Setari Cookie-uri

Cum să creezi în locuința ta un mediu primitor pentru oaspeți

Un mediu ospitalier în locuință îi face pe musafiri să se simtă ca acasă și consolidează relația cu aceștia. Iată cum creezi un ambient primitor și confortabil în casa ta.

Interacțiunile sociale ocupă un loc important în viața fiecăruia dintre noi. Modul în care îi facem pe oameni să se simtă în casa noastră spune multe despre noi, dar influențează și relațiile cu aceștia. Fie că vorbim despre un prieten, o cunoștință sau chiar o persoană străină, orice invitat trebuie să se simtă ca acasă, binevenit și relaxat, în locuința noastră. Așadar, cum facem din aceasta un mediu primitor pentru musafiri? Iată câteva trucuri care vor încânta orice vizitator.

Aranjează intrarea cu elemente îmbietoare

Primul lucru cu care un musafir ia contact este zona de intrare. Poți începe încă de la covorul din exterior, care să conțină un mesaj primitor sau un citat amuzant. Dacă stai la casă, ai grijă să ai curtea mereu îngrijită, plină cu flori sau alte decorațiuni de grădină, cum ar fi pitici decorativi. O idee bună este să ai în hol diferite citate sau mesaje pozitive, agățate pe pereți sau așezate pe mobilier. În această zonă, lumina trebuie să fie caldă.

Citește și:

Investește în parfumuri ambientale

Mirosul este un alt lucru pe care îl simt musafirii încă de când pășesc în locuință. De aceea, trebuie să te asiguri că aceasta e un parfum îmbietor. Investește într-un difuzor de aromaterapie și în uleiuri esențiale 100% naturale cu efecte relaxante (cum ar fi cel de lavandă).

Servește o gustare apetisantă

Pune-ți „semnătura” pe gustările pe care le servești musafirilor. Prepară aperitive rapide și sănătoase, cu decor creativ sau așezate interesant pe platouri. Spre exemplu, poți prepara:

  • budincă de avocado, banană și cacao;

  • bruschete cu roșii și mozzarella;

  • bomboane energizante din semințe, unt de arahide și fructe deshidratate.

Atunci când ești în criză de timp, ia în considerare ideile mai simple, cum ar fi un bol cu fructe, un cocktail după rețetă proprie, fursecuri cu unt sau alte produse preambalate. Ia în considerare alergiile/intoleranțele alimentare ale musafirilor și stilul lor alimentar.

Citește și:

Decorează cu fotografii sau picturi

Ceea ce punem pe perete spune o poveste. Decorează un perete cu numeroase fotografii de familie, din călătorii, inclusiv cu momente imortalizate spontan sau cu desene realizate de copii. Pereții holului sau de lângă scări reprezintă locurile ideale pentru fotografii și picturi.

Pregătește muzica de fundal

Creează un playlist cu muzică relaxantă, care să ruleze pe fundal la un volum redus, în timp ce socializezi cu invitații tăi. Dacă într-un anumit moment, un musafir va rămâne singur în încăpere, muzica va întreține atmosfera, iar acesta nu se va simți incomod.

Pregătește scaune/fotolii ușor accesibile

Atunci când primim un vizitator, primul lucru pe care îl facem este să îl invităm să ia loc. Astfel, zona de oaspeți, cum ar fi livingul sau altă încăpere pe care o preferi pentru socializare, trebuie să fie dotată cu mai multe opțiuni de mobilier de șezut, care să fie ușor accesibile. Poți opta pentru canapea, scaune, fotolii clasice, de tip puf sau tabureți. Poți opta și pentru un leagăn, dacă zona de oaspeți preferată este în curte, pe terasă sau în balcon.

Citește și:

Decorează în stil cozy zona de oaspeți

Zona de oaspeți, unde vei petrece cel mai mult timp cu invitații tăi, trebuie să fie decorată cu o serie de elemente care să inducă o stare de confort, cum ar fi:

  • plante sau flori în ghiveci;

  • ghirlande cu lumini calde, felinare cu bec sau lumânări parfumate;

  • tablouri conform stilului unic și personalității tale (clasice, abstracte sau moderne);

  • perne pufoase;

  • pătură sau covor cu texturi moi și catifelate;

  • statuete, busturi sau alte figurine decorative.

De asemenea, este important să alegi toate piesele de mobilier și decorațiunile într-o paletă de culori monocromă. De preferat sunt culorile calde sau complementare, dar fără contraste puternice.

Amenajează dormitorul pentru oaspeți

Dacă ai o cameră în plus, potrivită pentru oaspeții care rămân peste noapte, este important să o dotezi cu toate cele necesare (cum ar fi prosoape și lenjerii de pat curate), dar și să o decorezi conform recomandărilor prezentate anterior, pentru a crea un cadru ospitalier. De asemenea, asigură-te că salteaua/canapeaua și pernele sunt confortabile. Nici baia nu trebuie neglijată, deoarece oaspeții o vor folosi frecvent pe perioada șederii.

Citește și:

Prin urmare, poți face din casa ta un mediu primitor pentru orice invitat, folosind un mobilier potrivit, completat cu elemente ambientale, cum ar fi decorațiuni, muzică, lumini și parfumuri. Nu uita însă că, pe lângă aceste lucruri, interacțiunea socială propriu-zisă are o importanță deosebită pentru a consolida relațiile interpersonale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.