Setari Cookie-uri

La Chișinău, timp de zece zile are loc (R)Evoluția tablourilor

Din 14 septembrie, în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău va avea loc „(R)Evoluția tablourilor", o expoziție multimedia realizată de fotograful Teatrului Național din București, Florin Ghioca.

Este vorba despre un proiect foto-video cu participarea actorilor TNB, realizat în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României. Cei 11 actori spun poveștile tot atâtor tablouri celebre împușcate și deteriorate grav la Revoluția din 1989 și restaurate ulterior pe parcursul mai multor ani. Cele 11 fotografii expuse pe esplanada din fața Teatrului Național „Mihai Eminescu" din Chișinău îi au ca protagoniști pe actorii Ion Caramitru, Mircea Rusu, Amalia Ciolan, Emilia Popescu, Ileana Olteanu, Monica Davidescu, Cosmina Olariu, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Daniel Badale și Lari Giorgescu.

Actorii Teatrului Național I.L. Caragiale din București se transpun și devin vocile acestor tablouri. Aflați chiar față-n față cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt și transmit încărcătura pieselor de artă. Rememorarea tragicelor evenimente de acum aproape 35 de ani, reanalizarea fiecărei lucrări în parte și chiar simpla vizionare a stadiilor înainte și după restaurare, transformă proiectul de față într-un adevărat manifest istoric.

Citește și:

Cu ajutorul telefoanelor mobile, publicul poate scana QR codurile imprimate pe fiecare fotografie și poate astfel afla poveștile celebrelor lucrări de artă, inclusiv modalitatea prin care specialiștii restauratori ai MNAR au reușit să le readucă la forma inițială după ani de muncă. Conceptul și realizarea proiectului multimedia aparțin fotografului TNB, Florin Ghioca și a fost inspirat de expoziția temporară „Laborator II – 1989. restaurarea picturilor împușcate".

Expoziția „(R)Evoluția tablourilor" a fost vernisată prima dată în decembrie 2020, pe gardurile exterioare ale Muzeului Național de Artă din București, aceasta fiind posibilitatea cea mai puțin riscantă de a vernisa în plină pandemie de Covid-19.

Expoziția va fi vernisată pe 14 septembrie în aer liber, pe esplanada din fața Teatrului Național „Mihai Eminescu" din Chișinău și va putea fi vizitată până pe 24 septembrie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.