Setari Cookie-uri

Advertorial Scriitorul Radu Paraschivescu, invitat la Scena Gândirii de la Opera Națională București 

Pe 27 noiembrie, de la orele 18.30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe Radu Paraschivescu, care va susține prelegerea „Comoară sau povară? Gânduri despre limba română astăzi”.

„Nu locuiești într-o țară, locuiești într-o limbă” spunea Emil Cioran. Același lucru îl spunea Nichita Stănescu, chiar mai direct și mai apăsat: „Limba română este patria mea”. Oare astfel de afirmații surprind ceva esențial despre identitatea noastră comună sau sunt doar niște exagerări poetice?

Dacă felul în care folosim cuvintele arată cine suntem, atunci primul semn al patriotismului e chiar modul în care ne vorbim limba. În aceste condiții, astăzi merită, mai mult ca oricând, să ne uităm la modul în care vorbim limba română. Căci semnalele de alarmă cu privire la „maltratarea” limbii sunt mai dese ca niciodată. Dacă e să credem cele mai îngrijorate voci, s-ar părea că „șiragul de piatră rară” e astăzi destrămat. Comoara a devenit povară cotidiană.

Cât de alarmați ar trebui să fim? Asistăm cumva la o deteriorare fără precedent a cuvintelor sau schimbarea neîncetată a limbii nu e un motiv de panică? Este engleza o amenințare la adresa limbii române? Există vreo limită a principiului „Uzul impune norma” sau, în fond, putem fi martori ai tuturor modificărilor posibile? Care este, de fapt, adevărata limbă română? Cea vorbită de toți, pe stradă, cea recomandată în dicționare sau cea pe care o folosesc marii scriitori, vorbitorii competenți ai limbii române? Ce sunt mai grave: inadvertențele stilistice, erorile morfologice sau cele sintactice? Cât de mult ar trebui să ne temem de cacofonii?

Iată doar câteva întrebări care își așteaptă răspunsul pe scena Operei Naționale București, care, pe 27 noiembrie, va deveni, ca în fiecare lună, „Scena Gândirii”.

Prelegerea domnului Radu Paraschivescu va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și dialogul vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soprana Andreea Bucur și baritonul Vicențiu Țăranu, acompaniați la pian de către Ioana Maxim.

Evenimentul va fi transmis în direct de către de TVR Cultural. Biletele se găsesc pe site-ul Operei: https://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a Operei.

Ce este SCENA GÂNDIRII?

SCENA GÂNDIRII înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Această serie de întâlniri lunare aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre. Temele discutate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deşi subiectele de discuţie sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante şi de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR

Parteneri: Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust


Kudika
1 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.