Setari Cookie-uri

Apă de parfum, apă de toaletă sau colonie: Care este diferența dintre ele?

Termenul „parfum” definește comercial un produs industrial, de obicei lichid, cu miros plăcut, obținut prin amestecarea unor substanțe aromatice gen uleiuri esențiale extrase din flori și din fructe sau obținute pe cale sintetică.

Termenul „parfum” provine de la cuvântul „parfumat” care înseamnă că are „un miros plăcut, dulce”. Un parfum este o concentrație de uleiuri cu mirosuri plăcute și asociat cu produse comercializate sub denumirea de parfum, apă de parfum, apă de colonie, apă de toaletă sau apă refrișantă. Chiar dacă par asemănători, acești termeni definesc lichide cu proprietăți diferite ce justifică diferența de preț, dincolo de marca sau designul sticlei.

Gradul de intensitate al parfumurilor

Când cumperi parfumuri, există multe caracteristici de dezvăluit pentru fiecare, fie despre familia de parfumuri, silajul sau gradul în care persistă în aer după ce este folosit, ca să nu mai vorbim, despre modul în care un miros se amestecă cu chimia unică a corpului pe care este folosit și ce efect rezultă.

Citește și:

Uleiurile de parfum sunt adesea diluate, solventul folosit este etanolul sau un amestec de etanol cu apă. Concentrațiile diferite ale acestor arome fac diferența între parfum, apă de parfum, apă de toaletă și apă de colonie.

În funcție de nivelul de concentrație al esenței de parfum, intensității și culorii acesteia avem:

  1. Parfumul este cel mai persistent, cel mai valoros, cel mai scump, conținând undeva între 20% și 40% esență pură de parfum. Cu cât este mai concentrat un parfum cu atât va avea o consistență mai uleioasă și va fi ținut în sticle cu dop și nu în sticle cu atomizor de tip spray. Un parfum concentrat va fi foarte puternic, foarte scump, va fi „vizibil” și va dura toată ziua. În plus, persoanele cu piele sensibilă se pot descurca mai bine cu parfumurile, deoarece au mult mai puțin alcool și, prin urmare, nu sunt la fel de susceptibile de a usca pielea.

    Citește și:
  2. Apa de parfum numită și Eau de parfum (EdP) sau Parfum de toilette (PdT) este următoarea cea mai mare concentrație de parfum. În medie, poți obține un parfum persistent de patru până la cinci ore, care funcționează și conține în continuare o cantitate foarte mică de alcool pentru a garanta toleranța pielii. Apa de parfum este făcută să reziste pe piele fără a da dureri de cap persoanelor de lângă tine sau a se transfera pe gâtul altcuiva după o îmbrățișare. Mirosul va fi proeminent de dimineața până seara și ar trebui să fie detectabil atunci când te dezbraci noaptea. Conține între 15 și 20% esență pură de parfum, este mai ieftină, destul de persistentă, destul de scumpă. Este o descoperire relativ nouă în lumea parfumurilor și o poți găsi în majoritatea colecțiilor de parfumuri. Ea asigură o aplicare durabilă și pregătește pielea pentru parfum, care este mai concentrat. Se aplică, de obicei, cu ajutorul unui pulverizator, înainte de a te îmbrăca. Având concentrația mare de uleiuri, aroma persistă un timp îndelungat, fiind considerată ideală pentru a fi purtă seara. Se poate folosi și ca parfum de zi, ajungând să folosești doar câteva picături, putându-se aplica și cu degetul în locurile în care circulația este intensă.

    Citește și:
  3. Apa de toaletă sau Eau de toilette (EdT) conține între 5 - 15% concentrație de esență pură de parfum, fiind unul dintre cele mai populare tipuri de parfumuri, este mai ieftină decât apa de parfum și constituie tot un fel de baza pentru parfum, termenul de apă de toaletă provine din termenul francez „faire sa toilette”, care înseamnă pregătire. În mod normal, va dura două până la trei ore. Pentru un miros care să persiste trebuie aplicată în același mod ca apa de parfum. Concentrația uleiurilor volatile fiind mai mică față de apa de parfum și etalarea notelor va fi mai rapidă. La nevoie se poate reaplica în cursul zilei.

  4. Apa de colonie, Eau de cologne (EdC) sau în germană kölnisch wasser este un parfum de concentrație redusă, conținând între 2% și 4% esență pură de parfum și un conținut ridicat de alcool. Denumirea colocvială de apă de colonie sau „colonie” provine de la numele latinizat al orașului Köln, întrucât a fost inventată de Johann Maria Farina din Köln. Apa de colonie este considerabil mai ieftină decât cele de mai sus și în general, durează până la două ore. Acest tip de parfum se referă la o rețetă tradițională care a folosit note de plante medicinale și citrice, cu puțină ancorare cu note de bază. Apa de colonie vine de obicei în sticle mai mari, deoarece trebuie reîmprospătat de mai multe ori de-a lungul zilei. Vremea ideală pentru purtarea unei ape de colonie este cea caldă sau foarte caldă, tocmai pentru că mirosul său nu persistă timp îndelungat, urmând să fie reaplicată frecvent.

    Citește și:
  5. Eau Fraiche este destul de similar cu parfumul precedent, prin faptul că mirosul va dura până la două ore. Cu toate acestea, are o concentrație de parfum și mai mică, de numai 1% până la 3%. Principala diferență este că apa fraiche nu conține o cantitate mare de alcool. Apa fraiche este în mare parte apă, deci acest lucru este bun și pentru cei cu piele sensibilă. La aceeași concentrație există și after shave-ul, loțiune ce conține agenți antiseptici pe bază de alcool pentru prevenirea infecțiilor și poate acționa ca astringent pentru a reduce iritația pielii.

Cum miros între ele parfumurile din aceeași familie

Presupunem că toate aceste tipuri de parfumuri ar fi făcute cu aceleași note, atunci ar mirosi similar, dar nu exact la fel. De exemplu, un strop de apă de parfum cu lavandă ar elibera o concentrație mai mare de parfum decât o apă de toaletă. Pe măsură ce nivelul uleiului parfumat crește, anumite note se pot dezvolta pe piele pentru a fi mai bogate, mai clare sau mai dulci, în funcție de compoziția chimică a mirosului. Nivelurile diferite de concentrație ale aceluiași parfum pot fi extrem de subtile, permițând diferitelor note sau ingrediente să respire, creând o experiență singulară pentru purtător.

Citește și:

Parfumuri Verset

Verset Parfums este un brand creat și fabricat exclusiv pentru farmacii. Fondatorul său este medic farmacist, cu o experiență de peste 30 de ani în sectorul de parfumuri și cosmetice. Acest proiect s-a născut cu dorința de a putea oferi clienților săi parfumuri dezvoltate cu cele mai înalte standarde de calitate la un preț competitiv. Este o colecție de parfumuri creata cu ultima tehnologie în parfumerie cu singurul obiectiv de a satisface cerințele pieței actuale la un preț rezonabil. Există nuanțe de parfumuri Verset atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.