Setari Cookie-uri

7 imagini superbe care iti vor dovedi ca Dumnzeu exista

Peisaje naturale superbe zidite de mana divina

Intr-o lume aflata intr-un tumult permanent, ne este din ce in ce mai greu sa ne oprim din cotidianul obositor ca sa admiram lucrurile frumoase care ne inconjoara, pe pamant, sub pamant sau deasupra norilor. De aceea, va invitam astazi intr-o incursiune inceputa la 7000 de ani-lumina distanta si pe care o vom incheia chiar aici, la noi acasa.

1. Stalpii creatiei din nebuloasa Eagle

Nebuloasa Eagle se afla la aproximativ 7000 de ani lumina de Pamant, in constelatia Sarpelui din emisfera nordica. Stalpii creatiei sunt doar o mica parte a acestei nebuloase si se numesc astfel nu doar datorita formei ci si pentru ca praful si gazele din interiorul lor sunt in procesul formarii de noi stele.

Fotografia a fost facuta de astronomii Jeff Hester si Paul Scowen pe 1 aprilie 1995 cu telescopul spatial Hubble si este considerata nu doar printre cele mai bune 10 imagini surpinse vreodata din spatiu ci si una dintre fotografiile care au definit era in care traim.

Citește și:

stalpii creatiei

2. Lacul Plitvice, Croatia

Coborand cu picioarele pe pamant, ajungem in Croatia, un alt loc unde gasim incontestabile frumuseti ale naturii. Parcul National Lacurile Plitvice este una dintre ele. De altfel, este cel mai mare parc din aceasta tara si cel mai vechi din sud-estul Europei. Plitvice face parte din Patrimoniul Unesco inca din 1979.

lacul plitvice
foto shutterstock lacul plitvice iarna

Ceea ce face aceasta zona unica este bogatia peisajului natural si armonia culorilor care par vii. Acestea se schimba in permanenta, in functie de lumina, de unghiul din care privesti si, bineinteles, de anotimp.

lacul plitvice croatia

foto shutterstock lacul plitvice

3. Canionul Antilopei, Arizona

Uimitoarele formatiuni stancoase au fost descoperite in 1931, de catre o pastorita Navajo si pare desprins pur si simplu din alta lume. Acum aproape 200 de milioane de ani, aici existau dune masive formate din nisipul erodat din Apalasi. Treptat, in urma unor inundatii majore, s-au format depuneri de gresie, unele peste altele, ca un imens joc de domino care nu poate fi daramat.

Citește și:

Culorile halucinante, jocurile de lumini si formele sinuoase atrag atentia turistilor din toata lumea.

canionul antilopei arizona

foto shutterstock antelope canyon

4. Pestera Cristalelor, Mexic

Se stiu inca foarte putin lucruri despre pestera din Mexic descoperita in 2010. Un lucru este cert: peisajul pe care il ofera speologilor pare complet nepamantean.

In 1910, a fost descoperita o pestera in aceeasi zona care prezenta caracteristici asemanatoare, numita Pestera Sabiilor. Cristalele gasite in aceasta erau insa mici, putin peste 1 metru lungime. Cele descoperite de mineri acum 4 ani depasesc de multe ori 10 metri.

Uriasele mine de la Naica isi pastreaza inca misterul pentru ca geologii aduna date cu mri dificultati. In apropierea acestei zone, se afla un izvor termal care creste temperatura din interior pana la 58 de grade Celsius iar umiditatea ajunge pana la 90%, aerul fiind astfel de nerespirat.

Citește și:

Pentru a ajunge la o astfel de dimensiune, cristalele au avut nevoie de cateva conditii speciale. Totul a inceput acum 26 de milioane de atunci, atunci cand activitatea vulcanica a dus la formarea muntelui Naica, umplut cu anhidrit si sulfat de calciu. Atunci cand temperatura a scazut, anhidritul s-a dizolvat, lasand in apa molecule de sulfati si calciu care, de-a lungul milioanelor de ani s-au depus formand cristalele de selenit.

pestera cristalelor mexic

foto Alexander Van Driessche

5. Aurora boreala

Din punct de vedere stiintific, aurora este explicata ca un fenoment optic intalnit in apropierea zonelor polare, rezultate din impactul particulelor de vant solar cu campul magnetic terestru.

Atunci cand se manifesta in zonele nordice, fenomenul este denumit aurora boreala. Etimologia expresiei este legata de Galileo Galilei, cel care a folosit termenul pentru prima data. Aurora este zeita romana a zorilor iar Boreas era zeul vantului din nord, cel care aduce iarna.

Citește și:

Fenomenul natural poate fi reprodus si in laborator sau in urma unor teste nucleare, asa cum s-a intamplat in cazul experimentului american Starfish Prime din 1962.

aurora boreala

foto shutterstock aurora boreala

6. Nebuloasa Helix – Ochiul lui Dumnezeu

Obiectul astronomic este una dintre nebuloasele planetare apropiate de pamant, la o distanta aproximativa de 700 de ani lumina in constelatia Varsatorului. Aceasta este formata dintr-o membrana de gaz si plasma, rezultate in urma mortii unei stele, o gigantica rosie.

„Ochiul lui Dumnezeu” este probabil cea mai celebra astfel de formatiune cosmica datorita formei sale. In plus, oamenii de stiinta speculeaza ca in interiorul nebuloasei exista toate conditiile propice formarii moleculei de apa. Si acolo unde exista apa, poate exista viata.

ochiul lui dumnezeu

7. Cascada Bigar

Caderea de apa din Caras Severin a intrat in atentia internationala in ianuarie 2013, atunci cand The World Geography.com a declarat-o cea mai frumoasa cascada din lume.

Citește și:

Apa se scruge in firicele mici alimentate de un izvor subteran pe o stanca acoperita cu muschi. Desi nu este de dimensiuni foarte mari, cascada este acum usor de recunoscut in toata lumea.

Un alt lucru care ii ofera un aer de poveste este faptul ca Bigar se afla chiar pe Paralela 45, adica la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord.

cascada bigar
foto shutterstock cascada bigar

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.