Setari Cookie-uri

Cum ne pregătim pentru Sărbătoarea Sfântă a Paștelui? Tradiții și obiceiuri ortodoxe

Postul Paștelui este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin, marcând pregătirea spirituală și trupească pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Încheindu-se cu Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor lui Hristos, acest post aduce cu sine o serie de tradiții și obiceiuri vechi, menite să pregătească sufletele și casele credincioșilor pentru sărbătoarea ce va urma.

În Săptămâna Mare, o grijă deosebită este acordată curățeniei generale a gospodăriilor. De la curți la case, toate sunt supuse unui riguros proces de curățare și îngrijire. Curțile sunt maturate, șurile sunt curățate de gunoaie, iar gardurile sunt reparate și întreținute. Este o tradiție să strălucească de curățenie pentru că, conform credinței populare, casele blestemă necurățenia în care sunt găsite în timpul sărbătorilor.

În prima zi a Săptămânii Mari, se aerisește totul, iar casele sunt lipite și văruite. Mobilierul este spălat și reparat pentru a fi pregătit pentru zilele de sărbătoare care vor urma. Până miercuri, inclusiv, se permit muncile în câmp, după care bărbații își îndreaptă atenția către gospodărie, ajutându-și soțiile în treburile casnice.

Citește și:

Joia Mare marchează o dată limită pentru slujbele speciale dedicate celor decedați. Fiecare familie aduce la biserică colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe pentru a fi sfințite și împărțite. În această zi, femeile se grăbesc să termine torsul, temându-se de Joimărița, o figură mitologică aspru justițiară, ce pedepsea lenea și nemunca.

Conform tradiției, în noaptea ce precedă Joia Mare, sau dimineața acestei zile, mormintele sunt deschise, iar sufletele celor decedați se întorc acasă. Focurile de Joi Mare, aprinse în curți sau în cimitire, sunt venerate pentru a încălzi sufletele celor veniți în vizită din lumea cealaltă.

Joia Mare este și momentul în care se pregătesc cele mai importante preparate coapte ale sărbătorii: pasca, cozonacii și babele. Pasca, un simbol al tradiției creștine, este pregătită cu mare atenție și îngrijire, folosind doar cele mai bune ingrediente și respectând rețeta tradițională.

Citește și:

Ultima vineri din Postul Mare, cunoscută sub diverse denumiri, este ziua în care se comemorează patimile lui Iisus. Este o zi de post negru, în care este interzisă coacerea și consumarea de alimente. Oamenii alergă desculți prin roua dimineții sau se scaldă în ape curgătoare, crezând că astfel își vor asigura sănătatea pentru tot restul anului.

Sâmbăta Mare marchează finalul pregătirilor pentru sărbătoarea de Paști. Femeile pregătesc marea majoritate a bucatelor tradiționale, iar casele sunt încă o dată curățate și pregătite pentru întâmpinarea sărbătorii. Coșurile pentru sfințire sunt pregătite cu grijă și atenție, fiecare gospodină punând în ele cele mai bune și mai frumoase produse, ca semn de respect și devotament pentru sărbătoarea ce urmează.

Citește și:

Astfel, Postul Paștelui și Săptămâna Mare aduc cu sine o serie de tradiții și obiceiuri, reflectând credința și spiritualitatea profundă a comunităților creștine în pregătirea pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Cf. CreștinOrtodox.ro

Sursă foto: Foto_Nikata

Vizionare placuta


Kudika
29 Aprilie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.