Setari Cookie-uri

5 analize medicale pe care le face o femeie în timpul vieții

Află care sunt cinci analize pe care le face o femeie de-a lungul vieții și ce semnificație au acestea. ===▷▷▷

Asigurarea unei stări optime de sănătate este (sau, cel puțin, ar trebui să fie) un aspect crucial în viața fiecărei femei. Atât în timpul copilăriei și adolescenței, cât și pe măsură ce trec anii, efectuarea periodică a unor analize medicale devine din ce în ce mai importantă pentru menținerea sănătății fizice și mintale și pentru prevenirea afecțiunilor nedorite.

În timp ce analizele de sânge sau imagistice pot diferi de la o femeie la alta, în funcție de particularitățile sale (ex: sănătoasă, cu risc personal pentru anumite patologii), de afecțiunile de care suferă (ex: endometrioza, sindromul de ovare polichistice), precum și de stilul de viață, unele sunt comune aproape tuturor femeilor, indiferent de caracteristicile lor.

Citește și:

Printre analizele cel mai frecvent utilizate de-a lungul vieții unei femei se regăsesc următoarele cinci:

  1. Testul Papanicolau

Examenul ginecologic periodic, inițiat odată cu începerea vieții sexuale, reprezintă o componentă vitală a îngrijirii sănătății femeilor de mai multe vârste (atât fertile, cât și după instalarea menopauzei).

În cadrul examenului ginecologic se realizează o inspecție a întregii zone pelvine, alături de o evaluare fizică a organelor genitale externe și interne. Ulterior, se realizează și un test Papanicolau.

Testul Papanicolau se efectuează cu o periuță specială, prin recoltarea unor probe de celule de la nivelul colului uterin (cervixului). Acesta este utilizat pentru detectarea timpurie a anomaliilor celulare cervicale, mai ales a celor ce se pot multiplica anormal și care pot da naștere cancerului de col uterin.

Citește și:

Efectuat în mod regulat, testul Papanicolau poate contribui semnificativ la prevenția și instituirea tratamentului precoce al cancerului de col uterin.

  1. Mamografia

Mamografia este o analiză imagistică radiologică utilizată pentru evaluarea din punct de vedere structural a sânului, cu detectarea timpurie a unui potențial cancer de sân. Este o metodă accesibilă, simplă și, în majoritatea cazurilor, cauzează doar un mic disconfort (excepții: în fibromialgia femeilor poate genera un disconfort crescut).

Această metodă de screening presupune captarea unor imagini clare ale structurii glandelor mamare și este recomandată în special femeilor cu vârste de peste 40 de ani, precum și pentru cele mai tinere, ce prezintă factori de risc personali pentru cancerul de sân (ex: prezența genelor HER sau BRCA).

Citește și:

Mamografia regulată contribuie la identificarea timpurie a leziunilor suspecte și la inițierea unui tratament adecvat, în stadii cât mai puțin avansate ale bolii.

  1. Testul densității osoase

Testul densității osoase, cunoscut și sub numele de densitometrie osoasă sau de osteodensitometrie, reprezintă o analiză imagistică utilizată pentru evaluarea concentrației (densității) minerale osoase, în scopul detectării cât mai timpurii a osteoporozei.

Odată cu încetarea vieții fertile și instalarea menopauzei, femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta osteoporoza, o afecțiune ce se caracterizează prin pierderea de masă osoasă, cu creșterea riscului producerii fracturilor spontane.

Pentru a putea preîntâmpina primele semne de osteoporoză, efectuarea osteodensitometriei este cea mai bună metodă profilactică.

Citește și:
  1. Analize de sânge uzuale: profilul lipidic

Testele de sânge ale profilului lipidic măsoară nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge. Acești parametri sunt esențiali pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare, evaluare în special importantă la femeile aflate la menopauză (totuși, testul este important de efectuat în orice etapă a vieții).

Monitorizarea regulată a profilului lipidic poate ajuta la identificarea timpurie a unor anomalii și la inițierea unui tratament eficient, în scopul combaterii bolilor cardiovasculare și al prevenției complicațiilor asociate acestora.

  1. Alte analize de sânge utile: nivelul de estrogen, progesteron și funcția tiroidiană

Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, nivelurile hormonale și funcția tiroidiană pot suferi modificări.

Citește și:

Testele de sânge ce verifică nivelul de hormoni feminini (ex: estrogenul și progesteronul) și parametrii funcției tiroidiene (ex: nivelurile de hormoni tiroidieni T3, T4, dar și TSH și ATPO) pot oferi informații extrem de utile despre statusul hormonal al femeii și, totodată, pot contribui la gestionarea tulburărilor endocrine și a simptomelor asociate acestora.

Prin urmare, analizele medicale menționate constituie doar câteva dintre testele pe care o femeie ar trebui să le efectueze pe parcursul vieții sale. Acestea ajută nu numai la depistarea timpurie a unor afecțiuni grave, ci și la inițierea unui tratament adecvat, încă din stadiile incipiente ale bolilor.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.