Setari Cookie-uri

7 sfaturi pentru a preveni infestarea cu viermi intestinali

Viermii intestinali reprezintă o situație întâlnită mai frecvent decât crezi. Din fericire, ei pot fi ținuți sub control prin adoptarea unui set de reguli de curățenie și igienă specifice, care implică spațiul de locuit, animalele de companie și obiceiurile alimentare.

Infestarea cu viermi intestinali este o problemă frecventă și deranjantă, în special în rândul copiilor, dar prezentă și la adulți. Viermii intestinali pot declanșa o gamă variată de simptome neplăcute, precum mâncărimi anale, dureri abdominale, scădere în greutate. Din fericire, există unele măsuri pe care le poți lua pentru a preveni infestarea cu acești paraziți, măsuri despre care vom discuta în continuare.

  1. Menține o igienă personală adecvată

O igienă personală corespunzătoare este un factor esențial în prevenirea infestării cu viermi intestinali. Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun înainte de mese, după folosirea toaletei și după ce ai atins diverse suprafețe potențial contaminate poate reduce semnificativ riscul de infestare.

Citește și:
  1. Întreține corespunzător animalele de companie

Animalele de companie, cel mai adesea câinii și pisicile, pot fi purtătoare de viermi intestinali pe care îi pot transmite oamenilor. Pentru a preveni infestarea, asigură-te că animalele de companie sunt deparazitate regulat, curate și sănătoase. Deparazitarea externa a cainilor este la fel de importantă ca cea internă, deoarece puricii pot fi gazdele unei specii de tenie care are câinele ca gazdă definitivă.

Evită contactul direct cu fecalele animalelor si spală-te pe mâini după ce ai interacționat cu ele sau după ce ai făcut curat în zona în care acestea își fac nevoile. Spală-te întotdeauna pe mâini după ce te-ai jucat cu un câine sau o pisică ce nu îți aparține și despre al cărui status parazitar nu știi nimic.

Citește și:
  1. Menține curățenia și igiena în locuință

Păstrarea unei locuințe curate și igienice poate ajuta la prevenirea infestării cu viermi intestinali. Deși infestarea poate apărea în orice mediu, un spațiu de locuit curat și igienic poate reduce riscul de transmitere de paraziți. Asigură-te că suprafețele, inclusiv cele din baie, sunt curățate regulat cu dezinfectanți eficienți și că lenjeria de pat și prosoapele sunt spălate la temperaturi ridicate, pentru a ucide potențialii paraziți.

  1. Evită consumul de alimente sau apă contaminate

Consumul de apă sau alimente contaminate este una dintre modalitățile comune de transmitere a paraziților intestinali. Asigură-te că alimentele sunt bine spălate și preparate corespunzător, iar apa pe care o consumi este potabilă și provine din surse sigure. Evită consumul de alimente crude sau insuficient gătite, în special în zonele în care igiena alimentară poate fi precară; carnea de vită și cea de porc pot fi surse de paraziți pentru oameni. Fii atent la sursele de apă: în unele zone, apa de la robinet nu este adecvată consumului uman, așadar, fii prudent și optează pentru apă plată!

Citește și:
  1. Evită rosul unghiilor sau suptul degetelor

Deși sunt obiceiuri caracteristice copiilor, aceste ticuri pot fi regăsite și la adolescenți sau adulți și reprezintă o modalitate frecventă de transmitere a ouălor de paraziți intestinali. Pentru a preveni infestarea, încurajează obiceiurile sănătoase referitoare la spălatul mâinilor, păstrează unghiile tăiate scurt și învață-i pe copii să țină mâinile departe de gură. Le poți oferi alternative la acest obicei: mestecarea gumei, jucării antistres, brățări cu biluțe cu care să se joace etc.

  1. Dezinfectează periodic obiectele personale

Dezinfectarea periodică a obiectelor personale poate ajuta la prevenirea transmiterii ouălor de paraziți intestinali. Mănușile de bucătărie, jucăriile, blaturile de lucru și o mulțime de alte suprafețe din casă și din jurul casei trebuie dezinfectate regulat, prin metode specifice, pentru a preveni apariția și transmiterea ouălor de paraziți, în special atunci când există copii sau animale de companie sau când locuiești la casă.

Citește și:
  1. Educație și conștientizare

Ca adult, poate știi deja cum se transmit viermii intestinali și ce măsuri poți lua pentru a proteja întreaga familie. Împărtășește aceste informații și cu partenerul de viață, prietenii apropiați și mai ales cu copiii, care trebuie să devină conștienți de importanța igienei pentru propria lor sănătate! Explică-le acestora, cu ajutorul unei enciclopedii adecvate vârstei sau al altor materiale, cum arată ciclul de viață al unui parazit intestinal, ca să poată înțelege mai bine cum se pot proteja!

Prevenirea infestării cu viermi intestinali implică adoptarea unui set de măsuri de igienă personală și igienă a locuinței, evitarea consumului de alimente sau apă contaminate, îngrijirea animalelor de companie și educația familiei în direcția respectării regulilor elementare de igienă. Poți discuta cu medicul despre eventuale simptome care te duc cu gândul la prezența paraziților intestinali, la metode de diagnostic și opțiuni de tratament.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Februarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.