Setari Cookie-uri

Vitamina D, esențială pentru cuplurile care își doresc copii

Vitaminele prenatale au o importanță covârșitoare pentru a obține sarcina, dar mai ales pentru a o duce la bun sfârșit fără complicații pentru gravidă și bebeluș.

Deși acidul folic este campion la acest capitol, nu trebuie ignorată nici valoarea unei vitamine pe care soarele ne-o asigură din abundență în sezonul cald, și anume vitamina D.

Numită și „vitamina soarelui”, vitamina D joacă un rol vital pentru sănătatea oaselor, dar este un ajutor neprețuit și în cazurile de infertilitate.

Care este nivelul normal de vitamina D

Valoarea optimă de vitamina D din organism se situează între 30 și 70 ng/mL. Dacă testul de sânge 25-OH vitamina D relevă un nivel sub pragul de 30 ng/mL, cel mai indicat este să iei suplimente.

Pe parcursul sarcinii, doza zilnică recomandată de vitamina D este în general de 10 micrograme. Dar concentrația și durata tratamentului cu suplimente cu vitamina D vor fi stabilite de medicul care îți urmărește sarcina, după efectuarea testului menționat anterior.

Citește și:

Desigur, la fel de importante sunt expunerea pielii la soare minimum 20 de minute pe zi și consumul de alimente bogate în vitamina D, precum peștele gras (somon, sardine), lactatele, ficatul de vită, ciupercile, ouăle, cerealele integrale și sucul de portocale.

Care sunt riscurile deficitului de vitamina D în sarcină

Vitamina D și fertilitatea au fost teme recent dezbătute în cadrul mai multor studii, în urma cărora s-a constatat că deficitul poate afecta funcționarea aparatului reproducător. Mai exact, poate duce la tulburări de ovulație. Tocmai din acest motiv, atunci când un cuplu nu reușește să obțină sarcina pe cale naturală, dozarea vitaminei D face parte din lista (lungă) de investigații pe care medicul le recomandă pentru a afla care sunt cauzele.

Această vitamină esențială pentru dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor este la fel de importantă pentru imunitatea gravidei și a viitorului bebeluș. Totodată, s-a dovedit că ajută la prevenirea rahitismului, scade riscul de apariție a diabetului de tip 1 și ajută fătul să absoarbă nutrienții necesari astfel încât să aibă o greutate optimă la naștere.

Citește și:

Un deficit de vitamina D pe parcursul sarcinii pune în pericol atât sănătatea gravidei, cât și a fătului, deoarece poate crește riscul de diabet gestațional, preeclampsie și infecții care pot duce la hemoragii puternice, separarea placentei de peretele uterului, accident vascular sau naștere prematură.

Nici bărbații nu sunt feriți de probleme dacă nu au un aport corespunzător de vitamina D. Studiile arată că vitamina D poate influența nivelul testosteronului, un hormon foarte important pentru libido, dar și pentru producția de spermatozoizi. Cu cât nivelul de vitamina D este mai bun, cu atât calitatea și motilitatea spermatozoizilor au mai mult de câștigat.

Așadar, nu neglijați importanța acestei vitamine atunci când plănuiți să aduceți pe lume un copil!

Citește și:

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.