Setari Cookie-uri

Cum poate calatori o mamica singura cu copilul ei in strainatate, fara acordul tatalui?

Insa, poate mamica sa calatoreasca in strainatate doar cu copilasul ei? Sau poate mamica calatori fara acordul tatalui copilului? Raspunsul este DA, insa trebuie sa vedem in ce situatii.

Exista situatii in care o mamica doreste sa calatoreasca in strainatate cu copilasul ei, fie pentru ca doreste sa-si viziteze rudele, fie pentru o vacanta, fie din alte motive. Insa, poate mamica sa calatoreasca in strainatate doar cu copilasul ei? Sau poate mamica calatori fara acordul tatalui copilului?

Raspunsul este DA, insa trebuie sa vedem in ce situatii.
calatorie cu copilul

a) In primul rand, iesirea din tara este permisa daca mamica prezinta, la iesirea din Romania, o declaratie a tatalui din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la calatoria respectiva in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada calatoriei (copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Prin urmare, in aceasta situatie se face practic dovada acordului ambilor parinti.

b) In cel de-al doilea rand, iesirea din tara este permisa daca mamica, la iesirea din Romania, face dovada decesului tatalui (si in acest caz, copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Cu alte cuvinte, in acest caz, mamica face dovada ca ea este singurul parinte si astfel are drepturi “depline”, neputand exista un acord din partea tatalui.

c) In cel de-al treilea rand, iesirea din tara a mamei cu copilasul este permisa fara acordul tatalui, daca mamica face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (si in acest caz, copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Prin urmare, mamica este considerata din nou un parinte cu drepturi “depline”, in sensul in care aceasta nu mai are nevoie de acordul tatalui (situatie intalnita dupa un proces de divort).

d) In cel de-al patrulea rand, daca tatal este decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut si mamica poate face dovada in acest sens, atunci si de aceasta data mamica poate calatori singura cu copilul. Si de aceasta data trebuie indicate scopul deplasarii, ruta urmata pana in statul de destinatie si daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinaţie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.