Setari Cookie-uri

Cum stocăm și păstrăm laptele matern?

De multe ori mămicile care alăptează doresc să stocheze laptele matern. Acesta poate fi păstrat la frigider, la congelator sau chiar la temperatura camerei pentru o perioada limitată de timp.

Sfaturi pentru păstrarea laptelui matern

  • Indiferent dacă alegeți folosiți pungutele speciale pentru colecatera laptelui matern ori vreți utilizați recipiente din sticlă, nu trebuie uitați eticheta pe care ați notat dată și ora la care laptele a fost extras din san.
  • Pentru a reduce pierderile, umpleți recopientele cu o cantitate de lapte pe care știți obișnuiește bebelușul o consume la 1, cel mult 2 mese.
  • Rețineți laptele matern își mărește volumul prin înghețare, așadar lăsați un volum de aer suficient în recipient;
  • Nu adăugați lapte proaspăt peste lapte congelat;
  • Laptele extras în zile diferite trebuie păstrat în recipiente separate ( în timpul păstrării laptele își modifică puțin structura, separandu-se într-o parte mai apoasă care se lasă la fund și una mai grasă care se ridică la suprafață luchidului – agitați înainte de folosire)

Citește și articolul: Ce pompă de sân am ales și de ce

Dacă doriți păstrați laptele matern la temperatura camerei

După extracție, laptele poate fi ținut la temperatura camerei (25 grade Celsius) aproximativ 6 ore. Dacă nu aveți de gând folosiți laptele în acest interval, este indicat îl păstrați la frigider sau congelator. Dacă este prea cald în camera, puteți păstra recipientul în apă rece.

Citește și:

Dacă doriți păstrați laptele matern la frigider

În frigider, la o temperatura de 3-4 grade Celsius, laptele matern poate fi păstrat până la 8 zile.

Dacă doriți congelați laptele matern

La -15 grade Celsius laptele matern poate fi păstrat 2 săptămâni, la -17 grade Celsiul poate fi păstrat 3-6 luni, iar la -20 de grade laptele poate fi păstrat până la 12 luni.

Decongelarea laptelui matern

  • Se începe întâi cu laptele cel mai vechi;
  • Cel mai bine este decongelati lent, adică puneți laptele din congelator în frigider și când este complet decongelat îl puteți pune în apă călduță;
  • Dacă va grăbiți puteți puneți laptele din congelator direct în apă rece, însă cu cât grăbim mai mult decongelarea, cu atât se pot pierde din proprietățile laptelui.
  • Nu lăsați laptele congelat la temperatura camerei, poate fermentă;
  • În niciun caz laptele congelat nu se pune în apă fierbine, nu se decongeleaza pe foc, pe plită sau în cuptor, se pierd proprietățile acestuia și se distrug anticorpii;
  • Laptele decongelat trebuie păstrat în frigider și folosit în cel mult 24 de ore de la decongelare;
  • Laptele decongelat are gust și miros diferit de cel proaspăt, datorită descompunerii grăsimilor, însă decongelat corect nu reprezintă un pericol pentru sigar. Agitați laptele înainte de folosire.

Gasesete aici tot ce ai nevoie pentru alaptarea copilului.

Citește și:

Referințe:

Ghidul primului an din viață copilului – Clinică Mayo

Foto: By Pavel Ilyukhin/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.