Setari Cookie-uri

5 afectiuni primejdioase cu care nu e de glumit

Nimanui nu ii face placere sa mearga la controale de rutina la medic, insa acestea sunt obligatorii.

sanatate Sanatatea este cel mai de pret lucru pe care il avem, insa de prea putine ori o punem pe primul loc si ne preocupam asa cum trebuie de ea. Iar in momentul in care apar primele probleme de sanatate, toata viata ne este data peste cap.

Nimanui nu ii face placere sa mearga la controale de rutina la medic, insa acestea sunt obligatorii, mai ales daca stii cat de important este sa previi, si nu sa tratezi. Unele afectiuni apar mai frecvent la femei, iar medicii remarca un lucru infricosator: ajungem sa suferim de asa-numitele „boli ale batranetii” de la varste tot mai scazute. Iata care sunt bolile de care ar trebui sa faci tot posibilul sa te feresti:

„Boala fara leac”, care iti afecteaza articulatiile si mobilitatea

Numita adeseori in termeni populari „boala fara leac”, artroza este una dintre cele mai grave afectiuni ale articulatiilor, iar netratata poate avea efecte devastatoare asupra mobilitatii. Boala apare, de regula, intre varsta de 40 si 50 de ani, insa uneori se poate manifesta si mai devreme, mai ales daca prezinti si unii factori de risc. Excesul de greutate, sedentarismul, fumatul, dezechilibrele hormonale sau cauzele genetice sunt principalele motive ale aparitiei acestei afectiuni. Daca citesti acest articol complet despre artroza si riscurile ei iti vei da seama cat de periculoasa poate fi aceasta boala, dar care poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor naturiste, medicamentoase sau kinetoterapeutice.

Citește și:

Boala tacuta, ale carei simptome trec neobservate

Boala cardiaca este principala cauza a mortii la femei, in SUA, cauzand aproximativ 29% dintre decese, potrivit Web MD. Adeseori, afectiunile inimii raman nediagnosticate mult timp, deoarece simptomele sunt de multe ori ignorate sau confundate cu cele ale altor boli. Ne gandim la probleme cu inima atunci cand avem dureri in piept, insa potrivit medicului Saralyn Mark de la Departamentul American de Sanatate, acesta este rareori un simptom. In schimb, simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze, precum durerile de maxilar, de umeri, ameteala, senzatia de greata sau respiratia ingreunata ori oboseala prelungita, sunt ignorate ori puse pe seama unei perioade stresante sau a oboselii.

Cancerul de san, principala forma de cancer la femei

La nivel mondial, cancerul de san este principala cauza a mortii in randul femeilor. Expertii spun ca teama de aceasta forma de cancer este uneori exagerata, astfel ca multe femei nu mai merg la medic tocmai de frica. Exista mai multi factori de risc pentru cancerul de san: varsta inaintata, mostenirea genetica, istoric al bolii in familie, medicamentele luate de-a lungul vietii, consumul de alcool, fumatul, obezitatea sau expunerea la radiatii pulmonare inca din copilarie. De asemenea, femeile care nu au copii sunt mai expuse riscului de a face aceasta boala. Descoperit in stadiul incipient, cancerul de san poate fi tratat cu succes, iar in multe cazuri tratamentul nu include chimio sau radioterapie, ci doar indepartarea chirurgicala a tesutului afectat. Mamografiile sunt cea mai simpla cale pentru a descoperi la timp cancerul de san, motiv pentru care medicii recomanda sa fie facute periodic, o data pe an sau o data la doi ani, incepand cu varsta de 40 de ani.

Citește și:

Osteoporoza, afectiunea care poate fi prevenita din timp

Dintre persoanele care sufera de osteoporoza, 68% sunt femei. Aceasta afectiune se manifesta printr-o scadere a densitatii osoase, fiind mai frecventa dupa intrarea la menopauza sau dupa varsta de 30 de ani, cand nu se mai formeaza tesut osos nou. Netratata, osteoporoza poate duce la dureri insuportabile sau chiar la fracturi. Pentru a preveni aceasta boala, este recomandata o dieta bogata in calciu si vitamina D, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. De asemenea, anorexia, stilul de viata sedentar, fumatul si consumul de alcool reprezinta factori de risc.

„Demonul amiezii”, boala de care sufera 12 milioane de femei

Depresia sau „demonul amiezii”, asa cum a fost ea numită de către autorul Andrew Solomon, a carui carte despre depresie a fost finalista la Premiul Pulitzer si inclusa in lista The Times a celor mai bune 100 de volume ale secolului, afecteaza mai des femeile decat barbatii. Potrivit National Institute of Mental Health, peste 12 milioane de femei sufera de depresie, spre deosebire de 6 milioane de barbati care sunt afectati.

Citește și:

Cauzele aparitiei depresiei nu sunt in totalitate cunoscute, dar la fel ca in cazul oricarei afectiuni, exista anumiti factori de risc. Schimbarile hormonale care survin dupa nastere sau in jurul menopauzei, un membru al familiei care a suferit de depresie, problemele cardiace, abuzul de substante interzise, alcoolul, evenimentele traumatizante sau o dereglare hormonala pot contribui la aparitia depresiei. Exista trei stadii ale acestei afectiuni, iar specialistii recomanda ca diagnosticarea sa fie facuta de un psihiatru, care iti poate indica si tratamentul potrivit pentru tine.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: KieferPix

Vizionare placuta


Kudika
4 Decembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.