Setari Cookie-uri

O dantură perfectă reprezintă o dantură sănătoasă

Cine nu visează la o dantură perfectă și sănătoasă?! Cine nu își dorește să îi farmece pe toți cu un zâmbet larg și strălucitor?! Pentru că asta ne dorim cu toți, am stat de vorbă cu doamna doctor Andreea Catrina, de la Clinica de Stomatologie Catrident, despre ce înseamnă o dantură perfectă, despre cum putem avea o dantură sănătoasă și în ce fel ne afectează sănătatea problemele dentare.

Mai mult, am aflat care sunt alimentele pe care ar trebui să le introducem în alimentația de zi cu zi și pe care ar trebui să le evităm și de ce este important să acceptăm purtarea aparatului dentar atunci când este nevoie, indiferent de vârstă.

Medic stomatolog Andreea Catrina

Toți visăm la o dantură perfectă, la un zâmbet de Hollywood... în fond, ce înseamnă dantură perfectă? Pentru că, știm deja, nu doar ce este la vedere contează.

În opinia noastră, perfect este natural și sănătos. Zâmbetul perfect nu se referă la dinții albi, strălucitori, fără imperfecțiuni, care se obțin prin metode de cosmetizare (albire, fațetare), ci la zâmbetul care este în armonie cu întreg masivul facial.

Cum se obține mult râvnitul zâmbet de Hollywood?

Citește și:

Astăzi, tehnologia medicală a evoluat atât de mult încât putem reda perfecțiunea prin metode rapide și minim invazive. Cel mai râvnit tratament este cel cu fațete dentare, care poate modifica forma, culoarea dinților.

Cum arată ritualul unei persoane cu dantură perfectă?

O dantură perfectă reprezintă, de fapt, o dantură sănătoasă. O persoană cu dantura sănătoasă are o dietă echilibrată, pe bază de fructe și legume, are un ritual de igienă foarte bine pus la punct (periaj dentar individualizat zilnic, atât dimineața, cât și seara, iar la 6 luni face vizite regulate la medicul dentist).

Cum arată trusa completă a unei persoane cu dantură perfectă?

Trusa pentru propria igienă constă în: periuță dentară manuală, periuță dentară electrică, ață dentară, apă de gură, irigator bucal, periuțe interdentare și cartea de vizită a medicului stomatolog.

Citește și:

Sunt anumite alimente pe care ar trebui să le evităm, dar și alimente pe care ar trebui să le consumăm pentru ca dantura noastră să își păstreze sănătatea și albul imaculat?

Pentru a păstra culoarea dintelui, este ideal să nu consumăm alimente colorate precum: cafea, sucuri acidulate colorate. Restul alimentelor colorate sunt permise, dar este recomandat un periaj după consumarea lor (alimentele sunt: ceai negru, ceai verde, cireșe, vișine, afine, căpșune).

Există pe piață foarte multe paste de dinți ce promit o albire strălucitoare, inclusiv acea pastă de dinți neagră. Eu am auzit, însă, că nu este tocmai bună și că de fapt afectează smalțul dinților.

Pentru a avea zâmbetul curat trebuie să asigurăm o igienă foarte bună și asta, cum altfel, decât printr-un periaj dentar făcut corect? În fond, pasta de dinți pe care o folosim este un agent de curățare cu atât mai benefic dacă are în compoziția sa inclusiv fluor. Nu recomand produsele de pe piață, pentru că de multe ori pot conține subtanțe nocive pentru canaliculi dentinari sau pot fi foarte abrazive, ducând la pierderea smalțului.

Citește și:

Să fiu sinceră, cea mai mare teamă a mea este pierderea dinților. Și profit de acest interviu ca să aflu care sunt cauzele care pot duce la pierderea dinților?

Cele două cauze majore prin care se ajunge la pierderea dinților o reprezintă: caria dentară cu complicațiile ei și boala parodontală. Pentru a îndepărta aceste două cauze, este important să combinăm igiena dentară riguroasă de acasă cu tratamentele dentare necesare pentru a elimina cariile și afectarea parodontală.

Aparatul dentar este tot mai des întâlnit și mă bucur că, în sfârșit oamenii sunt mai deschiși și nu îl mai percep ca pe ceva ce le urâțește aspectul fizic. De la cei mai mici la cei mai mari, de la oameni obișnuiți la oameni de afaceri și artiștii de pe micile și marile ecrane. Cu toate astea, încă sunt persoane care consideră că după o anumită vârstă aparatul dentar este inutil, pentru că dinții nu se mai îndreaptă. Eu am purtat aparat la 26 de ani și a fost printre cele mai înțelepte decizii pe care le-am luat. Deci, când este bine să purtăm aparat dentar?

Citește și:

Ortodonția nu are vârstă! Dinții se pot îndrepta la orice vârstă, fie că ne deranjează aspectul estetic, fie că e vorba de malpozii dentare sau alveolare grave.

Medic stomatolog Andreea Catrina

De ce purtăm aparat dentar?

Aparatul dentar este o necesitate, nu un moft. Dinții care nu sunt aliniați corespunzător pot determina o ocluzie incorectă (mușcătura greșită), apariția cariilor, afectărilor parodontale, iar, într-un final, pierderea dinților.

Ce tip de aparat dentar recomandați și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia? Mă refer în special la aparatul dentar metalic și aparatul invizibil. Se pătează cel invizibil? Se îndreaptă dinții mai repede cu ajutorul aparatului metalic?

Pentru că vorbim de o stomatologie modernă, avem o gamă largă de materiale. Așadar, în ortodonție, atât aparatele ortodontice metalice, cât și cele estetice (safir, ceramic) au același funcții, doar că diferă materialul din care este confecționat. Pacienții de obicei își aleg tipul materialului în funcție de necesitățile zilnice și aici mă refer la locul unde își petrec cel mai mult timp, la job. Spre exemplu, avem pacienți care sunt persona publice și au optat pentru un aparat dentar invizibil (aparat care se aplică pe interiorul cavității orale).

Citește și:

Am citit că este o legătură strânsă între dantură și starea de sănătate a unei persoane. Cum ne pot afecta bacteriile din cavitatea bucală sănătatea?

Dinții fac parte din aparatul masticator și asigură o bună funcționare o întregului organism. Dacă sănătatea dentară este afectată, atunci și starea de sănătate poate avea de suferit. Spre exemplu, dacă întâmpinăm lipsa unui dinte, atunci masticația nu este eficientă și nici digestia alimentelor nu este corespunzătoare, iar absorbția nutrienților este mult scăzută.

Este adevărat că din cauza stresului pot apărea probleme dentare?

Stresul are un impact foarte mare asupra organismului uman, inclusiv asupra dinților și determină apariția bruxismului, a afecțiunilor parodontale, a igienei orale defectuoase.

Citește și:

La final, ce ar trebui să mai știm despre dantura sănătoasă și nu mi-am dat seama să vă întreb?

Dantura sănătoasă implică și prevenție. Orice problemă dentară poate fi preîntâmpinată dacă apelăm la medicul stomatolog.

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/ By Antonio Guillem

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.