Setari Cookie-uri

7 lucruri despre testul Papanicolau

Diagnosticat în fazele sale incipiente, cancerul de col uterin are șanse mari să fie tratat.

Un text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Pentru a fi diagnosticat precoce, înainte ca celulele anormale din colul uterin să devină celule canceroase, sunt necesare controale ginecologice regulate și efectuarea – tot cu regularitate – a testului Papanicolau. Din 1928, de la descoperirea acestei metode de diagnostic, existența și disponibilitatea sa de a fi efectuat a redus numărul deceselor cauzate de cancerul de col cu mai mult de 75%. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care e bine să le știți despre testul care – fără exagerare – vă poate salva viața.

1. Identifică posibilele infecții

Testul Papanicolau poate identifica existența unor infecții sau celule cervicale anormale. Chiar dacă nu este vorba despre cancer la momentul unei testări, instituirea unui tratament pentru tratarea infecției este hotărâtoare pentru evoluția ulterioară, deoarece celulele anormale pot deveni canceroase.

Citește și:

2. Este un test care se recomandă a fi efectuat cu periodicitate

O singură testare, la un moment dat, nu oferă siguranță absolută, pe viață. Prima testare este bine să fie făcută la vârsta de 21 de ani sau după trei ani de la începerea ei, dacă a avut loc înainte de împlinirea vârstei de 21 de ani.

Testul Papanicolau trebuie repetat periodic pe parcursul vieții, cu o frecvență care ține de vârsta pacientei. Femeilor cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani li recomandă efectuarea testului o dată la doi ani, iar celor cu vârsta între 30 și 64 de ani, anual.

3. Testul nu se mai efectuează după vârsta de 65 de ani

Nu mai este necesară efectuarea testului Papanicolau după vârsta de 65 de ani dacă ultimele trei teste consecutive au avut rezultat „Normal”.

Citește și:

4. Nu este o procedură dureroasă, doar ușor inconfortabilă

Recoltarea probei în vederea efectuării testului se face în cabinetul medicului ginecolog. Acesta va introduce un specul (instrument medical) și apoi o periuță fină, cu ajutorul căreia va recolta celule de pe colul uterin. Proba va fi plasată pe lamă și fixată (test conventional) sau introdusă într-un flacon, în mediu lichid și trimisă la laborator. Dacă la nivelul colului uterin există o inflamație, după recoltare este posibil să apară o ușoară sângerare, care nu va trebui să îngrijoreze, fiind vorba de numai câteva picături.

5. Înainte de efectuarea testului trebuie făcută o pregatire

Acuratețea rezultatului poate fi influențată de unele intervenții. Astfel, se recomandă ca înainte cu două zile de efectuarea testului să fie evitate contactele sexuale, spălăturile vaginale, folosirea de tampoane, creme vaginale, supozitoare sau medicamente.

Citește și:

6. Testul Papanicolau nu se face în perioada menstrei

Cea mai bună perioadă pentru recoltarea probei în vederea efectuării testului Papanicolau este între ziua 10 și 20 după prima zi a ultimei menstre.

7. Rezultatul „Anormal” al testului nu înseamnă neapărat cancer de col uterin

Acest rezultat poate indica prezența unui proces inflamator cauzat de o infecție sau a unor celule precanceroase. În primul caz se va începe tratarea infecției, iar în al doilea cel mai probabil medicul va solicita fie repetarea testului, fie investigații suplimenatre (tipaj viral HPV, colposcopie, chiuretaj endocervical,biopsie).

Featured foto by puhhha via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.