Setari Cookie-uri

Cinci beneficii ale dietei vegane

Există argumente pro și contra dietei vegane. Înainte de a face o schimbare majoră în alimentație, e bine să te asiguri că această dietă este potrivită pentru tine și că nu vor apărea probleme de sănătate. Iată ce trebuie să știi înainte de a adopta un stil de viață vegan. ==▷▷▷

Dieta vegană sau dieta pe bază de plante este un stil de viață care încearcă să excludă, pe cât posibil, toate formele de exploatare și cruzime față de animale pentru hrană, îmbrăcăminte sau orice alt scop și a devenit extrem de populară datorită numeroaselor studii care îi arată beneficiile asupra sănătății și mediului. Mulți specialiști afirmă faptul că adoptarea acestui stil de viață te va ajuta să trăiești mai mult. Dacă vei alege să consumi produse vegane, trebuie să știi că acestea îți vor îmbunătăți calitatea vieții.

Dietele vegane implică doar consumul direct de plante (cum ar fi legume, cereale, nuci și fructe) sau alimente fabricate din plante. Veganii nu consumă niciodată carne și alimente de la animale, cum ar fi lactatele și ouăle. Stilul de viață vegan nu este legat numai de alimentație, înseamnă, de asemenea, să nu cumperi articole din piele, lână sau mătase. În fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni au început să adopte un stil de viață vegan, fie din motive etice, fie din motive de sanatate, sau uneori ambele.

Citește și:

Pierderea în greutate

O dietă vegană, bazată pe plante, îți va accelera metabolismul și te va ajuta să pierzi în greutate. În plus, fibrele din cerealele integrale, fasole și legume încetinesc eliberarea de glucoză în corp, fapt ce atenuează poftele alimentare și previne mâncatul în exces. Fibrele curăță corpul pe interior, așadar te vei simți mai ușor și mai plin de energie. Un alt aspect important este că nu vei mai acumula grăsimi nesănătoase din carne sau lactate. Este important să menționăm și faptul că adoptarea unei diete vegane poate ajuta la menținerea glicemiei în intervalul optim, deci și la evitarea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. Mai multe studii au demonstrat că veganii prezintă un nivel mai scăzut de zahăr în sânge, sensibilitate mai mare la insulină și un risc cu până la 78% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele non-vegane.

Citește și:

Aportul nutritiv este mult mai bogat

Fructele, legumele, cerealele integrale, fasolea, nucile și semințele sunt doar câteva dintre alimentele permise în dieta vegană, iar acestea cresc aportul de nutrienți. Verdețurile cu frunze, cum ar fi spanacul, varza, năsturelul și muștarul sunt deosebit de bogate în fier și calciu. Cerealele sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, fibre, fier, vitamine B și mai multe tipuri de minerale, iar nucile și semințele sunt surse bune de fier, fibre, magneziu, zinc, seleniu și vitamina E și conțin o cantitate bună de proteine și acizi grași omega-3.

Risc redus de boli cardiovasculare

Carnea conține de obicei cantități mari de grăsimi saturate, care pot crește colesterolul din sânge. Colesterolul poate provoca depuneri grase în vasele de sânge, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral, boli ale arterelor periferice și boli de inimă. Alimentele pe bază de plante, prin natură, nu conțin colesterol dietetic, deci consumul de produse vegane te poate ajuta să-ți menții inima sănătoasă. Mai multe studii arată că dietele vegane sunt mult mai eficiente în reducerea zahărului din sânge și a colesterolului total decât dietele cu care sunt comparate.

Citește și:

Pielea va fi mai sănătoasă

O dietă pe bază de plante îți va menține sănătatea pielii. Un număr din ce în ce mai mare de studii leagă produsele lactate de problemele pielii, cum ar fi acneea din cauza faptului că produsele lactate conțin hormoni de creștere și sunt, de asemenea, tratate cu hormoni artificiali, care pot interfera cu sistemul hormonal al corpului uman. Adoptând dieta vegană, elimini lactatele și optezi pentru lapte și iaurturi vegetale îmbogățite cu calciu care ajută veganii să-și atingă aportul de calciu recomandat în dietă. Nu ezita să optezi pentru soiuri îmbogățite și cu vitaminele B12 și D ori de câte ori este posibil.

Stare de spirit mai bună

Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că persoanele care consumă alimente vegetale au raportat mai puține simptome de depresie. Dietele vegane conțin carbohidrați mai complecși prezenți, care cresc hormonul serotoninei, astfel încât te ajuta să ai o stare de spirit mult mai bună. Persoanele vegane învață în timp să se bucure de o hrană sănătoasă și descoperă o lume nouă în care pe primul loc se află grija și compasiunea pentru tot ceea ce înseamnă viață.

Citește și:

În final, trebuie să menționăm că pot exista și dezavantaje atunci când vorbim despre adoptarea unui stil de viață vegan. Pentru că renunți la carne sau peste, care sunt o sursă excelentă de proteine, trebuie să te asiguri că îți iei necesarul de proteine, zinc și vitamina B-12 din alte alimente precum soia și leguminoasele. De asemenea, este posibil să fie necesar să iei și diferite suplimente sau să adaugi diferite tipuri de alimente în dieta zilnică astfel încât să poți echilibra anumite lipsuri. Există argumente pro și contra, însă, înainte de a începe o dietă vegană este bine să te sfătuiești cu medicul tău pentru a te asigura această dietă este potrivită pentru tine și că nu vor apărea probleme de sănătate.

Surse foto: freepik.com .

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.