Setari Cookie-uri

1.500 de teste gratuite pentru depistarea precoce a cancerului colorectal, distribuite în cadrul Ponderas Academic Hospital

1.500 de teste FIT, care depistează sângerările ascunse din scaun ce pot fi un semn al leziunilor canceroase colorectale, sunt distribuite gratuit în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate Regina Maria.

Demersul face parte din campania ”Treaba ta e treaba noastră”, un proiect de screening pentru identificarea pacienților afectați de cancer colorectal, una dintre cele mai frecvente forme ale acestei boli din România. Demersul a început pe 18 martie și va dura până la epuizarea testelor gratuite.

”Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și în țara noastră. Mortalitatea raportată în România în anul 2019 pentru cancerul colorectal a fost 17,8 la 100.000 locuitori. O depistare cât mai timpurie a leziunilor canceroase crește semnificativ eficiența tratamentului și șansele de vindecare ale pacientului, iar testele FIT reprezintă o metodă neinvazivă prin care se pot depista cât mai repede potențiale astfel de leziuni. Prin acest program de screening, urmărim detectarea și eliminarea polipilor precanceroși, dar și prevenirea dezvoltării maligne a acestora, cât și detectarea tumorilor canceroase într-un stadiu precoce”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Chirurg de Excelențǎ în Chirurgia Colorectalǎ, Ponderas Academic Hospital.

Citește și:

Concret, testele fecal imunochimice FIT depistează sângerările ascunse din scaun, ce pot semnala anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi sau cancer colorectal. Acestea se bazează pe o probă fecală, pe care fiecare pacient o poate recolta în intimitatea propriei locuințe. Demersul și distribuirea testelor se desfășoară cu ajutorul partenerului Johnson & Johnson MedTech.

„Campania ‚Treaba ta e treaba noastră’ face parte din angajamentului nostru de a veni în sprijinul comunităților unde avem operațiuni și de a promova conștientizarea și asistența medicală dincolo de sălile de operație. În calitate de companie din domeniul dispozitivelor medicale, înțelegem impactul semnificativ pe care îl are cancerul colorectal asupra indivizilor, familiilor și comunităților. În prezent, cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent cancer și al doilea cel mai mare ucigaș din rândul tipurilor de cancer din Europa. Încurajăm cititorii să participe la eforturile de screening pentru a ajuta la salvarea de vieți”, a adăugat Bozica Mikulic, Director General J&J MedTech, regiunea de Sud-Est.

Citește și:

Cum poți beneficia de un test FIT gratuit?

Persoanele care doresc să beneficieze de un test FIT gratuit în cadrul campaniei nu trebuie decât să se prezinte la recepția spitalului Ponderas din strada Nicolae G. Caranfil 85A cu buletinul, în intervalul orar 8:00 – 18:00, de luni pana vineri. După efectuarea testului la domiciliu, proba trebuie returnată tot la recepția spitalului.

”Metodele neinvazive de screening ale cancerului colorectal, așa cum sunt Testele FIT, pot fi realizate de către pacient acasă, fără niciun disconfort, și, simplu și direct spus, salvează vieți. Ne dorim ca această campanie să le arate românilor că un gest obișnuit îi poate proteja în fața unora dintre cele mai grave afecțiuni. Procesul nu este deloc unul complicat: vii la spitalul Ponderas pentru a ridica testul FIT, apoi te întorci acasă. În zilele următoare, recoltezi proba fecală, apoi o aduci înapoi la spitalul Ponderas, unde aceasta va fi procesată, iar tu vei primi rezultatul în cinci zile. Este foarte important să nu ne fie teamă de un rezultat pozitiv, ci să înțelegem că acesta indică nevoia de a investiga mai departe și de a descoperi care este sursa acestei sângerări. Leziunile precursoare cancerului (polipii) pot fi îndepărtați endoscopic sau chirurgical”, a subliniat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Citește și:

Persoanele care primesc un rezultat pozitiv se vor putea programa, ulterior, pentru o colonoscopie gratuită, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în cadrul Ponderas Academic Hospital.

Cine ar trebui să facă un test FIT?

Testele gratuite FIT se adresează tuturor românilor care doresc să facă un screening colorectal. Cu toate acestea, ele se recomandă cu precădere persoanelor de peste 45 de ani, precum și pacienților cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă, persoanelor cu istoric familial de cancer colorectal ereditar, precum și celor care necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

De ce este important să aduci testul înapoi

Citește și:

Fiecare kit de testare vine cu un set de instrucțiuni și detalierea pașilor pentru prelevarea corectă a probei. Ridicarea testului FIT este, însă, doar primul pas din procesul de prevenție. Este esențial ca, ulterior, persoana să preleve proba acasă și să revină cu ea la spitalul Ponderas, pentru analiza acesteia, cel târziu în ziua următoare prelevării probei. Un rezultat pozitiv indică faptul că au fost identificate, în scaun, sângerări ascunse. Acesta nu este un diagnostic, ci semnalează nevoia de investigații suplimentare, pentru identificarea cauzei acestora.

”Sperăm ca toți cei care decid să participe în cadrul campaniei să realizeze cât de important este nu doar să preia testul, ci și să revină cu proba pentru analize. Românii trebuie să știe că un rezultat pozitiv nu confirmă un diagnostic de cancer, ci semnalează nevoia de investigații suplimentare”, a încheiat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Citește și:

Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.reginamaria.ro/treabamea sau la call center 021.9886.

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 16 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 27 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 830.000 de abonamente. În plus, REGINA MARIA a investit mai mult de 250 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

Citește și:

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes 50 de alți jucători de pe piață, având acoperire națională prin sute de locații proprii și clinici partenere. Compania reunește peste 11.000 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de aproximativ 6,5 milioane de pacienți.

În ultimul deceniu, peste 625.000 de recenzii au fost acordate de pacienți medicilor REGINA MARIA, printr-un sistem unic de acordare a feedback-ului, ajungând astfel la o medie de 9,55 la nivelul Rețelei.

În 2023, compania a lansat un nou proiect medical - EXAVET, primul laborator de Analize și Imagistică Veterinară din cadrul REGINA MARIA, marcând intrarea pe o piață nouă pentru liderul în calitatea serviciilor medicale din România. Rețeaua este, totodată, lider în digitalizarea sănătății în România - aplicația medicală REGINA MARIA fiind cea mai descărcată și utilizată aplicație de acest tip, cu aproape 1,4 milioane de conturi de pacienți.

Despre Johnson & Johnson MedTech

În cadrul Johnson & Johnson MedTech lucrăm pentru a rezolva cele mai presante provocări din domeniul sănătății din lume, prin inovații aflate la intersecția dintre biologie și tehnologie. Valorificăm expertiza noastră extinsă în chirurgie, ortopedie, oftalmologie și soluții intervenționale pentru a proiecta soluții de asistență medicală mai inteligente, mai puțin invazive și mai personalizate. Pentru a afla mai multe despre cum dezvoltăm tehnologia medicală care ajută la salvarea de vieți și la redefinirea modului în care se simte să fii un pacient, vizitați https://thenext.jnjmedtech.com/

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.