Setari Cookie-uri

Cum îți afectează menopauza memoria și capacitatea de concentrare și ce soluții la îndemână ai pentru a evita astfel de probleme

Menopauza este o etapă naturală și inevitabilă în viața unei femei, care marchează sfârșitul perioadei fertile.

Este asociată cu multe schimbări fizice și emoționale, iar un aspect esențial adesea trecut cu vederea este impactul său asupra funcțiilor cognitive, în special asupra memoriei.

Descoperă în acest articol care este mecanismul prin care menopauza afectează memoria, precum și câteva metode naturale eficiente pentru a stimula funcțiile cognitive în această etapă de tranziție din viața unei femei.

Care este legătura dintre menopauză și memorie?

Multe femei aflate la menopauză raportează adesea simptome precum uitarea și dificultăți de concentrare, care le pot afecta viața de zi cu zi și performanța la locul de muncă. Explicația pentru aceste probleme este aceea că fluctuațiile hormonale din timpul menopauzei pot avea consecințe semnificative asupra memoriei și abilităților cognitive. Iar cel mai important factor care contribuie la apariția problemelor de memorie din timpul menopauzei este scăderea dramatică a nivelului de estrogen. Acest hormon joacă un rol crucial în susținerea funcțiilor cognitive. Estrogenul influențează structura și funcțiile creierului, promovând legăturile neuronale, neuroplasticitatea și reglarea neurotransmițătorilor.

Citește și:

Astfel, pe măsură ce nivelul de estrogen scade, aceasta poate duce la modificări ale structurii creierului, în special în regiunile asociate memoriei și cogniției, de exemplu, hipocampul. Modificările pot cauza reducerea conexiunilor neuronale, afectând formarea și recuperarea memoriei.

De asemenea, s-a demonstrat că bufeurile și transpirațiile nocturne de care suferă multe femei la menopauză pot afecta calitatea somnului, fapt care poate avea consecințe negative asupra memoriei și capacității de concentrare.

Care sunt cele mai eficiente strategii pentru a stimula memoria?

Tratamentul hormonal de substituție, care implică suplimentarea cu estrogen și, uneori, cu progesteron, este o metodă de gestionare comună recomandată de medici pentru a atenua simptomele menopauzei, inclusiv problemele legate de memorie. Acesta se administrează întotdeauna la recomandarea și sub supravegherea unui medic specialist.

Citește și:

Dacă preferi să explorezi și modalități naturale de a-ți îmbunătăți memoria în timpul menopauzei, trebuie să știi că există mai multe strategii simple, dar eficiente pe termen lung.

Ia în considerare suplimentele alimentare

O serie de suplimente sunt cunoscute pentru potențialul de a atenua problemele de memorie. Printre acestea se numără inositol - supliment alimentar, care ajută la menținerea echilibrului hormonal și favorizează transmiterea impulsurilor nervoase, izoflavonele de soia, care sunt fitoestrogeni ce intervin în reglarea dezechilibrelor hormonale, precum și complexul de vitamine B, cunoscute pentru faptul că susțin funcția neuronală. Ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare, cere sfatul unui specialist înainte de a le folosi.

Citește și:

Consumă alimente bune pentru creier

Este binecunoscut faptul că dieta echilibrată și variată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe, oferă nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Un rol important îl au acizii Omega-3, care se găsesc în speciile de pești grași, precum macroul, sardinele, tonul și somonul. Poți acoperi necesarul de astfel de substanțe nutritive și apelând la suplimente alimentare cu Omega-3, precum ulei Krill Oil de la Good Routine.

Bea apă

Deshidratarea poate afecta funcția cognitivă, așa că asigură-te că te hidratezi corespunzător pe tot parcursul zilei. Încearcă să bei zilnic cel puțin opt pahare de apă simplă, sau aromatizată cu fructe și plante aromatice.

Practică regulat exerciții fizice

Activitățile fizice cresc fluxul de sânge către creier, promovează eliberarea de substanțe neuroprotectoare și îmbunătățesc funcția cognitivă. Încearcă să practici săptămânal cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată, de exemplu, mersul pe jos, plimbări cu bicicleta, înotul sau yoga.

Citește și:

Exersează memoria

Activități precum puzzle-urile, cuvintele încrucișate, sudoku, șahul și jocurile de societate pot stimula creierul și îmbunătăți memoria. Prin activarea mai multor funcții cognitive, practicarea acestor activități poate ajuta la întârzierea declanșării declinului cognitiv.

Fă o prioritate din somnul de calitate

Somnul de proastă calitate poate agrava problemele de memorie. Stabilește-ți un program regulat, creează un mediu confortabil și practică tehnici de relaxare pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului.

Este important să iei în considerare că problemele de memorie din timpul menopauzei sunt un simptom comun și, în general, temporar. Strategiile prezentate mai sus pot fi utile, însă, dacă ai îngrijorări legate de pierderile de memorie, de exemplu, îți afectează calitatea vieții de zi cu zi pe termen lung, nu ezita să consulți un specialist.

Citește și:

Sursa foto: Freepik

Vizionare placuta


Kudika
21 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.