Setari Cookie-uri

Te confrunți cu dureri de spate sau cervicale? Fiziokinetoterapeut Robert Barbu îți oferă soluții!

Viața sedentară, multitudinea de ore pe care le petrecem stând la birou, în fața calculatorului, sau conducând mașina, au efecte negative asupra posturii corporale și implicit asupra coloanei vertebrale.

Tocmai de aceea, tot mai multe persoane, resimt anumite "blocaje" la nivelul spatelui sau dureri, care sunt determinate de traumatisme ce se dezvoltă în acea zona. Odată resimțit acest gen de disconfort, primul pas este să apelăm la specialist, iar Robert Barbu, Fiziokinetoterapeut în cadrul Optimize Body Center ne vorbește despre soluțiile dedicate tratamentului acestor afecțiuni ale aparatului neuro-musculo-artro-kinetic.

„Procedurile se realizează personalizat, vizând afecțiunile fiecărui pacient în parte și se recomandă în urma unei evaluări. Apoi opțiunile de tratament sunt variate și chiar se pot combina în cadrul sesiunii de tratament.

Prima dintre proceduri ar putea fi Terapia Manuală Ortopedică – aceasta ajută la recuperarea persoanelor care experimentează senzația de durere, în urma unei accidentări, a unui traumatism, a unei mișcări bruște (care a dus la apariția unei gărzi musculare) sau a unei intervenții chirurgicale.

Citește și:

Mijloacele folosite în terapia manual ortopedică sunt: Presiuni postero-anterioare, Presiuni antero-posterioare, Mobilizări, Mobilizări cu mișcare, Manipulări.

O alta optiune ar putea fi IASTM (Instrument-assisted soft tissue mobilization)- în cadrul acestei proceduri sunt folosite instrumente specifice pentru a reda cât mai rapid și a eficientiza funcțiile pacientului. Genul acesta de tratament este utilizat pentru intervenții miofasciale asupra țesutului afectat.

În momentul în care sunt folosite, aceste “lame” creează o inflamație la nivel local asupra țesutului. Aceste micro-traumatisme inițiază resorbția țesutului fibrilar, cât și cicatricial.

IASTM este des folosit în urma intervențiilor chirurgicale, dar și pentru ameliorarea semnificativă a durerilor prezente la nivel fascial sau muscular.

Citește și:

Un alt tip de tratament recomandat este Terapia cu ventuze. Scopul său este îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea inflamației și stimularea vindecării țesuturilor afectate” spune specialistul Optimize Body Center.

L-am întrebat pe Robert Barbu, Fiziokinetoterapeut & Specialist Musculo-Scheletal, cum am putea preveni acest durerile asociate coloanei vertebrale, fie că vorbim de zona cervicală, lombară sau intermediară.

„Durerile le putem prevenii prin exercițiu. Mișcarea este cea mai bună pastilă. Oamenii au fost concepuți să facă mișcare, nu ne putem limita doar la a sta pe scaun toată ziua și a lua o pastilă în speranța că ne va ajuta pe termen lung și vom scăpa de cauza durerii. Totuși, dacă stai toată ziua la birou, începe prin a face mișcare o dată la 40 de minute, schimbă ceva în postura ta ( “trage umerii în spate”, fă câțiva pași prim casă, fă niște exerciții simple câteva minute). Această rutină de câteva minute este o investiție pe termen lung pentru corpul tău.”

Citește și:

Și pentru că mulți dintre noi încearcă să își îmbunătățească obiceiurile la început de an, iar una dintre opțiunile cele mai la-ndemană este să mergem la sală, ar trebui să ținem cont de faptul că integrarea unui program intensiv sau mediu, după perioade lungi sedentare, vine cu anumite responsabilități. Uneori aceste antrenamente nu răspund nevoilor individuale ale corpului nostru, ci mai degrabă surescita musculatura și vertebrele. Cum procedăm în realizarea acestui pas pentru o viață mai sănătoasă, ne spune specialistul.

„Odată cu informațiile noi pe care le aflăm și acțiunile fizice pe care le realizăm, creierul nostru face noi conexiuni, învață, se adaptează practic noilor situații și se dezvoltă. Acest fenomen se numește neuroplasticitate. Important este că putem să învățăm cum să ne antrenăm creierul și să facem ca un obicei sănătos să ne între în rutină.

Citește și:

Gândește-te la creierul tău ca la un oraș în dezvoltare. Când începi să faci ceva nou, este că și cum deschizi străzi noi și creezi noi interconexiuni, deci ar trebui să avem mai multă atenție și grijă la fiecare mișcare pe care o facem în acest sens. Să spunem că până acum toată viața ta nu ai făcut niciun sport și acum vrei să faci exerciții, pe care clar nu le-ai mai făcut vreodată. La început n-o să-ți iasă cum trebuie, dar, pe parcus, creierul tău o să construiască noi conexiuni între zonele responsabile cu echilibrul motor, controlul motor, controlul mișcărilor voluntare. Aceste zone poartă denumirea de Cortex Motor Primar, Cortex Prefrontal, Cortex Cerebelos și Ganglioni Bazali.

Deci, indiferent dacă te antrenezi cu greutăți, mergi la alergat sau practici yoga, fiecare mișcare este un pas spre un creier mai agil și mai sănătos. Însă trebuie să acorzi timp acestor acțiuni, să nu îți dorești să faci totul odată, ci pas cu pas, să exersezi, să fii constant și să nu uiți de încălzire înaintea fiecărui antrenament”, încheie Robert Barbu.

Citește și:

Vizionare placuta


Spirit creativ, mereu în evoluție, mi-am început cariera ca jurnalist, dar m-am îndrăgostit de profesia de PR, astfel am devenit Autor de Frumos al propriei existențe și al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.