Setari Cookie-uri

Sfantul Andrei: Ghidul celor 10 ritualuri de dragoste din folclor si din lume. Afla cu cine te vei casatori!

Descopera ce se intampla de Sfantul Andrei, noaptea magica a lupilor si a ritualurilor de dragoste!

Inca din vremurile de demult noaptea de Sfantul Andrei a fost considerata una magica, in care animalele capata puteri neobisnuite, strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume, iar ritualurile de dragoste sunt mai puternice ca niciodata. Traditia spune ca Ziua Sfantului Andrei a inlocuit o importanta divinitate precrestina , personificarea lupului, fiind cunoscuta si ca Ziua Lupului.

Citeste si: Grau de Sf. Andrei: ce semnifica acest obicei

Noaptea de Sfantul Andrei: ritualuri magice de dragoste

noaptea de sfantul andrei Foto: Zolotarevs, Shutterstock

Exista in traditia populara si europeana numeroase obieiuri si superstitii privind metodele de ghicire a norocului in dragoste, specifice sarbatorii Sfantului Andrei. Tainele viitorului au creat dintodeauna un val de fascinatie si curiozitate, iar noaptea dinaintea acestei sarbatori magice se contureaza ca un portal intre normal si supranatural si un amestec seducator de magie si sacralitate. Iata care sunt cele mai cunoscute practici si obiceiuri de aflare a viitorului in dragoste de Sfantul Andrei.

1. Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sigure metode de aflare a alesului in dragoste este turta Sf. Andrei sau “turtuca de Andrei". Fetele care isi doresc sa se marite trebuie sa faca o turta subtire ca o placinta, din faina de grau, iar in aluatul ei sa adauge apa si multa sare. Fetele care isi doresc sa-si vada in vis alesul trebuie sa o manance inainte de culcare, iar cel care aii va aparea in vis oferindu-i apa pentru a-si potoli setea, Acela va fi viitorul sot.

2. Un ritual de dragoste care se regaseste atat in folclorul romanesc, cat si in cel anglo-saxon, este una dintre cele mai puternice vraji de dragoste prin care iti poti vedea viitorul iubit si se mai numste “metoda oglinzii”. Pentru acest ritual, fata trebuie sa se afle in noaptea dinspre 29-30 noiembrie intr-o camera din casa sa, inainte de miezul noptii. Este important sa fie intuneric, pentru a pregati o lumanare a carei lumina sa se reflecte intr-o oglinda. Prin urmare, fata trebuie sa se aseze in fata unei oglinzi, manacand un mar sau sa-si pieptene parul, concetrandu-se asupra imaginii sale. Viitorul sot va aparea stand in spatele fetei.

3. Una dintre ele mai cunoscute obiceiuri de aflare a ursitului este cea cu firul de busuioc. In noaptea de Sfantul Andrei tinerele nemaritate isi pot vedea ursitul in vis, daca pun sub perna un fir de busuioc sfintit.

4. In Slovacia si Cehia, exista obiceiul ca tinerele sa scrie pe bucati mici de hartie numele a mai multor barbati care le-ar putea fi soti. Apoi, introduc aceste hartii cu numele barbatilor in interiorul unui aluat pentru a face asa numitele “halusky”, niste galusti mai moi. In momentul in care umpluturile sunt gatite, prima care se va ridica la suprafata apei va dezvalui numele viitorului sot al fetei.

5. Un alt obicei din folclor prin care fetele isi pot afla norocul in dragoste este cel al “facutului cu ulcica”. Din dorinta de a fi iubita de cel pe care il iubeste sau de a-si intalni sufletul pereche, fata trebuie sa ia o ulcica noua de lut sau metal si sa o puna cu gura in jos. Pe dosul vasului trebuie sa lase sa arda mocnit 3 carbuni incinsi. Pana in momentul in care se sting carbunii, fata trebuie sa rosteasca o incantatie, in timp ce roteste usor vasul, pentru a-l atrage pe cel iubit alaturi de ea. Incantatia suna in felul urmator: “Eu nu invartesc ulicica,/Ci intorc gandul/Si cuvantul/Si inima lui…(se rosteste numele dorit)/De la altii catre mine./Sa-I par din fata cuconita/Iar din spate paunita!/Cati in ruma m-or calca,/Toti m-or lauda./Cati in fata mi-or cata,/de mana m-or lua, /In ochi s-or uita,/Vorbele mi-or asuclta/Si n-or mai pleca.

6. Conform unei alte superstitii de dragoste, imaginea viitorului sot mai poate aparea si intr-un pahar cu apa pus strategic intr-un morman de cenusa. In noaptea magica de Sf. Andrei, cele care vor sa vada chipul alesului trebuie sa arunce intr-un pahar cu apa o verigheta sfintita de preot in timpul tainei cununiei. Fata trebuie sa tina o lumanare aprinsa in fiecare mana si sa priveasca intens in paharul cu apa. Se spune ca in mijlocul verighetei din apa se va reflecta imaginea viitorului sot.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Noiembrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.