Setari Cookie-uri

Advertorial S-a lansat „Drumul Binelui - o hartă afectivă a patrimoniului UNESCO din România”

Un proiect de revitalizare a turismului cultural, prin redescoperirea valorilor materiale și imateriale prin abordarea relației afective monumente- locuri – oameni. 17 octombrie 2023: Asociațiile Creative Arts & Events și E Ceva Bine au lansat ieri proiectul „Drumul Binelui - o hartă afectivă a patrimoniului UNESCO din România”.

Dublu eveniment de lansare :
București, orele 14.00, Opera Națională București
Baia Sprie: orele 14.00, Casa de Cultură Baia Sprie
„Drumul Binelui” își propune să mapeze pe o hartă virtuală (www.drumulbinelui.ro) Patrimoniul UNESCO din România, sit cu sit, pentru o mai bună cunoaștere a acestuia, dar și a locului pe care cultura românească îl merită în rândul valorilor culturale internaționale, prin experiențe vizuale și prin poveștile spuse chiar de oamenii locurilor, de cusotzi și preoți care le au în grijă, oameni aflați într-o strânsă legătură afectivă cu acestea. „Drumul Binelui” va prezenta sugestii și trasee culturale de „regăsire exterioară și interioară”, posibilități pentru trasarea propriul drum al binelui în funcție de interese, pentru încercarea de a revitaliza turismul cultural românesc.
Proiectul își propune astfel o creștere semnificativă a numărului de turiști care să viziteze România.
„Drumul Binelui – o hartă afectivă a Patrimoniului UNESCO din România ” este un proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul Dezvoltare Comunitară.
Primele obiective incluse în „Drumul Binelui” sunt cele opt biserici de lemn din Maramureș înscrise în 1999 în Patrimoniul Mondial Unesco, remarcabilă contribuţie a țării noastre la tezaurul cultural al umanităţii.
Acestea sunt:
Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Bârsana
• Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeş
• Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Deseşti
• Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei” din Ieud – Deal
• Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş
• Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei
• Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz
• Şurdeşti – Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli”.

Pentru promovarea acestor monumente a fost realizat un serial format din 8 episoade. Cele 8 episoade care vor putea fi vizionate pe website-ul proiectului, www.drumulbinelui.ro , spun povestea unui drum al regăsirii de sine, un Drum al Binelui din Maramureș în care ne sunt gazde Dan Leș, cetățean de onoare al Maramureșului, artist ceramist celebru și păstrător al tradiției și Iulian Văcărean, cunoscut influencer cultural. Partenerul de mobilitate al proiectului este SUZUKI.
Lansarea „Drumul Binelui” este prilejuită și de celebrarea, pe 16 noiembrie, a Zilei Mondiale a Patrimoniului Mondial UNESCO și a 10 ani de la declararea, prin Legea nr. 160/2013, a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România.
La evenimentul de lansare de la Opera Națională București au fost prezenți ambasadori ai Maramureșului care au împărtășit publicului, într-un mod artistic, povești din acest loc unic al României. Printre acești povestitori s-au numărat: celebrul artist ceramist Dan Leș, cetățean de onoare al Maramureșului și mai ales păstrător al tradițiilor locului, artiștii Grigore Leșe, Ligia Hojda, Maria Coman și Laura Cosoi, în calitate de ambasadori al acestei regiuni a României, actorii Cristian Iacob și Dani Ionescu prezentatori și chef Nicolai Tand, care i-a îmbiat pe cei prezenți cu preparate maramureșene reinterpretate. Cu ocazia evenimentului au fost prezentate cele 8 episoade dedicate fiecăreia dintre bisericile de lemn maramureșene și website-ul care reprezintă o adevarată hartă interactivă unde vor fi mapate toate monumentele UNESCO din România, traseele în care sunt incluse și distanțele dintre ele.

În paralel cu evenimentul din București s-a derulat un eveniment local în Baia Sprie în colaborare cu Primăria Baia Sprie, la Casa de Cultură din localitate, al cărei gazdă a fost Iulian Văcărean și unde Consiliul Judeţean Maramureş prin Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a vernisat expoziția temporară Medio Monte – spiritul locului în repere identitare.
Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică și sculptură care redau magia peisajului pitoresc din zona Baia Sprie și care fac parte din proiectul aniversar „Drumul binelui – o hartă afectivă a Patrimoniului UNESCO din România” – 10 ani de la declararea Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO.
Manifestarea artistică s-a bucurat de prezența artiștilor Daniel Breban și Alexandra Pușcaș și a interpretei de muzică populară și religioasă Măriuca Verdeș.
Proiectul „Drumul Binelui” va continua pe tot parcursul anului 2024, cu maparea, după bisericile de lemn din Maramureș, a monumentelor UNESCO din celelalte zone ale României, bisericile din Bucovina și bisericile fortificate din Transilvania.


Kudika
20 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.