Setari Cookie-uri

De ce plânge bebelușul și cum îl liniștim

Bebelușii plâng în medie între 1-4 ore pe zi, unii chiar mai mult. Motivele pentru care un bebeluș plânge sunt diverse: îi este foame, are scutecul murdar, îl deranjează ceva, se simte singur, vrea în brațe și are nevoie de afecțiune, este plictisit și dorește interacțiune, ii este frig sau cald, sau pur și simplu a acumulat unele temeri sau frustrări culese din evenimentele mai puțin plăcute sau neobișnuite ale zilei.

Da, și bebelușii, atât de mici, acumulează emoții și au nevoie să le descarce – prin plâns. De exemplu dacă în parc o persoană a vrut să-l ia în brațe și s-a speriat sau un alt copil a vrut să se joace cu el sau sa ii ia jucaria și l-a bruscat, lista evenimentelor fiind atât de bogată și imprevizibilă, unică în viață fiecărui bebeluș. Chiar și o vizită, la vârstă așa mică, îl poate supăra.

Cele mai comune cauze pentru care bebelușul plânge

Atunci când bebelușul plânge, încerca transmită o nevoie, fie aceasta fizică sau emoțională.

Îi este foame: la numai câteva zile de la naștere mămică va ști deja înțeleagă semenele timpurii pe care bebe le manifestă atunci când îi este foame. Bebelușul devine ușor agitat, mișcă buzele și limba, duce mânuțele în guriță, caută cu privirea mămica. Specialiștii spun bebelușul trebuie pus la sân sau hrănit încă de la aceste semne, înainte micuțul înceapă plângă, pentru a avea o masă liniștită ( nu fie deja epuizat de plâns atunci când primește hrană), suficientă și chiar pentru a reduce colicii, pentru bebe nu mănâncă agitat și înghite astfel mai puțin aer. Sunt bebeluși pe care aerul din stomac îi deranjează foarte mult, pot regurgita frecvent sau chiar pot vomita.

Citește și:

Bebelușul are un disconfort. De obicei cel mai comun disconfort îl reprezintă scutecul ud sau murdar. Sunt bebeluși care imediat încep plângă când simt cald sau umed în scutec, dând de știre se simt deranjați. Cu toate acestea sunt și bebeluși care nu se simt deloc deranjați dacă scutecul este ud sau murdar, aceștia plâng de obicei din pricina altor situații mai puțin plăcute pentru ei.

Alte motive de disconfort pentru bebeluși: este prea frig sau prea cald, îi deranjează sunetele (de exemplu o melodie care nu le place), pot avea gaze și îi doare burtica. Colicile îi deranjează destul de tare și bebelușii pot plânge minute în șir. Dacă bebelușul plânge la scurt timp după masă, este foarte posibil îl deranjeze burtica.

Citește și:

Verificați scutecul bebelușului. Dacă este curat, mângâiați micuțul, atingeți mânuțele și picioarele și observați dacă sunt prea reci sau prea calde, dacă micuțul are un disconfort termic. Dacă bănuiți febra, folosiți termometru și în funcție de rezultat luați legătură cu medicul pediatru. Inspectați atent pielea micuțului, nu fie vorba despre o dermatită de scutec sau o erupție cutanata, posibil generată de o alergie, ori poate chiar o lovitură, înțepătura de insectă. Schimbați melodia din camera, dacă este radioul pornit.

Țineți micuțul în brațe, după eventualele măsuri de liniștire, până cel mic se calmează și devine iarăși binedispus.

Hăinuțele prea stramte sau mai puțin moi și confortabile îl pot deranja de asemenea, la fel și păturica.

Citește și:

Bebelușul este plictisit, se simte singur sau speriat. Acestea sunt alte motive de plâns. Practic în aceste situații bebelușul are nevoie interacționeze, fie ținut în brațe, fie mângâiat, alintat, i se vorbească sau i se cânte. Micuțul se va liniști imediat.

Oboseală sau suprastimularea. Când bebelușul este obosit sau suprastimulat, plânsul devine o metodă excelentă de destindere și eliberare. Este recomandat țineți bebelușul în brațe în aceste momente de descărcare, micuțul se va simți în siguranță și se va liniști mult mai repede. Dacă îi este somn, probabil va și adormi.

Eliberarea emoțională. În perioadele în care stă treaz bebelușul, dar și copilul mai mare, acumulează o serie de emoții cu impact mai puțin plăcut. Fie întâlnirile cu alți oameni sau alți copii, o lovitură, apariția neașteptată a unui animal, un zgomot puternic, practic orice experiență care îl scoate pe bebeluș din confort sau îi produce o neplăcere fizică ori psihică îi generează astfel de emoții. Plânsul nu apare neapărat în acel moment, ci poate se declanșeze la distanță, dintr-un motiv minor, folosit un fel de declanșator. De exemplu dacă pe cărucior a sărit un cățeluș, este posibil peste câteva zile când va jucați cu cățelușul de plus acasă bebelușul înceapă plângă puternic. Sau dacă un alt copil, în dorința de interacțiune l-a tras de par, e posibil la băița de seară când este spălat pe cap bebelușul înceapă plângă. Sigur exemplele sunt atât de diferite pe câți copii sunt. Acest plâns de eliberare emoțională este bine fie realizat în brațele părintelui, cu multă înțelegere și acceptare din partea celor dragi. Dacă intuiți cauza, îi puteți reaminti copilului ce s-a întâmplat, retrăiti, prin explicații și într-un mediu sigur (în brațe) acel moment neplăcut. Retrăirea în mediu securizat a unor momente neplăcute ajută copiii, dar și adulții, depășească momentele neplăcute din viață, aceasta fiind o tehnică folosită chiar și pentru depășirea traumelor.

Citește și:

Un amănunt important: plânsul datorat eliberării emoționale și echilibrării interioare nu trebuie întrerupt. Țineți copilul în brațe, vorbiti-i cu înțelegere, fără îi luați în glumă problema, fără încercați îi distrageti atenția către altceva se oprească din plâns. Chiar dacă uneori este greu vedem copilașul plângând, totuși specialiștii au ajuns la o concluzie certă în ceea ce privește acest tip de descărcare emoțională la copii: plânsul vindecă și echilibrează.

Va recomandam urmatoarele carti de parenting:

Jocul atasamentului - Aletha Solter

Bebelusul meu intelege tot - Aletha Solter

Parenting neconditionat - Alfie Kohn

Foto: By Mariia Masich/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.