Setari Cookie-uri

Italo Calvino, Orasele invizibile

Kubilai Han, stapanitorul celui mai vast imperiu din istorie, nu e scutit de dispozitii cat se poate de lumesti. Hanul e agitat, mofluz si isi pierde usor rabdarea, in orice companie. Singurul care il poate face sa asculte si sa viseze este faimosul explorator Marco Polo, care ii povesteste despre orasele vazute in calatoriile sale. Diomira, orasul cu saizeci de cupole de argint si un teatru de cristal. Isidora, orasul in care ajungi la batranete, cand dorintele sunt deja amintiri. Zair, orasul trecutului. Anastasia, orasul zmeielor si al femeilor, care te face sclav. Armilla, orasul fara case. Octavia, orasul-paianjen. Toate sunt cetati ale mintii, locuri ale constiintei, ipostaze ale Venetiei lui Marco Polo, dar si ale oraselor in care traim azi.

Vorba editorului Chiar daca Marco Polo si Kubilai Han nu vorbesc aceeasi limba, Italo Calvino vorbeste pe limba cititorului contemporan, punctand, prin cincizeci si cinci de superbe camee, de fugi din real, tot atatea probleme cat se poate de reale - supraaglomerarea, ecologia, uniformizarea urbana.

,,Calvino scrie despre cum compasiunea, toleranta si intelegerea isi au radacinile in conexiunea imaginativa cu alti oameni, cu alte vieti. Cetatile invizibile este capodopera sa."
Jeanette Winterson

,,O ultima declaratie de dragoste facuta orasului.”
Italo Calvino

,,Poate cea mai frumoasa scriere a lui Italo Calvino."
Gore Vidal

Italo Calvino s-a nascut in 1923, in Cuba, avand insa origini italiene. In 1985, anul mortii sale, era cel mai tradus scriitor italian al tuturor timpurilor. Inscrierea la Universitatea din Torino, in 1941, i-a confirmat, prin lecturi si amicitii, orientarea anti-fascista mostenita din familie. La douazeci de ani, a refuzat serviciul militar si s-a ascuns in munti, impreuna cu partizanii, apropiindu-se de gruparea comunista. In primavara lui 1944, Calvino s-a inrolat in Rezistenta si, timp de aproape doi ani, a luptat in Alpi, desi familia i-a fost amenintata si luata ostatica de nazisti. Intors la Torino, a abandonat Facultatea de Agricultura in favoarea Facultatii de Arte si a inceput sa lucreze la faimoasa Editura Einaudi, alaturi de Cesare Pavese, care ii va deveni prieten si mentor. Italo Calvino a debutat cu Il sentiero dei nidi di ragno (Premio Riccione, 1947), roman de factura neorealista, cu neasteptat succes la public. Acestuia i-au urmat Ultimo viene il corvo (1949, povestiri), I giovani del Po (1951, roman), Vicontele injumatatit (Il visconte dimezzato, 1952, fabula), ultima confirmandu-l ca scriitor. In 1957, revoltat de atacul Uniunii Sovietice asupra Ungariei, a iesit din Partidul Comunist. De-a lungul vietii, a practicat gazetaria, a colaborat la radio si televiziune, s-a afirmat in cinema si teatru, a compus muzica de opera, a frecventat numeroase cercuri literare postbelice. Printre cele mai importante opere de fictiune se numara: Ultimo viene il corvo (1949), Il barone rampante (1957), Il cavaliere inesistente (1959), Castelul destinelor incrucisate (Il castello dei destini incrociati, 1969), Iubiri dificile (Gli amori dificili, 1970), Cetatile invizibile (Le città invisibili, 1972; Editura ALLFA, 2011), Daca intr-o noapte de iarna un calator (Se una notte d'inverno un viaggiatore, 1979). Italo Calvino a primit numeroase distinctii literare, atat in Italia (Premiul Feltrinelli, 1973, pentru Cetatile invizibile), cat si in America (membru al Academiei Americane), Austria (Premiul de Stat pentru Literatura Europeana), Franta (Légion d'honneur).

Vorba autorului ,,Pentru a vedea un oras, nu e suficient sa tii ochii deschisi. Mai intai trebuie sa scapi de tot ceea ce te impiedica sa-l vezi - toate imaginile mostenite si ideile preconcepute."
Italo Calvino

Editura ALL

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.