Setari Cookie-uri

Ce e de făcut când ai dificultăți în cuplu?

Dacă s-a încercat cam tot ce s-au priceput partenerii, dar cuplul continuă să scărție de multă vreme, poate că este timpul pentru o abordare profesionistă asupra problemelor, cu ajutorul unui terapeut specializat.

În primul rând, pentru că un terapeut bun nu caută nici salvarea cuplului, nici dizolvarea acestuia. Un consilier iscusit caută echilibrul și o decizie comună. Un compromis funcțional, o alianță pentru succes sau o acceptare a unei situații de fapt ce nu se schimbă în bine.

Pentru acest articol ne-am gândim în special la cuplurile care vor să-și dea o șansă reală și sunt pe aceeași direcție, cea de a salva relația. Și aici ajutorul unei persoane cu experiență care să medieze comunicarea este esențial. Acesta va încerca să ajute partenerii să descopere un limbaj comun, să se respecte reciproc. De asemenea vor facilita ascultarea activă, o abordare mai relaxată privind aspecte ce țin de personalitatea celuilalt, când să ne oprim ca să nu intrăm în postură de atac. Este bine să descoperiți că puteți tolera și înțelege lucruri ce țin de partener și cu care nu ești neapărat de acord.

Citește și:

Unele dintre intervenții pot fi de la unele destul de intuitive, de exemplu să recuceriți împreună dormitorul, până la cum să păstrăm intimitatea vie chiar și atunci când suntem certați. Uneori este suficientă o creștere a calității și frecvenței relațiilor sexuale pentru a reîncepe reconstrucția cuplului. Sexul este un liant excelent și de multe ori acest aspect este foarte important în cuplurile tinere, dar magia nu se pierde la nici o vârstă atâta timp cât cei doi parteneri rămân interesați și deciși să păstreze vie flacăra sexualității vie. Studiile arată că sexul se află în constant între cele mai importante lucruri care mențin o relație sănătoasă.

Intimitatea și o viață sexuală bună reduce stresul, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și crește starea de bine și încrederea în sine. Sexul îmbunătățește conexiunea emoțională, ajută la o mai bună comunicare și relaționare, atunci când partenerii vorbesc deschis de nevoile lor. O viață sexuală de calitate este asociată cu un nivel mai înalt de satisfacție în cuplu. Pentru cuplurile tinere, intimitatea fizică are o importanță mai mare, cu toate că pe măsură ce ne maturizăm profunzimea sexualității capătă valențe nebănuite, pentru că nu mai vorbim atât doar de aspectul fizic, ci de o conexiune mult mai profundă. De aceea una dintre recomandările specialiștilor atunci când un cuplu este în impas, este să acceseze această sferă a relației și să vadă dacă pot construi de acolo.

Citește și:

Exisă mai multe studii care au încercat să determine importanța sexului și atracției fizice într-o relație. La bărbați dacă nu este pe primul loc, este foarte aproape, la doamne sexul pierde câteva poziții, dar rămâne în top 5. La domni de obicei după sex vin respectul și admirația, activitățile comune și compania de calitate, suportul și încurajarea. Pentru unii bărbați respectarea independenței este foarte importantă, pentru alții intimitatea emoțională, încrederea și loialitatea. Comunicarea este și ea în top 10, dar nu atât de sus precum la sexul frumos. Doamnele preferă comunicarea pe primul loc și imediat după încrederea, respectul și înțelegerea. De asemenea simțul umorului, stabilitatea financiară și parteneriatul sunt alte elemente importante.

Citește și:

Nu uitați că nici un top nu surprinde preferințele individuale, deci s-ar putea să nu vă regăsiți în lista de mai sus, sau ordinea importanței să fie alta. Cel mai important este să vă cunoașteți bine preferințele, valorilor și dorințelor personale. În acest fel veți ști ce să alegeți, dar și ce să cereți de la partener. Ascultând și comunicând veți putea înțelege și harta partenerului și din acest punct, totul va fi doar un efort comun de a crește împreună.

Articol scris de Alexandru Cojocaru, psihoterapeut

Vizionare placuta


Kudika
29 Aprilie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.