Setari Cookie-uri

Tipuri de dezinfectanți pentru mâini - Ce să alegi

Produsele pentru igiena mâinilor sunt extrem de căutate în această perioadă, însă, pentru a alege o soluție eficientă, este important să ținem cont de anumite aspecte.

Pe piață, există mai multe tipuri de dezinfectanți de mâini, fiecare cu un conținut diferit de ingrediente, unele dintre ele, periculoase pentru sănătate. De aceea, îți venim în ajutor și îți prezentăm câteva tipuri de dezinfectanți pentru mâini, pentru care poți opta, astfel încât să faci alegerea potrivită.

Dezinfectantul de tip gel

Chiar dacă, pe piață, există mai multe tipuri de dezinfectanți de mâini, cel mai des întâlnit este cel sub formă de gel. Acesta este, de altfel, și cel mai des recomandat de către specialiști, deoarece oferă o acoperire eficientă a pielii. De asemenea, datorită consistenței sale, se reduce risipa dar și riscul să-l verși accidental, așa cum se întâmplă în cazul soluțiilor lichide.

Citește și:

Dezinfectantul de tip spumă

Spre deosebire de produsele dezinfectante sub formă de gel, cele de tip spumă sunt mult mai ușor de aplicat pe mâini. În primul rând, spuma nu alunecă atât de repede printre degete, precum gelul dezinfectant. Acesta este un lucru bun, mai ales, în cazul clădirilor cu podele din lemn, care se pătează adesea din cauza urmelor de gel dezinfectant. În schimb, dezinfectanții de tip spumă au dezavantajul prețului, mai ridicat față de geluri.

Dezinfectantul lichid

Studiile au demonstrat că dezinfectantul lichid acționează în 15 secunde, prin comparație cu gelul, care are nevoie de minim 30 de secunde, pentru a îndepărta bacteriile de pe suprafața pielii. De asemenea, dezinfectantul lichid se usucă mult mai ușor și nu lasă urme sau o senzație lipicioasă pe mâini, după folosire. Însă, în cazul dezinfectantului lichid, se recomandă folosirea unei doze mai mari, pentru ca mâinile să fie igienizate complet și eficient.

Citește și:

Dezinfectant pe bază de alcool

Specialiștii OMS recomandă folosirea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool. Un astfel de produs ar trebui să conțină între 60 și 90% alcool, așa că, atunci când alegi un dezinfectant pentru mâini, verifică și concentrația de alcool de pe etichetă. La o asemenea concentrație, alcoolul ar trebui să îndepărteze rapid orice tip de microorganism de pe suprafața pielii.

În general, dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool conțin, de fapt, etanol, care este cunoscut și sub numele de alcool etilic sau alcool izopropilic. Cei pe bază de alcool izopropilic sunt mai ieftini, fiindcă alcoolul este sintetic. Acesta are un miros mai înțepător, și, în timp, poate cauza iritații la nivelul pielii. În consecință, cea mai bună opțiune sunt dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool etilic, substanță mult mai prietenoasă cu pielea.

Citește și:

Dezinfectant fără alcool

Deși specialiștii recomandă folosirea dezinfectanților pe bază de alcool, există și persoane care sunt alergice la această substanță. În cazul lor se recomandă folosirea gelurilor dezinfectante fără alcool. Acestea trebuie, însă, alese cu atenție, deoarece pe piață există și produse care conțin parabeni, substanțe care inhibă dezvoltarea bacteriilor, însă, cauzează o mulțime de alte efecte adverse. Printre acestea se numără afecțiuni ale sistemului endocrin sau pielea iritată. Cele mai dăunătoare preparate sunt cele care conțin metil, propil, butil, etil și parabeni.

De asemenea, ar trebui evitați și dezinfectanții care conțin Triclosan, un catalizator prolific pentru bacteriile rezistente la antibiotice. Această substanță este folosită, de obicei, pentru producerea dezinfectanților fără alcool, însă, Triclosanul poate fi extrem de periculos pentru sănătatea noastră. Studiile au dovedit că această substanță poate afecta celulele creierului, provocând dezechilibre hormonale.

Citește și:

Dezinfectant antiseptic

Spre deosebire de un dezinfectant clasic de mâini, cel antiseptic este utilizat, de obicei, de către personalul medical, înainte de a face recoltări de sânge sau chiar și înainte de o simplă injecție. Dezinfectantul antiseptic pentru mâini acționează eficient împotriva bacteriilor, fungilor, dar și împotriva virusurilor. De asemenea, această soluție nu irită pielea și nici nu influențează negativ rănile, fiind folosită, în special, pentru dezinfectarea mâinilor și pentru prevenirea infecțiilor micotice ale pielii.

Așadar, acestea sunt principalele tipuri de dezinfectanți pentru mâini, existente pe piață. Fie că alegi un dezinfectant lichid, gel sau spumă, este important să optezi pentru un produs eficient, care să nu conțină ingrediente periculoase pentru sănătatea ta. Așa că îți recomandăm un dezinfectant pentru mâini de la IgienaPHS.ro, care este testat și avizat de Ministerul Sănătății din România, fiind produs conform normelor în vigoare.

Citește și:

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.