Setari Cookie-uri

Bugetul familiei după venirea unui bebeluș

Odată cu apariția unui bebe, inevitabil, cheltuielile cresc iar veniturile se modifică. Ia în calcul câteva idei pentru ca bugetul familiei să rămână stabil ===▷▷▷

Venirea pe lume a unui bebeluș este un moment de mare bucurie, dar și de schimbare majoră în viața unei familii. Odată cu acest eveniment apar noi responsabilități financiare. Dacă planifici din timp și abordezi lucrurile cu atenție, în mod echilibrat, vei putea face față noilor cheltuieli fără a pune în pericol stabilitatea financiară a familiei.

Iată câteva sfaturi, idei și soluții care vor contribui la aceasta.

Evaluarea corectă a bugetului

Pentru că raportul dintre venituri și cheltuieli se va schimba, este important ca viitorii părinți să realizeze o serie de simulări care să ia în calcul cum se vor modifica sumele încasate. Trebuie știut că, oricare dintre părinți poate rămâne acasă, în concediul maternal sau paternal. Mai mult, cei doi se pot schimba între ei, oricând doresc.

Citește și:

Ceea ce este important de știut este că oricare dintre părinți solicită acest concediu, va primi suma de bani acordată de stat ca indemnizatie crestere copil. Aceasta reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului și se plătește lunar. Nu poate fi nici mai mică de salariul minim pe economie, dar nici mai mare de 8500 lei. La calculul bugetului trebuie inclusă și alocația de stat pentru copilul de până la doi ani, în valoare de 631 lei/lună.

Următorul pas este actualizarea bugetului care să includă și cheltuielile pentru bebeluș, de la scutece, hrană, îmbrăcăminte, vizite medicale și alte necesități specifice copilului, pe lângă toate celelalte cheltuieli de întreținerea ale familiei. În acest mod, părinții vor ști exact cât de echilibrată este balanța între venituri și cheltuieli și care sunt ajustările ce trebuie făcute.

Citește și:

Prioritizarea cheltuielilor

Un bebeluș schimbă complet prioritățile, pentru că modifică radical stilul de viață și programul familiei. Aceasta aduce după sine și adaptarea cheltuielilor, pentru că unele dintre acestea dispar, în favoarea altora.

În acest context prioritizarea cheltuielilor familiei este una dintre modalitățile care aduc stabilitatea financiară necesară. Direcționarea banilor din venituri va urmări să satisfacă în principal nevoile familiei legate de îngrijirea copilului și finanțarea cheltuielilor legate de locuință, hrană și transport.

O prioritate este necesar a fi oferită și asigurărilor, atât celor legate de sănătate, inclusiv a copilului, cât și celor pentru locuință. Investiția în asigurări este o garanție suplimentară care oferă siguranță și poate acoperi, dacă situația o impune, cheltuieli pentru servicii medicale și acoperirea unor daune.

Citește și:

Planificarea în avans

Bugetul familiei nu este static. În consecință acesta trebuie evaluat în avans, în funcție de încasările viitoare, dar și în funcție de nevoi. Revizuirea și adaptarea acestuia poate fi făcută de fiecare dată când veniturile scad sau cresc, dar și atunci când apar cheltuieli care nu au fost anticipate.

O parte din presiunea pe buget poate fi acoperită din economii, dar este util ca la acestea să se apeleze mereu în ultimă instanță. Prima măsură corectă este restrângerea cheltuielilor. Deși, poate fi frustrant, în fapt este mai ușor decât pare. Simplul fapt că înlocuiești, ocazional, mașina cu transportul public sau iei mâncare de acasă la serviciu, pot aduce economii la buget. Acestea și alte soluții sunt doar adaptări tranzitorii. Planificarea în avans mai are un beneficiu. Este metoda cea mai bună care poate proteja economiile familiei sau chiar poate identifica resurse pentru a le spori.

Citește și:

Acceptarea unor mici compromisuri

Unele soluții care pot trece în categoria compromisuri le-am menționat deja. Altele sunt practicate de toți părinții și se dovedesc viabile, precum primirea unor lucruri utile copilului de la rude și prieteni. Bebelușii cresc foarte repede, iar multe din cele necesare (hăinuțe, pătuț, cărucior, diferite accesorii) nu au timp să se uzeze. Toate acestea pot scuti o parte importantă din cheltuieli, care sunt redirecționate către un alt scop.

Este importantă și planificarea cu atenție a evenimentelor speciale, cum ar fi botezul sau ziua de naștere a bebelușului, pentru a evita cheltuieli neprevăzute. Organizarea evenimentelor începe mereu cu stabilirea bugetului, iar ulterior nu rămâne necesară decât disciplina de te păstra în limitele stabilite. Bucuria de a avea o familie împlinită nu depinde de aceste detalii.

Citește și:

În concluzie, venirea pe lume a unui bebeluș aduce cu sine schimbări financiare semnificative. Cu o planificare atentă și gestionare inteligentă a bugetului, puteți asigura un mediu sigur și fericit pentru nou-născut, fără a vă pune în pericol stabilitatea financiară a familiei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.