Setari Cookie-uri

Maia Sandu, mesaj special de ziua iei: Tradiția nu a dispărut!

Astăzi, de Ziua Internațională a Iei, Președintele Republicii Moldova a publicat un mesaj special pentru toți cei care iubesc tradiția și care poartă cu mândrie cămașa tradițională românească.

Astăzi, românii de pretitundeni celebrează Ziua Internațională a Iei, o sărbătoare plină de simboluri și semnificații cunoscute din moși strămoși.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a publicat un mesaj special cu această ocazie, publicând o poză în care este îmbrăcată cu una dintre cămășile portului tradițional românesc.

"Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Iei - cămașa tradițională românească. Pentru neamul nostru, ia nu este un simplu obiect vestimentar, ci un simbol care, din vremuri străvechi, are un rol de protecție împotriva primejdiilor. Este un poem ce încifrează și descifrează cele mai adânci semnificații ale viețuirii noastre, fiecare semn brodat purtând în spate o poveste. Nașterea, viața și moartea, rodul pământului, apa și soarele - toate au fost fir cu fir, cu măiestrie și migală, înveșnicite pe ie de bunicile și mamele noastre.", a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Mai mult, Președintele Republicii Moldova a declarat că tradiția nu are cum să dispară, atâta trimp cât femeile poartă cu mândrie, oriunde s-ar afla în lume, ia cusută cu migală și grijă de către mamele și bunicile noastre.

"Mă bucur că această tradiție n-a dispărut, ba chiar cunoaște o renaștere prin entuziasmul și energia meșterițelor noastre. Oriunde s-ar afla - la Nisporeni, Strășeni, Bruxelles sau New York -, ele își brodează cu fir subțire, dar trainic, dorul, speranța, încrederea și împlinirea. Recunoștință multă și celor care promovează, tenace și cu devotament pentru valori, introducerea cămășii tradiționale românești în Patrimoniul Imaterial al Umanității. Să purtăm ie cu mândrie!", a mai scris Maia Sandu.

Citește și:

Vizionare placuta


Pasionata de tot ce inseamna comunicare, scris si carti bune, m-am reorientat catre pasiunile mele dupa ce magia nasterii unui copil s-a produs si in cazul meu. Kinetoterapeut la baza, tehnician...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.