Setari Cookie-uri

Cum să-ţi faci locuinţa mai eficientă din punct de vedere energetic

Casa ta poate deveni mai eficientă din punct de vedere energetic, făcând doar câteva mici schimbări care nu-ţi vor afecta stilul de viaţă, dar care te ajută să economiseşti şi să fii mai prietenos cu mediul.===▷▷▷

Vrei să economiseşti ceva bani şi să-ţi diminuezi facturile la încălzire şi electricitate? Vei fi surprins cât de simplu ar putea fi. De fapt, făcând doar câteva modificări la casa ta, îţi poţi menţine locuinţa mai bine încălzită pentru mai mult timp, îţi poţi reduce amprenta de carbon și poţi scădea cheltuielile lunare. Mai mult decât atât, anumite modificări ar putea creşte valoarea proprietăţii tale pe termen lung. Iată câteva sugestii în acest sens.

Verifică starea caloriferelor tale

Caloriferele vechi din fontă, dar şi cele mai noi din oţel sau aluminiu pot avea de suferit din cauza ruginei şi chiar se pot înfunda. De asemenea, în calorifer se poate acumula aer venit pe circuitul apei în sistem. În asemenea circumstanţe, caloriferele se încălzesc doar parţial, ceea ce înseamnă că vei consuma mai mult pentru a-ţi încălzi locuinţa.

Citește și:

Dacă eşti racordat la sistemul centralizat, urmează instrucţiunile pentru aerisirea caloriferelor din perioada de testare care se face, de obicei, înainte de începerea sezonului rece. Dacă ai centrală proprie, cheamă un specialist care să verifice starea caloriferelor sau urmează paşii din manualul de utilizare.

Foloseşte un termostat inteligent

Un termostat inteligent poate fi foarte util pentru eficienţa energetică a locuinţei tale. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, poţi controla de la distanţă temperatura din casa ta şi chiar vei putea să stabileşti câte grade doreşti să ai în fiecare cameră. Nu va mai fi nevoie să laşi centrala pornită toată ziua doar ca să te bucuri de o temperatură plăcută în casă atunci când te întorci de la serviciu. Poţi să decizi când să porneşti centrala de pe telefon şi să stabileşti temperatura dorită.

Citește și:

Investeşte într-o bună izolare

Fără o izolare foarte bună, risipeşti energie şi atunci când vrei să-ţi încălzeşti locuinţa, dar şi când încerci să o răceşti. Verifică starea actuală a uşilor şi ferestrelor tale cu ajutorul unei lumânări aprinse. Dacă pâlpâie în aceste zone din casă, înseamnă că aerul trece şi ai nevoie să investeşti într-o mai bună izolare. Chiar dacă poate părea o cheltuială semnificativă, este o investiţie în confortul tău care se va amortiza atunci când facturile de la electricitate şi gaz vor fi mai mici.

Alege electrocasnice eficiente energetic

Atunci când eşti în situaţia de a cumpăra un obiect electrocasnic nou, fii atent la detalii. Pe lângă clasa energetică a produsului, care ar trebui să fie cel puţin A, verifică şi alte detalii. De exemplu, dacă vrei să achiziţionezi o maşină de spălat nouă, vezi dacă are şi programe scurte de 20 sau 30 de minute sau ce soluţii oferă pentru folosirea apei reci. De asemenea, gândeşte-te dacă ai cu adevărat nevoie de un uscător de rufe. Iniţial, poate părea o soluţie practică şi deosebit de utilă, dar fii atent la costurile în materie de energie, mai ales dacă ai opţiunea să-ţi usuci rufele în alt mod fără mari dificultăţi.

Citește și:

Scoate din priză electronicele pe care nu le foloseşti

Dacă ai obiceiul de a lăsa electrocasnicele din bucătărie, cum ar fi prăjitorul de pâine sau aparatul de cafea, în priză tot timpul, este momentul să-ţi schimbi obiceiurile. Aceste dispozitive, la fel ca televizoarele, laptopurile sau consolele de jocuri consumă energie chiar și atunci când nu sunt folosite. Acest fenomen poartă numele de consum fantomă. Chiar dacă, iniţial, poate părea deranjant să faci turul casei ca să scoţi diferite obiecte din priză, avantajele acestui obicei se regăsesc în factură.

Aşadar, locuinţa ta poate deveni mai eficientă din punct de vedere energetic făcând doar câteva mici schimbări care nu-ţi vor afecta semnificativ stilul de viaţă, dar care te vor ajuta să economiseşti mai mult pentru lucrurile care îţi aduc bucurii.

Citește și:

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.