Setari Cookie-uri

Advertorial 10 zile cu Brâncuși la Art Safari! După o jumătate de secol, Sărutul de Brâncuși vine la București!

Celebra sculptură „Sărutul” (1907) de Constantin Brâncuși (1876-1957), prima din ciclul Săruturilor, se vede la Art Safari Love Edition, doar pentru 10 zile. Pe durata acestei expoziții temporare, Art Safari are program special de vizitare: zilnic, între 21 și 30 august, 12:00-21:00, și program obișnuit de Night Tours (vineri și sâmbătă, 22:00-1:00)

Comoara cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro va fi transportată de la Muzeul de Artă Craiova la București în condiții de maximă securitate cu o firmă specializată în transportul de fine art și va fi escortată de Jandarmeria Română. Capodopera va fi păzită non-stop la Art Safari;

• „Sărutul” revine la București după 5 decenii, cea mai recentă expunere la o expoziție în București a fost în anul 1976;

• „Sărutul” este o operă de importanță internațională, fiind considerată prima sculptură modernă a secolului XX. A fost expus în marile muzee și galerii de artă din lume, printre care Muzeul Guggenheim - New York, Fundaţia Cartier - Paris, Centrul Pompidou - Paris, Muzeul de artă din Philadelphia, Centrul pentru arte BOZAR din Bruxelles etc.

„Sărutul lui Brâncuși, primul din celebrul ciclu dedicat iubirii, își găsește perfect locul între capodoperele de la National Portrait Gallery. Mulțumim Muzeului de Artă Craiova pentru deschiderea de a ne împrumuta timp de 10 zile o capodoperă care întregește expoziția Love Stories pe care o găzduim în acest sezon. Este o premieră pentru Art Safari, dar și pentru Capitală. Cu această ocazie, Art Safari va avea un program de vizitare special, fiind deschis zilnic pentru ca publicul să o poată admira în număr cât mai mare. Se spune că primul sărut nu se uită niciodată, așa că vă invităm să îl vedeți la Art Safari.”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

„Ceea ce are, într-adevăr, rost în artă este bucuria. Nu ai neapărată nevoie să înţelegi teoretic. Te face fericit ceea ce vezi? Asta e totul!”, a declarat Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă Craiova.

Sărutul care cucerit o lume întreagă

Sărutul expus la Art Safari, aflat în colecția Muzeului de Artă din Craiova, este realizat din piatră de marnă în 1907 și este prima sculptură din seria atât de iubită a Săruturilor, la care Brâncuși a lucrat timp de 40 de ani. „Sărutul” este una dintre cele mai cunoscute capodopere ale artistului, alături de „Muza adormită” (1908), „Prometeu” (1911), „Domnișoara Pogany” (1913), „Nou-născut” (1915), „Pasărea în spațiu” (1919) și „Coloana fără sfârșit” (1938).

Opera a fost sculptată într-o manieră aparent simplă, neavând nevoie de detalii anatomice și surprinzând esența mesajului. Brâncuși folosește o tehnică personală de tăiere a pietrei.
Sărutul este mai mult unul al privirilor decât al buzelor. Câmpul vizual al fiecărui personaj cuprinde doar ochii partenerului, un accent de forță exprimat prin apropierea neverosimilă a orbitelor personajelor.

În Sărutul brâncușian, niciunul dintre parteneri nu îl domină pe celalalt, între ei existând un raport de egalitate. Acest lucru se poate observa din dimensiunile perfect identice ale celor două siluete, care, în termini fizici, exprimă o echivalență de statut. Brâncuși chiar a afirmat pe parcursul întregului ciclu al Sărutului (1907-1945) faptul că femeia și bărbatul sunt egali.

O versiune a Sărutului din 1910 servește drept piatră funerară în cimitirul Montparnasse din Paris, Franța, în timp ce altă versiune poate fi văzută la Muzeul de Artă din Philadelphia.

Sărutul întregește expoziția Love Stories de la National Portrait Gallery, Londra

Capodopera va fi expusă în cadrul expoziției „Love Stories”, realizată în colaborare cu National Portrait Gallery, Londra, fiind parte din inserția de artă românească dedicată dragostei. În Art Safari sunt expuse și scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și muza sa cu 35 de ani mai tânără, dansatoarea americană Florence Meyer. Pe una dintre ele, Brâncuși chiar a desenat o schiță a Sărutului.

Constantin Brâncuși este cel mai mare artist român și unul dintre cei mai importanți artiști ai artei universale, care a contribuit la înnoirea sculpturii contemporane și a revoluționat arta modernă.

Biletele pot fi achiziționate pe artsafari.ro sau direct de la intrare, în Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București.


Kudika
17 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.