Setari Cookie-uri

Fierul de călcat - dispozitivul care îți face garderoba să arate impecabil

Printre cele mai utile ustensile care trebuie să se afle în fiecare gospodărie se numără și fierul de călcat.

Cum în bucătărie gătitul e mult mai ușor cu un robot de bucătărie, la fel și hainele sunt mai aranjate dacă le calci. Articole vestimentare precum blugii sau cămășile au nevoie de o călcare înainte de a fi puse în dulap. Toate hainele vor avea un aspect mai ordonat dacă le vei călca înainte de purtare.

Acțiunea de a călca haine nu este dificilă, însă contează foarte mult aparatul pe care îl folosești. În acest articol vom vorbi despre aspectele importante pe care trebuie să le aibă un fier de calitate.

Modelele existente

1. Fier de călcat clasic (orizontal)

Una din primele caracteristici la care trebuie să fii atent atunci când cauți un fier de călcat este puterea. Cu cât un dispozitiv este mai puternic, cu atât se încălzește mai repede și calcă mai ușor. Din punct de vedere al puterii există trei opțiuni:

Citește și:
  • 800-1000W: aparatele care se încadrează în această limită sunt considerate cu putere redusă. În general, modelele mai mici, care se pot lua în excursii fac parte din această grupă.

  • 1000-2000W: fiarele care se încadrează în acest interval au o putere medie. Acestea sunt printre cele mai populare, deoarece se încălzesc rapid și calcă bine orice tip de țesătură.

  • peste 2000W: dispozitivele cu o putere mai mare de 2000W sunt considerate profesionale și se folosesc în atelier pentru curățarea chimică. Totuși, este foarte potrivit și pentru persoanele cu o familie mare, unde este nevoie să soliciți puțin aparatul la fiecare sesiune de călcare.

De asemenea, o altă caracteristică ce influențează eficiența dispozitivului este materialul din care este confecționată talpa. Producătorii folosesc 5 materiale pentru producerea tălpii:

Citește și:

a. Aluminiu

Fiarele cu talpa din aluminiu sunt ușoare și nu obosesc mâna. Totuși, aluminiul este un material mai ieftin, care se încălzește foarte repede. Trebuie să fii atent în permanență la temperatură atunci când calci cu un fier din aluminiu, deoarece poți arde haina fără să îți dai seama.

b. Oțel inoxidabil

Acest material este durabil și rezistent la zgârieturi. Este popular deoarece este ușor de curățat.

c. Ceramică

Fiarele care au talpă din ceramică sunt mai scumpe, însă compensează prin eficiență și calitatea execuției. Fierul alunecă ușor, iar materialul nu se lipește de talpă. De asemenea, este ușor de curățat, ai nevoie doar de un burete umed. Totuși, combinația de metal-ceramică este mai populară, fiindcă nu este atât de sensibilă la zgârieturi.

Citește și:

d. Teflon

Teflonul este cel mai popular deoarece este fiabil, durabil și alunecă ușor pe material, fără prea mult efort din partea utilizatorului. Este sensibil la metal, așadar nasturii și fermoarele sunt o amenințare.

e. Titan

Titanul se încălzește lent. Pe de altă parte, suprafața din titan este cea mai durabilă.

Atunci când cumperi un fier de călcat trebuie să fii atent la detalii. De exemplu, lungimea cablului este un aspect foarte important, deoarece influențează libertatea de mișcare în timpul călcatului. Asigură-te că dispozitivul pe care vrei să îl cumperi are un cablu de cel puțin 1,5 metri. Există și fiare fără cablu. Acestea se încarcă la o stație specială pentru câteva secunde, apoi sunt folosite timp de 20 de secunde și ciclul se tot repetă.

Citește și:

2. Fier de călcat vertical

Fierul vertical este o opțiune viabilă, deoarece ocupă puțin spațiu, așadar este mai ușor de depozitat sau de luat în excursii. De asemenea, un alt avantaj al folosirii acestui tip de fier este metoda prin care se realizează procesul de călcare. Nu mai ai nevoie de clasica masă pe care să așezi hainele. Călcatul se realizează pe verticală. Totodată, acest lucru permite călcarea și a altor suprafețe precum canapelele sau perdelele. În general, acest tip de dispozitiv este mai ieftin decât fierul clasic.

În general, fiarele verticale au încorporată și funcția de igienizare. Sunt dotate cu perii care înlătură praful. De asemenea, aparatul furnizează abur în mod continuu pentru îndepărtarea cutelor. Totuși, trebuie să fii foarte atent atunci când calci, deoarece aburii pot provoca arsuri la nivelul pielii.

Citește și:

Dacă te decizi să cumperi acest tip de fier, trebuie să verifici ca dispozitivul să întrunească anumite condiții. Este important ca puterea aparatului să fie mai mare de 1500W, astfel vei salva timp. Totodată, fierul vertical poate funcționa cu două

tipuri de presiune: presiune scăzută pentru țesături delicate și presiune mare pentru țesături groase. Dacă îți propui să calci o cantitate mai mare de haine, caută un aparat care are rezervorul de apă cu un volum mai ridicat. Să fii atent și la alimentarea fierului. Alege un model care este alimentat prin cablu. Modelele cu baterii au o autonomie scăzută.

Atunci când alegi un fier de călcat, fii atent la recenziile de pe internet. Comentariile persoanelor care au mai achiziționat produsul te vor ajuta să iei o decizie.

Foto unsplash

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.