Setari Cookie-uri

Teama de singurătate: 5 Pași pentru a o depăși și a ieși din relațiile nesănătoase

Teama de singurătate reprezintă un cumul de emoții pe care îl dezvoltăm încă din copilărie, având să se manifeste, mai târziu, în relațiile noastre. Adesea putem face alegeri nepotrivite pentru noi sau ne complacem în relații nesănătoase controlați tocmai de această teamă, a singurătății.

Ce este teama de singurătate?

Psihologii și psihoterapeuții spun că este posibil, în unele cazuri, ca această teamă să pornească tocmai din copilărie, din acele momente când suferința sau emoțiile noastre nu erau validate, din diverse motive. Teama de întuneric, de „bau-bau” și alte frici ale copilăriei par a fi legate de teama de singurătate a adultului, care nu se regăsește în situația de a fi singur.

Atât femeile, cât și bărbații pot experimenta teama de singurătate. Psihoterapeutulul și analistul comportamental Florin Alexandru ne oferă mai multe detalii în acest articol privind modul în care se manifestă teama de singurătate în cazul femeilor și al bărbaților. Dacă sexul feminin tinde să se complacă în relații nesănătoase din teama de singurătate, bărbații pot căuta și alte femei în brațele cărora să se asigure că nu rămân singuri.

Citește și:

Dincolo de rădăcinile provenite din copilarile, teama de singurătate are și alte „ingrediente” care o hrănesc la vârstă adultă. Stima de sine scăzută, tendința de victimizare, atitudinea pesimistă și blocarea într-un cerc vicios din care persoana în cauza nu reușește să iasă și să se dezvolte profesional, financiar și spiritual sunt numai câteva dintre cauzele care alimentează teama de singurătate.

Adeseori, această teamă duce la implicarea și complacerea în relații de cuplu nesănătoase, toxice, uneori chiar abuzive, relații care aduc mai multă suferință decât bucurie.

5 pași pentru a învinge teama de singurătate și a ieși din relațiile toxice

Investește în tine

Atunci când ne aflăm într-o relație, mai ales dacă este de lungă durată, avem tendința de a crea o dependență făță de partener, un fel de atașament care, însă, nu este sănătos. Chiar dacă suntem într-o relație, ar trebui să ne păstrăm independența și identitatea personală. Așadar, este recomandat să investiți în continuare în sănătatea și imaginea voastră, dar și în dezvoltarea financiară și profesională.

Citește și:

Puteți avansa în carieră, puteți urma cursuri și puteți căuta suport atunci când aveți nevoie, cerând ajutor familiei, prietenilor și, de ce nu, partenerului de viață.

Descifrează gândurile care alimentează teama de singurătate

Analiza propriilor gânduri reprezintă un excelent exercițiu în toate formele de teamă. Adesea supradimensionăm pericolul și ne construim în minte scenarii diverse care alimentează frica. Identificarea și orpirea acestor gânduri, în schimbul focusării pe soluții reprezintă un pas important în încercarea de a învinge teama de singurătate. Citește continuarea în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
15 Decembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.