Setari Cookie-uri

Vitamina E: surse de vitamine E și importanța acesteia în organism

Ce este vitamina E și de ce e atât de importantă?

Vitamina E, sau alfa-tocoferol, este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant puternic pentru a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi și este implicată în funcția imunitară.

Deși deficiența de vitamina E este rară, îndeplinirea cerințelor zilnice de vitamina E este importantă pentru menținerea sănătății și prevenirea și tratarea bolilor.

Vitaminele liposolubile, inclusiv vitamina E, trebuie consumate împreună cu grăsimile dietetice, pentru ca acestea să poată fi transportate și utilizate eficient în întregul corp.

Mama Natură a făcut ca acest lucru să se întâmple ușor, deoarece vitamina E se găsește în mod natural în multe alimente care conțin și grăsimi precum uleiurile vegetale, ouăle, carnea, carnea de pasăre și nucile. Vitamina E se găsește și în broccoli, spanac, kiwi, mango și roșii.

Citește și:

După ce vitamina E este absorbită în intestinul subțire, este preluată de ficat unde este stocată până când este necesară pentru utilizare. În acel moment, ficatul eliberează doar alfa-tocoferol, forma care este recunoscută de organism.

Există câteva situații în care deficiența de vitamina E este posibilă: la bebelușii prematuri cu greutate mică la naștere sau la persoanele cu o tulburare de malabsorbție a grăsimilor, cum ar fi boala Crohn și fibroza chistică, în care organismul are dificultăți sau nu absoarbe corespunzător grăsimile din dietă.

Surse de Vitamina E

Semințele de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bogată de minerale precum fier, zinc și seleniu, un mineral esențial necesar pentru multe funcții enzimatice. De asemenea, sunt bogate în vitamina E.

Citește și:

Creveți

Anumite fructe de mare oferă o cantitate decentă de vitamina E. De exemplu, o porție de aproximativ 12 creveți oferă aproximativ 2 mg. Crabul albastru, creveții și racii oferă, de asemenea, aproximativ 12% din valoarea zilnică, împreună cu nutrienți precum magneziu, calciu, zinc și vitamina B12, care sunt necesare pentru producerea de energie și conducerea impulsurilor nervoase.

Migdale

Deși puține semințe sunt deosebit de bogate în vitamina E, multe nuci sunt surse excepțional de bogate din acest puternic antioxidant. De asemenea, sunt o sursă excelentă de magneziu, calciu, acizi grași omega-3 și biotină. Alte nuci bogate în vitamina E includ alunele de pădure, nucile de pin, nucile braziliene.

Dovleac

Carnea dulce și cremoasă a dovleacului este plină de vitamina E și antioxidanți precum beta-carotenul, care susțin sănătatea ochilor.

Citește și:

Brocoli

Această legumă cruciferă este plină de fier, calciu, vitamina C și fibre prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestin. O cană de broccoli gătit oferă, de asemenea, 2,3 mg de vitamina E, care reprezintă 15% din valoarea zilnică.

Avocado

Avocado este iubit pentru cremozitatea lui delicioasă, conținutul ridicat de potasiu și grăsimile sănătoase. Sunt deosebit de bogați în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, caracteristice dietei mediteraneene și cunoscute pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Avocado este, de asemenea, bogat în vitamina E, cu puțin peste 4 mg per avocado, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din doza zilnică recomandată.

Ulei de masline

Există multe uleiuri de gătit care sunt bogate în vitamina E. Uleiul de măsline are aproximativ 2 mg per lingură (14%), dar ca componentă alimentară mai comună, merită un loc pe această listă.

Citește și:

Spanac

Spanacul este probabil cel mai bine cunoscut pentru conținutul său ridicat de fier, dar fiind una dintre cele mai sănătoase legume, este, de asemenea, o sursă excelentă de alți nutrienți esențiali, cum ar fi proteine, calciu, vitamina A, vitamina C și vitamina E.

O cană de spanac fiert oferă 25 % din necesarul zilnic de vitamina E.

Beneficii Vitamina E

Vitamina E aduce beneficii sănătății în mai multe moduri. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale vitaminei E:

  • Vitamina E ajută la susținerea sănătății inimii prin prevenirea oxidării lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL, sau colesterolul „rău”) de către radicalii liberi;

  • Vitamina E ajută la menținerea sănătății ochilor. Găsită în retină, vitamina E poate proteja împotriva daunelor oxidative induse de lumină;

    Citește și:
  • La fel ca alți antioxidanți, vitamina E joacă un rol important în funcția imunitară. Cercetările arată că dietele sărace în vitamina E au efecte adverse asupra sistemului imunitar, inhibând sistemul imunitar să funcționeze așa cum ar trebui;

  • Vitamina E, un antioxidant, susține sănătatea pielii protejând pielea de potențialele daune ale radicalilor liberi.

Lipsa de vitamina E

O deficiență de vitamina E este rară. Dar aceste simptome ar putea fi semne ale carenței de vitamina E:

  • Dureri musculare sau slăbiciune. Vitamina E este o parte importantă a sistemului nervos central. O deficiență poate provoca leziuni nervoase și musculare care duce la slăbiciune sau durere musculară.

  • Senzații de amorțeală și furnicături. Aceste leziuni nervoase și musculare pot provoca, de asemenea, o pierdere a senzației, în special la nivelul brațelor și picioarelor.

    Citește și:
  • Probleme cu mersul și coordonarea. Leziunile nervoase și musculare pot îngreuna coordonarea. Acest lucru poate complica funcțiile de bază, cum ar fi mersul pe jos.

  • Probleme de vedere. Persoanele care nu primesc tratament pentru deficiențe severe de vitamina E pot experimenta o pierdere a vederii în timp.

  • Un sistem imunitar slăbit. Lipsa vitaminei E poate inhiba celulele imune. Studiile sugerează că adulții în vârstă au o nevoie crescută de vitamina E din cauza modificărilor sistemului imunitar care apar pe măsură ce îmbătrânim.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.