Setari Cookie-uri

Insuficiența pancreatică - simptome și semnale de alarmă

Insuficiența pancreatică poate determina schimbări semnificative în ceea ce privește obiceiurile unei persoane. Iată cum se manifestă aceasta și cât de important este regimul alimentar pentru o bună calitate a vieții.

Pancreasul este un organ esențial al corpului uman, al cărui rol este de a secreta enzime și hormoni necesari pentru digestie, respectiv pentru reglarea glicemiei. Iată care sunt primele semne ale insuficienței pancreatice, cum se diagnostichează afecțiunea și ce opțiuni de tratament există.

Ce este insuficiența pancreatică?

Insuficiența pancreatică reprezintă incapacitatea pancreasului de a produce suficiente enzime digestive sau de a secreta insulină în mod corespunzător. Funcționarea deficitară a pancreasului are un impact semnificativ asupra digestiei și determină diabetul zaharat.

Există două tipuri de insuficiență pancreatică, clasificate dependent de funcția pancreatică afectată:

Simptomele insuficienței pancreatice

Insuficiența pancreatică determină simptome variabile în funcție de tipul și de severitatea afecțiunii. Acestea includ:

  • Dureri abdominale: un anumit grad de durere de stomac sau disconfort abdominal este frecvent asociat disfuncției pancreatice. Durerea este localizată, de obicei, în partea superioară a abdomenului;

  • Diaree persistentă: dificultățile în digestia lipidelor determină scaune moi și probleme de absorbție a nutrienților;

  • Balonare și flatulență: acumularea de alimente nedigerate în intestin favorizează înmulțirea unei flore de putrefacție care determină formarea unei cantități excesive de gaze;

    Citește și:
  • Pierdere inexplicabilă în greutate: problemele de absorbție a nutrienților determină scădere cronică în greutate;

  • Diabet zaharat: în cazul în care pancreasul exocrin este singurul afectat, glicemia normala este o observație obișnuită. Pe de altă parte, în insuficiența pancreatică endocrină nivelul mare de glucoză din sânge determină diabet zaharat, cu întregul cortegiu de complicații și simptome;

  • Carențe de vitamine și minerale: insuficiența pancreatică favorizează apariția carențelor nutriționale; malabsorbția afectează în mod deosebit vitaminele hidrosolubile D, E, A și K.

Diagnosticul insuficienței pancreatice

Adeseori, simptomele raportate de către pacienți orientează diagnosticul, care necesită confirmare prin teste și analize specifice:

Citește și:
  • Teste de sânge: Enzimele hepatice, amilaza și lipaza, cresc în cazul afecțiunilor pancreatice. Determinarea glicemiei poate oferi informații despre funcționarea pancreasului endocrin;

  • Analiza scaunului: Analiza scaunului poate evidenția o cantitate mare de grăsimi nedigerate, indicând o problemă de digestie;

  • Imagistica medicală: Ecografia abdominală, tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară ajută la identificarea eventualelor modificări structurale la nivelul pancreasului.

Cum se tratează insuficiența pancreatică?

Tratamentul insuficienței pancreatice depinde de tipul și de gravitatea afecțiunii. De pildă, în insuficiența pancreasului exocrin pacientului i se pot prescrie suplimente de enzime pancreatice care contribuie la o digestie mai ușoară.

Citește și:

Regimul alimentar stabilit de un nutriționist este extrem de util în gestionarea simptomelor. Evitarea alimentelor bogate în grăsimi poate ameliora calitatea vieții pacientului, în timp ce echilibrarea dietei reduce riscul de apariție a carențelor nutritive.

Insuficiența pancreatică endocrină poate impune tratament medicamentos pentru reglarea glicemiei, în cazul diabetului insulino-dependent.

Reguli alimentare pentru pacientul cu insuficiență pancreatică

Regimul alimentar este foarte important în cazul persoanelor care suferă de insuficiență pancreatică, acesta putând îmbunătăți calitatea vieții:

  • Redu aportul de grăsimi: prăjiturile, lactatele integrale, carnea grasă, prăjelile trebuie să dispară din meniul obișnuit. Poți menține un aport limitat de grăsimi sănătoase prin intermediul uleiurilor vegetale nesaturate, nucilor și semințelor;

    Citește și:
  • Consumă proteine slabe și ușor de digerat: carnea de pui, curcan sau pește, tofu, leguminoase și ouă;

  • Limitează aportul de fibre: fibrele contribuie la accentuarea simptomelor de diaree și balonare. Alimentele bogate în fibre vor fi consumate în cantități mici și gătite corespunzător sau vor fi înlocuite cu orez alb, pâine albă și paste făinoase;

  • Programează mese mici și frecvente pentru a evita suprasolicitarea digestivă;

  • Ia suplimente de enzime pancreatice conform recomandărilor medicului; acestea ajută la descompunerea nutrienților și reduc riscul de apariție a sindromului de malabsorbție.

Insuficiența pancreatică este un diagnostic cronic, care poate afecta calitatea vieții, de aceea este important să îl gestionezi cu atenție. Respectă recomandările medicului și ale nutriționistului, astfel încât să te bucuri în continuare de lucrurile care îți fac plăcere!

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
18 Decembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.