Setari Cookie-uri

Cum să mănânci sănătos și diversificat

Dacă vrei să mănânci mai sănătos și mai diversificat, dar nu știi de unde să începi, iată câteva recomandări. ===▷▷▷

În lumea alertă în care trăim căutăm cu toții rezolvări rapide, iar conceptul de mâncare sănătoasă poate părea destul de îndepărtat. Totuși, cum ar fi dacă mâncarea sănătoasă nu ar fi percepută ca un sacrificiu sau o rutină monotonă? Iată câteva recomandări pentru a mânca sănătos și diversificat.

Mănâncă legume și fructe

Nutriționiștii recomandă minimum cinci porții de legume și fructe pe zi, pentru a preveni afecțiunile cronice. Mai mult, aceste alimente sănătoase conțin fibre care oferă sațietate și te motivează să eviți gustările calorice.

Consumul de fructe și legume poate fi o joacă, dacă ai abordarea potrivită. Iată câteva trucuri pe care le poți folosi:

Pregătește-ți prânzul de acasă

Pentru a-ți controla porțile și ingredientele, este indicat să îți pregătești prânzul de acasă și să îl pui într-o caserolă. Inspiră-te din rețetele sănătoase și delicioase pe care le găsești online sau în cărțile de bucate.

De asemenea, folosește-te de tichete de masă pentru a alege opțiuni echilibrate nutrițional atunci când mergi la restaurant. Acest lucru este cu atât mai oportun cu cât valoare tichet masa 2024 a crescut de la 35 de lei, la 40 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Citește și:

Combină alimentația sănătoasă și echilibrată cu activitatea fizică regulată, pentru o stare de bine care te va inspira să faci în continuare alegeri benefice.

Cumpără mai multă mâncare (sănătoasă)

Dacă alegi să cumperi mai multe alimente sănătoase, îți va fi mai ușor să mănânci sănătos atunci când ți se face foame. Fii realistă cu privire la cât timp ești dispusă să acorzi gătitului și limitează risipa alimentară.

De asemenea, dacă gătești, îți va fi mai ușor să mănânci sănătos, deoarece vei putea controla conținutul de sare, zahăr și grăsimi folosite.

În cazul în care ți se pare dificil să gătești, începe ușor, alegând să pregătești 1-2 feluri pe săptămână. În cazul în care nu ai mult timp la dispoziție, profită de weekend și gătește o cantitate mai mare de alimente pe care o poți, mai apoi, congela.

Citește și:

Optează pentru cereale integrale

Alimentele din cereale integrale, precum pâinea, orezul și pastele, reprezintă o sursă de fibre care aduc nenumărate beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv.

De asemenea, cerealele integrale contribuie la reglarea nivelului colesterolului și a glicemiei. Înlocuiește pâinea albă cu pâine din cereale integrale, pastele albe cu varianta integrală și orezul alb cu orez brun, quinoa, mei sau hrișcă.

Nu uita de pește

Include în dieta săptămânală 1-2 porții de pește, preferabil pește gras, precum somon, macrou, ton sau păstrăv. Aceste tipuri de pește conțin proteine și acizi grași Omega 3.

Prin înlocuirea unei mese de porc sau vită cu pește, contribui și la reducerea cantității de grăsimi saturate din alimentație.

Citește și:

Pune curcubeul în farfurie

Dacă incluzi alimente cât mai diverse și colorate, vei fi cu atât mai interesată să le încerci. Include tomate, spanac, ardei galben, morcov, porumb fiert, sfeclă roșie, pentru un aspect deosebit și un conținut nutrițional bogat.

Încearcă cel puțin o rețetă nouă pe lună

Alegerea prânzului sau a cinei poate fi un stres în plus, motiv pentru care mulți aleg să folosească aceleași rețete, iar și iar și iar. Chiar dacă aceste rețete sunt nutritive, încercarea unor preparate noi aduce un plus de diversitate în meniul tău. O altă idee este să folosești ingrediente noi sau alte condimente la rețetele pe care le pregătești deja.

Încearcă să gătești cel puțin o rețetă nouă pe lună. Odată ce ai încercat o rețetă și ți-a plăcut, scrie-o într-un carnețel sau salveaz-o în telefon.

Citește și:

Punând în practică aceste sfaturi, nu vei face doar o schimbare în alimentația ta, ci vei investi în sănătatea și starea ta de bine. Tu ai libertatea de a alege ce îi oferi corpului tău. Optează pentru fructe și legume de sezon, cereale integrale, proteine și grăsimi din surse sănătoase.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Februarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.