Setari Cookie-uri

Cinci gustări sănătoase care țin sub control pofta de dulce

Dacă vrei să reduci consumul de zahăr rafinat, dar în același timp să poți savura o gustare dulce, iată cateva variante sănătoase la care poți apela===▷▷▷

Consumul excesiv de zahăr alb aduce o mulțime de efecte negative asupra sănătății, stând la baza numeroaselor probleme de sănătate precum diabet, probleme cardiace, cancer, obezitate, hipertensiune și multe altele. Mai mult, zahărul alb afectează sistemul nervos și creierul, cauzând depresii, nervozitate, anxietate și reducerea puterii de concentrare.

Tocmai de aceea, din ce în ce mai multe persoane iau decizia să elimine consumul de zahăr în exces și caută variante înlocuitoare, mult mai sănătoase, care nu pun în pericol sănătatea și starea de bine. În momentul în care eliminăm zahărul procesat din alimentație, vom avea mai multă energie, vom scăpa de kilogramele nedorite, pielea noastră va arăta mult mai bine și durerile de cap vor dispărea. Pentru a obține aceste rezultate, specialiștii recomandă să căutăm zaharurile prezente în mod natural în alimente pentru a avea digestie mai sănătoasă și o putere de concentrare mai mare.

Citește și:

Din fericire, există multe produse fara zahar la care poți apela pentru a-ți satisface pofta de dulce și a ține sub control nivelul glicemiei, printre care:

  1. Fructe proaspete cu unt de arahide

Unul din cele mai sănătoase moduri de a satisface pofta de dulce este alegerea fructelor proaspete în locul deserturilor care conțin zahăr. Fructele sunt bogate în vitamine, fibre care încetinesc absorbția de zahăr și antioxidanți, au un gust dulce natural și țin sub control sațietatea. Optează pentru fructe întregi și consumă-le și coaja acolo unde este posibil: mere, pere, banane, fructe de pădure, kiwi. Pentru un plus de savoare adaugă puțin unt de arahide, deoarece este bogat în vitamine și minerale care te vor ajuta să îți atingi doza zilnică recomandată și să scapi de kilogramele nedorite, dacă este consumat în cantități moderate.

Citește și:
  1. Ciocolata neagră

Consumul de ciocolată neagră aduce o mulțime de beneficii organismului, fiind bogată în nutrienți benefici precum: fibre, fier, cupru, magneziu și multe alte minerale. Ciocolata neagră este o sursă excelentă de antioxidanți, aceasta poate proteja împotriva daunelor oxidative și ale radicalilor liberi din organism, reducând nivelul de colesterol "rău" care poate conduce la apariția bolilor cardiovasculare. În plus, ciocolata neagră îmbunătățește starea de spirit, deoarece polifenolii din ciocolata neagră ajută la scăderea cortizolului, un hormon de stres. Specialiștii recomandă un consum de 30 de grame de ciocolată neagră cu un conținut de cacao de minim 80% pe zi, pentru ne bucura din plin de toate beneficiile acesteia.

Citește și:

  1. Iaurt cu nuci sau semințe

O altă gustare sănătoasă și sățioasă este iaurtul cu nuci sau semințe, peste care poți adăuga și puțină miere de albine sau diferite fructe proaspete care vor îndulci preparatul. Nucile și semințele (alune, fistic, migdale, caju, nuci de macadamia, semințe de chia, semințe de susan, semințe de cânepă, semințe de în, semințe de dovleac) sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, care ajută la încetinirea digestiei si la prevenirea creșterilor rapide ale glicemiei, având proprietăți benefice pentru starea generală de sănătate a organismului.

  1. Budinca de ovăz

Un bol delicios de budincă de ovăz asezonată cu diferite topping-uri precum: ciocolată neagră, fructe proaspete sau uscate, unt de arahide, semințe sau nuci, iaurt grecesc sau gem fără zahăr, îți va oferi o stare de sațietate pentru o perioadă lungă de timp datorită conținutului de fibre și proteine, dar și doza de energie zilnică. Este un preparat pe care îl poți face rapid, în orice moment al zilei, pe care îl poți face în diferite combinații. Este important să alegi ingrediente sănătoase și să ai grijă la cantitatea de îndulcitori folosiți, pentru a păstra valoarea nutrițională a acesteia.

Citește și:

  1. Biscuiți din cereale integrale

O altă opțiune sănătoasă și hrănitoare sunt biscuiții din cereale integrale. Consumul regulat de cereale integrale poate ajuta la gestionarea hipercolesterolemiei, scăzând nivelul de colesterolului rău și crescându-l pe cel de colesterol bun, iar fibrele vegetale pe care le conțin cerealele integrale încetinesc absorbția glucozei, ceea ce susține menținerea glicemiei în limite normale. Biscuiții din cereale integrale pot fi consumați simpli, cu fructe proaspete sau iaurt cu un conținut redus de grăsime.

Consumul excesiv de dulciuri care conțin zahăr ne afectează în mod direct sănătatea, tocmai de aceea este bine să ne îndreptăm atenția către variante sănătoase, cu zaharuri prezente în mod natural, pentru ne bucura din plin de toate proprietățile lor.

Citește și:

Surse foto: freepik.com .

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.