Setari Cookie-uri

Cum ne menținem dinții sănătoși și curați în concediu - 4 soluții practice

Igiena dentară este importantă în fiecare zi, inclusiv în vacanță. Din fericire, există mici trucuri practice care te ajută să ai dinții curați și sănătoși, oriunde te-ai afla.

Fie vară, fie iarnă, fie că e cea mai aglomerată perioadă a vieții tale sau că e vacanță, igiena orală rămâne la fel de importantă. Chiar și atunci când ești departe de casă și de rutina ta zilnică obișnuită, poți să îți păstrezi dantura impecabilă cu ajutorul acestor patru soluții practice.

  1. Folosește un kit de igienă orală portabil

Faptul că ești plecat de acasă nu înseamnă că trebuie să faci compromisuri cu accesoriile necesare pentru o igienă orală completă.

Periuța de dinți electrică este un dispozitiv care oferă autonomie timp de câteva zile, prin urmare ar trebui să o poți încărca acasă înainte de plecare și să o folosești pe perioada vacanței. În orice caz, poți lua la tine și încărcătorul, care are de obicei dimensiuni relativ mici. Dacă spațiul reprezintă o problemă sau dacă planifici, de pildă, o vacanță într-o zonă izolată și fără acces la curent, o periuță compactă, clasică, este suficientă.

Citește și:

Optează pentru un tub mic de pastă de dinți - multe dintre firmele producătoare au și ambalaje de dimensiuni reduse, special pentru călătorii. Astfel, nu ocupi mult spațiu în bagaj și nici nu renunți la produsele de îngrijire de calitate.

După cum ți-a spus probabil medicul dentist, periajul corect reușește să curețe aproximativ 70% din suprafața dentară pe care se depune placa bacteriană; restul de 30% se află în spațiile interdentare, mai greu accesibile. Periuțele interdentare funcționează bine, dar este important să ai la tine un întreg set, cu dimensiuni diferite, pentru a se potrivit dimensiunilor variate ale spațiilor interdentare, măsurate de către dentist. Cum acest lucru e complicat în vacanță, soluția mai simplă este ața dentară.

Pentru a-ți completa rutina de îngrijire a dinților, alege unul dintre cele mai eficiente dusuri bucale portabile! În completarea aței dentare, dușul oral este foarte eficient în îndepărtarea plăcii bacteriene din spațiile greu accesibile, inclusiv din buzunarele gingivale și din spațiile de sub lucrările dentare. Există modele alimentate cu baterii sau prevăzute cu acumulatori care oferă o autonomie bună, ca să nu depinzi de sursa de curent.

Citește și:
  1. Optează pentru alimente care întrețin sănătatea dentară

Atunci când ești în concediu, tentațiile se țin lanț, dulciurile și deserturile nu fac excepție, iar sucurile și băuturile acidulate completează un meniu de răsfăț. Totuși, acestea pot afecta sănătatea dentară, mai ales că e puțin probabil să ai ocazia să te speli pe dinți de mai multe ori pe zi, în timp ce explorezi o destinație necunoscută.

În loc să consumi alimente foarte dulci, bogate în zahăr, sau dulciuri lipicioase care se fixează pe dinți, orientează-te către fructe proaspete, nuci și semințe. Acestea te vor ajuta să își păstrezi energia pe tot parcursul zilei și stimulează producția de salivă, care contribuie la curățarea naturală a dinților.

  1. Clătește gura cu apă după fiecare masă

Poate că nu vrei să porți cu tine întreaga trusă de igienă orală, dar un pic de apă potabilă cu siguranță ai la îndemână oriunde ai merge și oriunde ai alege să iei masa.

Citește și:

Clătirea energică a gurii cu apă după fiecare porție de mâncare este un obicei simplu și eficient pentru întreținerea igienei orale atunci când ești în concediu. Acest gest ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și reduce concentrația bacteriilor din gură.

Clătirea gurii cu apă nu înlocuiește sub nicio formă periajul dentar sau folosirea aței dentare și a dușului bucal, care trebuie să rămână fixate în rutina de dimineață și seară. Peste zi, însă, ea poate reprezenta o modalitate rapidă și eficientă de a scădea nivelul de aciditate din cavitatea bucală.

  1. Vizitează dentistul înainte de plecare

Cu ceva timp înainte de a pleca în vacanță, o vizită suplimentară în cabinetul dentistului poate avea o serie de avantaje importante. Astfel, te poți asigura că nu există probleme noi, nediagnosticate, care să-ți dea bătăi de cap cât timp ești plecat.

Citește și:

De asemenea, medicul îți poate oferi recomandării suplimentare despre igiena orală în timpul călătoriei și te poate ajuta să descoperi cum e cel mai bine să gestionezi eventualele urgențe dentare cât timp ești plecat.

Menținerea igienei și a sănătății orale pe durata vacanțelor și a concediilor este esențială pentru a preveni apariția problemelor dentare în viitor. Respectând aceste mici reguli, te poți bucura de vacanță și de relaxare, fără să îți faci griji cu privire la sănătatea dentară.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.