Setari Cookie-uri

Sănătatea cardiovasculară și suplimentele alimentare ce o pot susține

Suplimentele alimentare pot completa un stil de viață sănătos, pentru menținerea unei funcționări optime a sistemului cardiovascular. Coenzima Q10, Omega-3 și ceaiul verde sunt doar câteva dintre aceste suplimente.

Sănătatea cardiovasculară este un aspect extrem de important pentru fiecare dintre noi; de sănătatea inimii și a vaselor de sânge depind calitatea vieții și longevitatea unei persoane. Dar câtă grijă ai tu, de fapt, de inima ta? Iată cum poți să o ajuți:

  1. Suplimentele de potasiu

Potasiul este un mineral esențial pentru sănătatea inimii și pentru o bună funcționare a sistemului cardiovascular. Acesta joacă un rol vital în menținerea echilibrului hidroelectrolitic în celulele și țesuturile corpului. Potasiul scazut se poate asocia cu tulburări de ritm cardiac și cu variații patologice ale tensiunii arteriale.

Un aport adecvat de potasiu - uneori, prin intermediul suplimentelor alimentare, dacă se impune - contribuie la reglarea ritmului cardiac și la reducerea tensiunii arteriale, prin echilibrarea nivelului de sodiu din organism. De asemenea, potasiul are un rol protector împotriva aterosclerozei, menținând elasticitatea vaselor de sânge și prevenind depunerea plăcilor de aterom. Un aport adecvat de potasiu se asociază unui risc scăzut de AVC.

Citește și:
  1. Coenzima Q10

Beneficiile coenzimei Q10 pentru sănătatea cardiovasculară sunt incontestabile și demonstrate deja de numeroase studii. Aceasta este o substanță antioxidantă naturală, sintetizată în organism și implicată în producerea de energie în celule și în protejarea acestora împotriva stresului oxidativ. Ea contribuie la menținerea unui ritm cardiac normal, protejează vasele de sânge, reduce riscul de ateroscleroză, de hipertensiune arterială și scade inflamația din organism.

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, sinteza de coenzima Q10 scade; așadar, suplimentarea acesteia poate fi benefică pentru persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă sau cu alte afecțiuni cardiace.

  1. Acizii grași Omega-3

Omega-3 este un tip de lipide nesaturate, esențiale pentru sănătatea inimii și a aparatului cardiovascular. Ele contribuie la reducerea nivelului de trigliceride, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă. Acizii grași EPA și DHA au capacitatea de a reduce producția de trigliceride la nivel hepatic și de a îmbunătăți profilul lipidic.

Citește și:

Omega-3 contribuie, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, ajutând la relaxarea vaselor de sânge. Mulțumită proprietăților antiinflamatorii puternice, Omega-3 controlează inflamația cronică asociată bolilor cardiovasculare, în special aterosclerozei și bolii coronariene. Ea ajută la prevenirea formării plăcilor de aterom, prin reducerea acumulării de colesterol și grăsimi în peretele arterial. Un consum regulat de Omega-3 se asociază unui risc redus de evenimente cardiovasculare, cum sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale Omega-3, trebuie să incluzi în dietă pește gras, semințe de in, nuci și uleiuri vegetale. Alternativa este reprezentată de un supliment pe care ți-l poate recomanda medicul.

Citește și:
  1. Vitamina D

Deși mecanismele prin care vitamina D acționează în mod favorabil asupra aparatului cardiovascular nu sunt încă bine înțelese, aceasta poate influența nivelul tensiunii arteriale, în direcția scăderii acesteia, și poate controla inflamația cronică, unul dintre cei mai importanți factori de risc, când vine vorba despre bolile cardiovasculare. Vitamina D ajută la reducerea depunerilor de colesterol și de grăsimi în peretele arterial, ceea ce previne ateroscleroza. De asemenea, vitamina D joacă un rol important în prevenirea apariției trombozelor, prin reglarea proceselor de coagulare a sângelui.

  1. Extractul de ceai verde

Ceaiul verde este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, care includ și un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. Un consum regulat ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL și la creșterea nivelului de colesterol HDL, ceea ce reduce riscul de acumulare a plăcilor de aterom. De asemenea, ceaiul verde conține antioxidanți și compuși bioactivi ce relaxează vasele de sânge și reduc tensiunea arterială. Protecția pe care o oferă împotriva acțiunii radicalilor liberi reduce riscul de inflamație și daunele oxidative de la nivelul vaselor de sânge. Consumul regulat de ceai verde se asociază unui risc redus de coronaropatie ischemică, de accident vascular cerebral și de insuficiență cardiacă.

Citește și:

Sănătatea cardiovasculară depinde în mod covârșitor de stilul de viață adoptat; toate aceste suplimente completează un stil de viață activ, alături de o alimentație echilibrată și de un nivel adecvat de exercițiu fizic.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.