Setari Cookie-uri

Ce trebuie să știi despre administrarea anticoncepționalelor?

Anticoncepționalele sunt produse ce au în componență hormoni. Administrarea lor are rol în protejarea de o eventuală sarcină nedorită, însă pot fi utilizate și pentru a ameliora anumite tulburări premenstruale, cu recomandare medicală.

Pastilele contraceptive au și contraindicații în anumite afecțiuni medicale. Nu sunt de neglijat nici efectele adverse ce pot să apară în urma administrării acestor pastile.

Deși au o eficiență mare în protejarea față de apariția unei sarcini, pastilele cu hormoni nu sunt indicate în orice situație. Femeile cu anumite probleme de sănătate au contraindicații atunci când vine vorba de administrarea anticoncepționalelor. În plus, contraceptivele orale nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Cum trebuie alese și administrate?

Există mai multe tipuri de anticoncepționale, dar pentru că aceste pastile sunt pe bază de hormoni este nevoie de un consult medical de specialitate înainte de a le lua.

Medicul poate informa pacienta despre analizele recomandate înainte de prescrierea anticoncepționalelor, astfel încât pe baza rezultatelor să poată oferi cea mai potrivită variantă. Specialistul trebuie să știe istoricul medical al pacientei, pentru a nu se ajunge la complicații pentru sănătate.

Citește și:

Înainte de a prescrie anticoncepționalele medicul recomandă efectuarea mai multor analize:

  • testul Babeș Papanicolau;

  • un test al secrețiilor vaginale:

  • analize de laborator de sânge - pentru glucoză, lipide, enzime ale ficatului, hemoglobină;

  • test screening HIV și pentru identificarea bolilor cu transmitere sexuală.

De asemenea, sunt necesare verificarea tensiunii arteriale, efectuarea unei ecografii transvaginale - metodă imagistică de examinare a organelor genitale interne, unui examen clinic al sânilor sau o ecografie de sân. Analizele de sânge pot fi refăcute după o perioadă de administrare a pastilelor, la indicațiile specialistului.

Alături de acestea, doctorul poate indica și alte investigații, în funcție de bolile cronice identificate anterior sau de istoricul familial.

Citește și:

Când sunt recomandate anticoncepționalele?

Aceste pilule cu hormoni nu sunt administrate doar celor care nu își doresc o sarcină, ci și tinerelor care suferă de diferite afecțiuni.

Acneea la adolescente poate fi ținută sub control cu anticoncepționalele potrivite. Durerile menstruale, simptomele asociate sindromului premenstrual, cantitatea de sânge în menstruație, perioada menstrei pot fi menținute în parametri normali sau reglate cu ajutorul pilulelor contraceptive.

Unii specialiști recomandă femeilor produsele hormonale fie pentru a reduce riscul de anemie prin pierderea mare de sânge, fie pentru a scădea pericolul în ceea ce privește apariția unei sarcini extrauterine.

Care sunt avantajele oferite de anticoncepționale?

Pastilele ajută la reglarea ciclului menstrual, fără a afecta fertilitatea. În același timp, anticoncepționalele pot contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului de col uterin, a celui ovarian sau a fibromului uterin.

Citește și:

Pastilele contraceptive pot ajute femeile care se confruntă cu bufeuri în tranziția spre menopauză.

Care sunt dezavantajele anticoncepționalelor?

Anticoncepționalele nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau a infecțiilor. De asemenea, au efecte adverse și pot interacționa cu alte medicamente prescrise pentru a trata boli cronice.

Costurile nu sunt nici ele de neglijat. Pastila se ia zilnic, iar pentru a produce efecte se administrează o perioadă îndelungată. Eficiența contracepției poate să scadă dacă sunt omise unele zile.

Care sunt efectele adverse ale anticoncepționalelor?

Sângerarea în afara menstruației este un efect advers, alături de secreții vaginale anormale, sensibilitate la nivelul sânilor, migrene și chiar senzație de greață.

Citește și:

Iritarea și schimbarea dispoziției sunt semne ale sindromului premenstrual, însă poate fi și un efect advers al pastilelor.

Libidoul scăzut și creșterea în greutate sunt alte simptome neplăcute ce pot să apară.

Este adevărat însă că simptomele trebuie urmărite o perioadă, iar dacă persistă, medicația va fi înlocuită cu un produs care să nu producă disconfort și probleme. Efectele adverse vor dispărea rapid după ce se oprește administrarea pastilelor contraceptive.

Contraindicații pentru anticoncepționale

Pastilele nu sunt indicate femeilor cu risc crescut de a face tromboză sau de a dezvolta cheaguri de sânge, precum și celor care diagnosticate cu diabet, depresie, litiază urinară, afecțiuni hepatice. După un atac de cord sau un accident vascular cerebral, medicul nu va prescrie anticoncepționale.

Citește și:

Administrarea anticoncepționalelor trebuie făcută numai cu prescripție medicală, iar recomandarea medicului va fi eficientă dacă sunt efectuate analize înainte. Unele pastile contraceptive oferă și alte avantaje femeilor în afara protecției împotriva unei sarcini, însă uneori pot să apară și efecte adverse. Medicul este în măsură să ofere ajutorul necesar, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea anticoncepționalelor.

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.