Setari Cookie-uri

50 cele mai bune carti de citit intr-o viata

Descopera lumea fascinata a cartilor! Ti-am pregatit o lista cu 50 dintre cartile pe care tebuie sa le citesti cat traiesti.

26. Aventurile Lui Huckleberry Finn - Mark Twain

Este unul dintre cele mai citite romane clasice din întreaga literatură universală, o poveste construită în jurul a trei băieţi curajoşi aflaţi într-un tărâm magic – malurile fluviului Mississippi. Sătul de poveștile despre Moise și Rai, dar și plictisit și terifiat de un abecedar, Huck, fuge din casa văduvei Douglas. Aşa începe aventura la finalul căreia cei trei eroi, Huck, puștiul lipsit de educație și maniere, inimosul Jim şi ştrengarul Tom, vor descoperi ce înseamnă libertatea, curajul şi prietenia.

27. Rebecca - Daphne du Maurier

Este o poveste despre două femei: Rebecca, prima soție dispărută pe mare, rebelă și misterioasă, și doamna de Winter, actuala soție, supusă și naivă, un bărbat, Maxim de Winter, și o casă, castelul Manderley. Romanul este o poveste despre dragoste și moarte scris în stilul romanelor de succes, și în același timp un exemplu timpuriu de critică modernă.

Citește și:

28. Micul prinț - Antoine de Saint-Exupery

carti de citit Descris ca o autobiografie spirituală, Micul Prinț este una dintre cele mai populare cărți scrise în limbra franceză. Cu un farmec aparte, naratorul moral al poveștii relatează povestea unui pilot care se prăbușește în deșertul Sahara. Aici întâlnește un prinț micuț cu care se va împrieteni, fiecare înțelegând altfel singurătatea. În 2015, cartea a fost adaptată într-o animație foarte bine primită.

29. Culoarea purpurie - Alice Walker

Este o carte-cult, un clasic al literaturii LGBT, care pune sub lupă probleme precum rasismul, sexismul, libertate şi prejudecată, identitate şi inegalitate, excluziune socială. Celie este o fată care a cunoscut durerea sub toate formele: violul comis de bărbatul pe care îl credea tată, naşteri chinuitoare şi separarea de propriii copii, abuzul fizic al unui soţ ales de tatăl care o lăsase gravidă, violenţe domestice şi, în final, separarea de propria soră, singura persoană cu care putea comunica deschis. Celie îi scrie scrisori lui Dumnezeu. Culoarea purpurie este un Bildungsroman memorabil, dar şi cronica unei familii legate de relaţii complicate, femei puternice, ură şi dragoste.

Citește și:

30. Marile speranțe - Charles Dickens

Pip este personajul principal al romanului. Este un copil orfan, crescut de către sora sa, Giorgiana, și soțul acesteia, fierarul Joe Gargery. În copilăria sa, Pip are parte e duritatea surorii sale, dar și de blândețea și căldura lui Joe. Acești locuiesc în apropierea unei mlaștini unde băiatul descoperă un cimtir în care urmează să facă o descoperire neliniștitoare pentru personaj. Un alt factor intrigant care schimbă viața lui Pip sunt vizitele pe care acesta i le făcea domnișoarei Havisham, o femeie misterioasă care nu ieșea niciodată din casă și purta mereu haine sumbre.

31. Pe aripile vântului - Margaret Mitchell

Poate unul dintre cele mai complexe construcții de personaje feminine - Scarlett O'Hara. Un roman istoric care a construit cu migală perioada Războiului Civil și Epoca de Reconstrucție a SUA, dar a surprins în același timp și frânturi din maturizarea unei tinere. Scarlett este fiica răsfățată a unui fermier, o femeie care se folosește de orice mijloace pentru a scăpa de sărăcie. La trei ani de la lansare, în 1939 se făcea și filmul, din care încă răsună cu ecou replica celebra rostită de personajul lui Clark Gable: “Frankly, my dear, I don't give a damn".

Citește și:

32. Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

cele mai bune carti Un bărbat refuză să îmbătrânească și își vinde sufletul pentru tinerețea veșnică. Dar cu ce preț? Portretul lui Dorian Gray este o narațiune seducătoare care urmărește transformarea unui tânăr inocent care își schimbă busola moralității pentru a fi veșnic frumos. Romanul a stârnit diverse scandaluri și discuții și a beneficiat de multiple ecranizari. Cea mai recentă a fost cea din 2009, când Ben Barnes și-a împrumutat chipul personajului.

33. Bătrânul și marea - Ernest Hemingway

Bătrânul Santiago are o obsesie: să prindă cel mai mare pește-spadă din apele adânci ale oceanului. După 84 de zile petrecute în larg, rămas fără puteri, batranul tot nu reușise să își atingă scopul. Ceilalți pescari îl abandonează, doar tânărul său ucenic, Manolin, îl sprijină, deși nu îl poate însoți în larg, din cauza părinților săi. Urmează cea de-a 85-a zi, care schimbă totul. Santiago va începe pe cont propriu o luptă de trei zile cu forțele naturii și cu neajunsurile vârstei, pentru a face captura vieții sale.

Citește și:

34. O mie nouă sute optzeci și patru - George Orwell

Chiar dacă anul 1984 a trecut, viziunea viitorului imaginat de Orwell rămâne una dintre cele mai răvășitoare. Gândit ca un purgatoriu futurist, universul redat în roman este unul satiric, într-un regim totalitar. În centrul poveștii distopice stă un bărbat care începe să-și pună întrebări despre regimul pe care îl promovează și care devine un rebel atunci când se îndrăgostește, când singura lui treaba era să rescrie istoria. În această lucrare literatură se vorbește printre altele despre manipulare publică, ideologii și liberul arbitru.

35. Împăratul muștelor - William Golding

cele mai bune carti O carte care a iscat diverse controverse la data lansării, dar care a și adus premiul Nobel autorului. Romanul se concentrează asupra unui grup de băieți care ajung să ocupe o insulă nelocuită. În comunitatea formată de ei există o linie subțire între pericol și siguranță, între sălbăticie și civilizație și aceștia își fac propriul regim de conducere - ocazie cu care se arată o parte întunecată a umanității.

Citește și:

36. Romeo și Julieta - William Shakespare

“Thus with a kiss I die” sau tragedia a doi tineri îndrăgostiți care au fost condamnați încă de la naștere să nu fie împreună. Romeo și Julieta aparțin fiecare unor familii care se dușmănesc - Capulet și Montague - în Verona. Într-un oraș al violentelor, doi tineri încep o idilă care le va aduce sfârșitul. Multiple ecranizări, dar poate cea mai sfâșietoare este cea a lui Franco Zeffirelli cu Leonard Whiting și Olivia Hussey.

37. Anne. Casa cu frontoane verzi - L.M. Montgomery

Anne este cel mai îndrăgit personaj din operele destinate copiilor. Este o lectură ușor de parcurs, iar cei care pornesc alături de Anne în călătoria ei plină de aventuri, vor descoperi în ea un partener pe cinste. Cititorilor le este ușor să se regăsească în personaj și să empatizeze cu firea dramatică a acestuia, fie că eroina se află în culmea bucuriei sau în abisul disperarii.

Citește și:

38. Omul invizibil - Ralph Elison

Exmatriculat dintr-un colegiu cu renume din America, un tânăr afro-american dornic de afirmare se vede nevoit să renunțe la ambițiile sale academice și să își caute de lucru în New York. Orașul se dovedește însă un mediu ostil, așa că, sedus de mirajul ideologic al Frăției, tânărul acceptă să devină purtătorul de cuvant al organizației.

39. Pădurea norvegiană - Haruki Murakami

cele mai bune carti În momentul când se află în avion și aude în boxe melodia celor de la Beatles - Norwegian Wood - Tory Watanabe rememorează cu durere momente din trecut. Își amintește, din nou, după mult timp de cea pe care a iubit-o când a avut 19 ani. Tinerețe, presiune socială, pierderi, singurătate, descoperirea sexualității - romanul explorează câte puțin din fiecare.

40. Ce ne spunem când nu ne vorbim - Chris Simion

cele mai bune carti Cum reacționezi atunci când, fără să te aștepți, medicii îți pun un diagnostic fatal? Instinctul te îndeamnă să fugi, să dispari, să nu vorbești cu nimeni, să nu îți afle nimeni durerea. Așa s-a întâmplat și cu personajul cărții lui Chris Simon. Își abandonează familia, iubitul, prietenii. Pleacă din țară ca să își trăiască sfârșitul în singurătate. După doi ani, însă, își reface analizele. E sănătoasă tun.

41. De veghe în lanul de secara - J.D. Salinger

Rămâne și în prezent cartea de căpătâi a adolescenței. Diferența dintre Holden Caulfield și adolescenții de azi este că personajul cărții nu naviga pe internet și nu folosea termeni și expresii "cool", în rest, sunt aceleași episoade, aceleași etape, emoții și angoase. Aceeași revoltă, stare de negare și ignorare.

42. M-am hotărât să devin prost - Martin Page

Martin Page a declarat: "În cazul romanului M-am hotărât să devin prost, ideea mi-a venit citind Biblia. În Ecclesiastul există o frază foarte frumoasă, care sună așa: "... cel ce își înmulțește știința își sporește suferința", cu alte cuvinte, cu cât studiezi mai mult, cu atât devii mai inteligent și, deci, mai nefericit. Poate că mă simțeam foarte aproape de acest gând.".

43. Lolita - Vladimir Nabokov

cele mai bune carti Prezintă o poveste de iubire tulburătoare, obsesivă și blestemată, dintre Humbert, un bărbat matur, și Lolita, o fetiță de doar 12 ani. "Nu voi regreta niciodată că am scris Lolita. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, îi găseam și soluția. Un farmec straniu, tandru o învăluie pe această nimfetă mitică.“ - Vladimir Nabokov

44. Cele patruzeci de legi ale iubirii - Elif Shafak

Ella Rubinstein este o mamă casnică și o soție nefericită care trăiește în suburbiile Bostonului. Viata ei se schimbă radical la aproape 40 de ani, când se angajează la o agenție literară și i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Atunci descoperă fascinanta legătură spirituală dintre poetul Rumi și maestrul sufi, liderul spiritual Shams din Tabriz. Cartea lui Elif Shafak prezintă diferențele dintre religie și spiritualitate, dintre datorie și iubire.

45. Puterea prezentului - Eckhart Tolle

Cartea de față ne ajută să conștientizăm că odată ce alegem să trăim în prezent, lucru pe care mulți dintre noi au uitat să îl mai facă, ne dăm o nouă șansă la viață, la o viață mai fericită. Noi suntem ființa din spatele gândirii, noi suntem iubirea și bucuria, în noi stă libertatea și salvarea noastră. Trebuie doar să conștinetizăm că doar ziua de azi ne aparține, mâine nu ne este garantat. Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali ghizi spirituali ai timpului nostru.

46. Agonie si extaz - Irving stone

este un roman care îl are în centrul atenției pe unul dintre cele mai celebre personaje ale artei europene - Michelangelo Buonarroti. Pentru a reuși să redea în detaliu viața marelui artist, Irving Stone a locuit o vreme în Italia. Aflam astfel cum s-a școlit tânărul Michelangelo, cum a început să lucreze în marmură și cum a devenit interesat de arhitectură și pictură, dar și detalii din viața amoroasă. Mai mult, nu lipsesc amănunte din relațiile cu Leonardo da Vinci, Donatello, Botticelli, Rafael, Papa Iulius al II-lea și Papa Leon al X-lea.

47. Zorba Grecul - Nikos Kazantzakis

este un roman fascinant, plin de emoție, care nu îți dă liniște până nu ajungi la ultima pagina. Autorul Nikos Kazantzakis povestește întâlnirea și aventura în care pornește alături de Alexis Zorbas, cel care îl ajută să vadă viața cu alți ochi, să înțeleagă altfel rostul lucrurilor și al micilor plăceri ale vieții. Conversațiile celor două personaje au loc pe malul mării, în Creta.

48. Profetiile de la Celestine - James Redfield

Intră în categoria cărțiilor de dezvoltare personală, fiind o lectură care oferă răspunsuri la întrebările legate de natura noastră spirituală, de rostul nostru în viață și de transformarile prin care trece omenirea. James Redfield, autorul cărții, și-a petrecut 15 ani ca terapeut pentru tinerii abuzați și a studiat teorii și fenomene psihice pentru a-și ajuta pacienții.

49. Pelerinul rus

Este o carte cu folos duhovnicesc. Aceasta prezintă povestea unui om simplu care, curios să afle cum poate cineva să se roage neîncetat, pornește în căutarea răspunsului și ajunge să dobândească lucrarea rugăciunii lui Iisus Hristos, sau rugăciunea inimii - "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul" - și să constate astfel că împărăția lui Dumnezeu se află în fiecare dintre noi.

50. Inainte sa te cunosc- Jojo Moyes

cele mai bune carti Este o carte romantică și imprevizibilă, o poveste despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. Lou Clark știe o mulțime de lucruri, printre care și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piarda dorința de a trăi și că totul este lipsit de însemnătate și de bucurie. Nici unul dintre ei nu știe că întâlnirea lor urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.

Foto prima pagina: Iya Khrakovsky, Shutterstock

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.