Setari Cookie-uri

Trei atitudini mentale care te împiedică să îți înțelegi emoțiile

Anumite procese mentale ne fac să ne raportăm sau să ne anticipăm emoțiile în mod eronat.

Anumite procese mentale ne fac să ne raportăm sau să ne anticipăm emoțiile în mod eronat. Tinută în frâu, mintea te poate ajuta să rămâi în prezent. Insă scăpată de sub control, ne face retrăim trecutul și să pierdem îndrumarea și lecțiile oferite de emoțiile noastre. Iată trei atitudini mentale care te duc în această direcție.

foto interior si prima pagina: brickrena, Shutterstock

1. Lași amintirile experiențelor negative să influențeze experiențele viitoare

Experiențele dureroase din trecut pot interfera cu alegerile tale viitoare din cauza intensității lor emoționale. De exemplu, dacă i-ai cerut o favoare unui prieten apropiat și acesta te-a refuzat, este posibil să nu mai apelezi din nou la acea persoană de teamă să nu fi fi respinsă. Sau îți este greu să ceri ajutorul cuiva pentru că frica de respingere doare tare. Mintea are obiceiul de a memora cele mai intense emoții cee ce te face să ignori celelalte aspcte ale experienței.

Citește și:

2. Uiți că totul trece

Oamenii au tendința de a uita că totul este temporar. Experiențele pozitive sunt minunate, dar când te atașezi de ele, te simți dezamăgită atunci când apar cele negative. În loc să te adaptezi la noua situație, visezi la trecut.

Chiar dacă unele schimbări pot avea un impact major asupra vieții tale asta nu înseamnă că durerea va dura la nesfârșit. Vremurile bune nu sunt aici pentru a rămâne, deci sunt rele.

3. Disonanța cognitivă

Disonanța cognitivă apare atunci când gândurile, credințele și atitudinea ta nu sunt în armonie. Strugurii acri sunt un bun exemplu. De exemplu, îți drești ceva atațt de mult încât faci tot ce îți stă în putere pentru a-l obține. Dar când încercările tale nu dau rod, începi să cauți și să găsești defecte exact acelui lucru sau persoane pe care ți-o doreai doar pentru a nu-ți părea rău pentru tine. De exemplu, dacă nu reușești la un interviu de angajare, te auto-convingi că acel job nu era oricum bun pentru tine.

Citește și:

Într-un fel, nu ești coerentă cu alegerile și emoțiile tale, și cu tine în general. Prin raționalizarea unei situații, diminuezi puterea emoțională pe care aceasta o are asupra ta

Cu toate acestea, disonanța cognitivă te împiedică să te evaluezi în mod pozitiv. Este o capcană mentală pe care ar trebui să o eviți pentru a fi în armonie cu emoțiile tale.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.