Setari Cookie-uri

Fusta, tot mai scurta

Fustele scurte, decolteurile adanci, pantalonii cu talie joasa sunt doar putine dintre articolele vestimentare considerate foarte controversate si asociate in general cu exhibitionismul ...

Fustele scurte, decolteurile adanci, pantalonii cu talie joasa sunt doar putine dintre articolele vestimentare considerate foarte controversate si asociate in general cu exhibitionismul care s-ar parea ca incepe sa puna stapanire din ce in ce mai puternic pe societatea actuala si indeosebi pe femeile secolului al douazecisiunulea.

Daca opinia generala confirma existenta unui astfel de exhibitionism in randul populatiei citadine, in ultima perioada de timp, realitatea dovedeste ca, de fapt, exista doua tendinte in societatea actuala in randul femeilor, dintre care una de masculinizare a femeii. Aceasta se poate deduce cu facilitate din observarea tinutei vestimentare a femeilor; majoritatea au devenit adeptele unei tinute lejere in care piesa de rezistenta o constituie pantalonii si apoi diverse camasi, bluze cu o croiala cu tenta masculina. O a doua tendinta este aceea spre vulgaritate, care deriva din asa-zisa exacerbare a sexualitatii. Aceasta poate fi observata la femei cu machiaj strident, coafuri bombastice uneori si par vopsit in culori inadecvate, accesorii lipsite de orice rafinament si vestimentatie indecenta.

In categoria vestimentatiei indecente in topul tinutelor considerate imorale se afla cu siguranta fustele scurte. Evolutia de la rochiile lungi pe crinoline, la fustele midi si apoi la cele mini difera in functie de traditie, cultura, mentalitate, de la o perioada temporala la alta. Oricum, in societatea actuala la tinuta cotidiana din ce in ce mai putine femei prefera fustele (simbol al feminitatii) in detrimentul pantalonilor. Fustele scurte se bucura de popularitate indeosebi in randul adolescentelor care au tendinta de a exagera lungimea fustei, de a o aduce la dimensiuni extrem de reduse, acest aspect derivand din nevoia de exacerbare a sexualitatii devenita deja un cliseu, din nevoia de apreciere, dar si de captare a atentiei si de evidentiere in cadrul unui grup. Daca in perioade mult mai conservatoare precum cea a comunismului, fustele scurte erau asociate in general unei vestimentatii extravagante similare celei din lumea artistica, din spectacole, dans, astazi aceasta piesa vestimentara a devenit una de uz cotidian, fiind adaptata la cerintele bunului gust si decentei.

Exista si numeroase cazuri in care aceasta denota efectiv un aspect ieftin in care izul de vulgaritate, prostitutie este foarte pregnant. Marea greseala care se comite este ca se opteaza in general pentru aceasta a doua varianta cu implicatii negative pentru a cataloga femeile care poarta o astfel de piesa vestimentara. De aceea, persoanele care poarta fuste scurte sunt in genere considerate femei cu IQ redus, superficiale (uneori adevarate victime ale modei), vulgare. S-a ajuns aproape la un mit despre femeile care poarta fuste scurte similar celui despre femeile blonde, dar care nu ar trebui aplicat tuturor reprezentantelor feminine care au o tinuta eleganta, rafinata si la care piesa de baza este o fusta scurta. Este totusi o chestiune care tine si de mentalitate si conservatorism, deoarece tinutele neobisnuite, extravagante sunt foarte greu acceptate de persoanele in varsta, de cele din mediul rural, persoane care au tendinta de a cenzura tot ce este modern si iesit din tiparul “normalitatii”. De asemeni, nivelul scazut de informare duce inevitabil la acumularea unor lacune, iar lacunele conduc spre dezaprobare. Acest aspect se aplica si in cazul vestimentatiei si de obicei fustelor scurte care sunt respinse de un anumit segment al populatiei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.