Setari Cookie-uri

Povestea cailor de la Letea

Saptamana trecuta toata presa vuia despre masacrul cailor de la Letea. Scandalul mediatic a pornit de pe retelele de socializare unde s-a raspandit foarte repede vestea ca localnicii din Letea duc caii salbatici la abator pentru a castiga un ban in plus.

Saptamana trecuta toata presa vuia despre masacrul cailor de la Letea. Scandalul mediatic a pornit de pe retelele de socializare unde s-a raspandit foarte repede vestea ca localnicii din Delta duc caii salbatici la abator pentru a castiga un ban in plus. S-au infiintat cauze pe Facebook, s-au semnat petitii pentru presedinte si s-a propagat o stare de alerta in toata tara.

ONG-urile au semnalat nereguli la o ferma din C.A. Rosetti, aratand imagini cu cai captivi, maltratati si intr-o conditie fizica deplorabila, inghesuiti in camioane pentru a fi trimisi la abator. Indemnurile disperate ale iubitorilor de animale au facut ca suficient de multa lume sa se mobilizeze si, cum se intampla mai rar in Romania, sa se intervina prompt.

Transport de cai a fost interceptat de autoritati la Ianca inainte sa ajunga la abatorul din Sfantul Gheorghe. Calutii erau intr-o stare jalnica, fiind neadaptati si supraaglomerati, iar 19 dintre ei erau grav bolnavi. Multumita acestei interventii, operatiunea a putut fi oprita de catre autoritati, iar alte abatoare din zona au fost descurajate si s-au temut de reactia negativa pe care ar primi-o in presa. Macar s-au speriat de discutiile mediatice foarte intense care dezvaluiau de la ora la ora abuzuri si tratamente crude ale animalelor.

Situatia deja extrem de publica necesita inca multe clarificari. In primul rand, nu se stie cu exactitate cati cai sunt in Delta Dunarii in prezent (se vehiculeaza numere de la 1000 la 5000) pentru ca nimeni nu pare sa fie interesat de caluti. Ceea ce la inceput nu se stia este ca acestia nu sunt cai salbatici. Ei au fost adusi de localnici atunci cand s-au stabilit in zona Deltei si lasati mai mult liberi, fiind folositi rar la munci agricole. In rest, ei zburda prin imprejurimi si prin padurea Letea si sunt o frumusete de privit. Se poate spune ca odata ce s-au inmultit, o parte dintre ei s-au salbaticit si nu poarta nici un insemn specific. Caci in Delta, regimul de proprietate se stabileste dupa o asa-zisa lege a locului – caii poarta o mica franghie de gat, sunt marcati cu fier rosu si poarta initiala stapanilor. Ceea ce nu e tocmai in regula, nu?

Dar aceasta problema este pe cale de a fi rezolvata caci cu aceasta ocazie nefericita a fost tras un semnal de alarma si starnita multa panica in jurul “masacrului” de la Letea. Calutii nu mai pot fi lasati de izbeliste, practic abandonati sa se descurce cu hrana si bolile lor, iar apoi sa fie prinsi si exploatati. Aceasta situatie e daunatoare lor, dar si mediului inconjurator: pentru ca nu au ce sa manance, caii intra in padurea Letea si afecteaza habitatul natural fiind alungati si haituiti permanent.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Mai 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.