Setari Cookie-uri

Ani de liceu

Ma indrept trista si fara vointa catre scoala. Am fost trezita dintr-un cosmar de alarma telefonului meu de fite.

Tinerii sunt invai s triasc dup mod, indiferent dac promoveaz ceva bun sau ceva ru. Dac Mutu, Eminem, Beckham sau Angelina Jolie au tatuaje, de ce s fii mai prejos? Daca bieii de la The Rasmus sau Linkin Park, dac Pink sau Christina Aquilera au piercing-uri, de ce s nu-i faci i tu? Oricat de mult ai vorbi despre deertciunea unor astfel de gesturi, nu poi sta impotriva curentului. Copiii sunt virusai, ei cauta mai nou gume "cu tatuaj", iar la petrecerile McDonalds sunt pictai pe maini i pe fa.

Trim in perioada in care tinerii ar face orice pentru a fi cum zice americanul "cool". Este cool s o faci! Iar cine nu o face e "nashpa" (cu "h" ca sa fiu pe inelesul tuturor). E la moda stilul “emo” sau expresia "nu m inelege nimeni", i e foarte ok dac-i urti prinii.

Undeva in ultima banc o colega citete o carte. Chiar dac pentru unii e greu de crezut noi chiar citim, dar suntem victime ale modei nu numai cand vine vorba de haine, papuci sau tunsori. i in alegerea crilor inem cont de ce e „cool“. Dac in urm cu 10 ani era „cool“ ca licean s i se vad o carte de Emil Cioran ieind discret din ghiozdan, acum e la moda Paulo Coelho. i nu cu Alchimistul, ci Diavolul i domnioara Prym, Unsprezece minute, Al cincilea munte sau Manualul rzboinicului luminii, cu care se laud chiar Gigi Becali pe posturile de televiziune c ar fi citit-o. De aceeai popularitate in randul actualilor elevi se bucur i cartea lui Dan Brown, Codul lui DaVinci. i romanul lui Arthur Golden, Memoriile unei gheie.

Ni se pare o blasfemie s forezi o persoan s citeasc o carte. Colegul de banc citete Morometii (carte inceput de 12 ori i niciodat n-a trecut de 40 de pagini), spune c este o carte plictisitoare i ingrozitor de plictisitoare i plictisitoare din nou. Altui coleg i s-a prut util s scrie istoria lui Eliade i rezumatul povestirii pe subiectul: sacru i profan in “La ignci”.

Printre elevi se afl la mare cutare carile SF. Trilogia Stpanul inelelor este foarte citit de tineri, mai ales de cand volumele au fost i ecranizate. Dintre autorii romani clasici, care se studiaz i pentru examenul de bacalaureat, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu i Marin Preda sunt singurii care se mai bucur de popularitate printre liceeni. Restul e doar lectur obligatorie i neinteresant. Elevii de gimnaziu au alte preferinte. Volumele lui Jules Verne sunt demult depite. Acum este secolul lui Harry Potter sau al Cronicilor din Narnia.

In curtea colii spunem poveti. Povestea elevului cu 520 de absene, povestea celui care i-a dat cu catalogul in cap profesorului, povestea celui care a stat beat o saptaman, povestea fetei care a venit cu chiloii peste pantaloni la coal, povestea unui nou trend... povestea mea sau povestea ta.


Un articol de Cosmina Cucu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.