Setari Cookie-uri

Ce spune despre tine felul in care scrii?

Scrisul reprezinta o forma de comunicare interumana, prin intermediul caruia omenirea a avansat datorita posibilitatii pe care a oferit-o de a transmite informatiile din generatie in generatie, sau de la o epoca la alta. El se formeaza ca o deprindere intelectuala, devenita in timp un stereotip dinamic, realizata evident prin exersare pana la automatizare. Insa acest aspect nu implica lipsa constiintei in realizarea actului de scris, ci numai lipsa controlului extrem de rigid in favoarea unei supravegheri generale.

- scriere crescatoare: dimensiunile literelor se maresc treptat sau brusc catre finalul cuvantului. Acest tip de scriere denota de multe ori naivitate, egocentrism, lipsa de comprehensiune, incapacitatea de a-i intelege pe ceilalti, ambitie.

- scriere descrescatoare: inaltimea cuvantului sau a unui grup de litere scade progresiv. In general este specifica personelor logice, rationale, prudente, perspicace. In sens negativ poate sa indice insa demagogie, ipocrizie, lipsa de incredere in sine sau depresie.

3. Dupa largimea scrierii:

- scriere dilatata, larga: caracteristica oamenilor extravertiti. In sens pozitiv implica trasaturi precum: sociabilitate, pozitivism, satisfactie de sine, sinceritate, naturalete. in sens negativ insa, ea descrie persoane usor influentabile, exagerat de petrecarete, indecente, histrionice, superficiale;

- scriere inghesuita, stransa: in general semnifica existenta unor tendinte egocentriste, nesiguranta, refulare, rigiditate. In sens pozitiv se traduce prin meticulozitate, simt practic, responsabilitate, tenacitate. In sens negativ presupune o oarecare incapacitate de asimilare a unor concepte complexe, avaritie, invidie, teama.

C. Directia

Intr-un sens foarte general se iau in considerare directia literelor si directia randurilor.

  • Directia literelor

In functie de acest criteriu, despre care este bine sa retineti ca este un criteriu general, se disting doua tendinte:

- miscarea catre dreapta sau sens dextrogir, progresiv

Desi miscarea pe care face in mod normal un dreptaci este o miscare catre dreapta, s-a demonstrat ca ea poate sa fie mult accentuata sau diminuata. Scrierile dextrogire sunt rapide, desemnandu-i pe oamenii energici, vioi, puternici. Acest gen de scriere semnifica si extraversiunea, deschiderea catre lumea exterioara, expansiune.

- miscarea catre stanga sau sens sinistrogir, regresiv

Aceasta este o scriere lenta, intarziata, realizandu-se in sensul opus sensului firesc al scrierii. Caracterizeaza persoanele ezitante si este un indice al introversiunii, al inchiderii in sine.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.