Setari Cookie-uri

Ce spune despre tine felul in care scrii?

Scrisul reprezinta o forma de comunicare interumana, prin intermediul caruia omenirea a avansat datorita posibilitatii pe care a oferit-o de a transmite informatiile din generatie in generatie, sau de la o epoca la alta. El se formeaza ca o deprindere intelectuala, devenita in timp un stereotip dinamic, realizata evident prin exersare pana la automatizare. Insa acest aspect nu implica lipsa constiintei in realizarea actului de scris, ci numai lipsa controlului extrem de rigid in favoarea unei supravegheri generale.

Cum spuneam aceste interpretari sunt relative si nu trebuie privite ca o eticheta ce desemneaza un lucru neaparat pozitiv pentru scrierea progresiva si negativ pentru scrierea regresiva. Pentru a face o interpretare corecta se tine cont si de semnificatia diferitelor zone si de faptul ca de cele mai multe ori scririle sunt mixte.

  • Directia randurilor

Cea mai simpla clasificare este data de caracterul ascendent si descendent al randurilor.

- scrierea ascendenta: liniile urca in traiectoria lor de la stanga spre dreapta. In general acest tip de scriere reflecta ambitia, dorinta de autorealizare, de dominare si dirijare a altora. In sens pozitiv reflecta un spirit combativ, cu initiativa, optimism, dinamism, incredere in reusita si forta creatoare. In sens negativ insa reflecta pierdearea raportului cu realitatea, inadvertenta dintre scopuri si posibilitati .

- scriere descendenta: In sens general reflecta existenta unor tendinte depresive, scadere a capacitatii de lucru si a nivelului energetic, tristete si sentimente de culpabilitate, infidelitate si ipocrizie. Daca aceasta coborare este accidentala iar scrisul in general este armonios, ea reflecta o depresie pasagera sau o stare de surmenaj fizic.

D. Ordonare si plastica

Aceasta clasificare releva facultatea de adaptare si organizare.

- scrierea ordonata: in sens pozitiv se refera la inteligenta si organizare in plan ideativ, adaptare rapida. In sens negativ poate sa demonstreze conformism si inflexibilitate, aderarea la norme fara a le intelege sau a si le insusi.

- scrierea dezordonata: interpretarea se refera la lipsa de finete, ignoranta, gandire puerila, neglijenta. Se acorda mare atentie unor factori precum conditiile in care se realizeaza scrierea (graba, masa instabila, masina etc.) sau varstei.

E. Presiunea

Sau forta pe care degetele o exercita asupra instrumentului grafic. Intr-o prezentare dupa Klages, Radu Constantin distinge urmatoarele semnificatii ale presiunii:

- presiunea forte: in sens pozitiv semnifica masculinitate, virilitate, forta combativa: in sens negativ se refera la iritabilitate si agresivitate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.