Setari Cookie-uri

Sindromul ovarelor micropolichistice

Sindromul ovarelor micropolichistice (SOMPC) este o afectiune hormonala care afecteaza 5-18% din femeile de varsta reproductiva.

ovare polichistice foto: Emily Frost, Shutterstock

Dr Erna Stoian – medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV

Sindromul ovarelor micropolichistice (SOMPC) este o afectiune hormonala care afecteaza 5-18% din femeile de varsta reproductiva. SOMPC se caracterizeaza prin acumularea de foliculi incompet dezvoltati la nivelul ovarelor datorita anovulatiei si este asociat cu nivele crescute de androgeni.

Cauza aparitiei SOMPC nu este cunoscuta, dar diagnosticul si tratamentul precoce amelioreaza simptomatologia si previne complicatiile ca diabetul zaharat de tip 2 si boala coronariana.

Simptome

Simptomele variaza de la persoana la persoana foarte mult. De obicei primele simptome apar la pubertate odata cu aparitia menstrelor. Alteori se declanseaza dupa o crestere substantiala in greutate. Pentru stabilirea diagnosticului trebuie sa existe cel putin 2 din urmatoarele simptome:

Citește și:
  • Menstrele neregulate sau abente sunt cel mai frecvent simptom. De obicei mentrele vin la mai mult de 35 de zile si pot lipsi pe perioade lungi.
  • Semne ale excesului de androgeni - hirsutismului – pilozitate faciala, acnee severa si sedoree
  • Aspectul ecografic caracteristic – multi foliculi antrali dispusi periferic in coroana

Paciente cu SOMPC prezinta de multe ori obezitate si rezistenta periferica la insulina cu hiperinsulinemie si nivele crescute ale hormonului hipofizar sexual LH.

Cauze

Cauza aparitie SOMPC nu este cunoscuta, dar exista niste factori care au un rol in aparitia sindromului:

  • Hiperinsulinemie. Insulina este un hormon secretat de pancreas care faciliteaza consumul glucozei. Daca apare rezistenta periferica la insulina atunci nivele glicemie cresc si stimuleaza productia pancreatica de insulina, acesta creste productia de androgeni si cauzeaza anovulatie
  • Ereditatea este un factor important, studiile sugerand existenta unor gene care sunt legate de aparitia SOPMC si hiperandrogeniemie familiala.
  • Excesul de androgeni. Ovarele secreta cantitati mari de androgeni ducand la aparitia acneei si hirsutismului

Complicatii

Citește și:

Complicatiile SOMPC includ:

  • Infertilitate
  • Diabet gestational
  • Avort spontan si nastere prematura
  • Steatoza hepatica
  • Sindrom metabolic – hipertensiune, hiperglicemie, nivele crescute ale colesterolului si trigliceridelor ducand la cresterea riscului de boala cardiovasculara
  • Diabet zaharat de tip 2
  • Apnee in somn
  • Sangerare vaginala anormala
  • Cancer endometrial
  • Depresie, anxietate si tulburari alimentare

Obezitatea asociata cu SOMPC agraveaza simptomele si complicatiile.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va face o anamneza a istoricului medical, a duratei si frecventei menstrelor si a variatiilor ponderale. De asemenea va cauta semne ca excesul de par sau prezenta acneei. Examinarea pelvina, dar si analize de sange ca profilul hormonal, testul de toleranta la glucoza, nivelele colesterolului si trigliceridelor, dar si examinarea ecografica transvaginala vor ajuta la stabilirea diagnosticului.

Citește și:

Tratament

Tratamentul SOMPC se concentreaza pe ameliorarea simptomatologiei si pe tratarea complicatiilor ca infertilitate, obezitate, hisrsutism sau acnee.

Schimbarea stilului de viata- scaderea in greutate poate duce la ameliorarea simptomatologiei, restaurarea menstrelor si a ovulatiei.

Tratamentul medicamentos

Pentru restaurarea si reglarea menstruatiilor medicul recomanda pilule contaceptive sau terapie progesteronica de 10-14 zile pe luna.

Pentru restaurarea ovulatiilor si obtinerea sarcinii stimularea ovariana simpla cu monitorizare ecografica si cu sincronizarea contactului sexual cu ovulatia duce la aparitia sarcinii in peste 70-80% din cazuri. Administrarea metforminului – antidiabetic la pacientele cu nivele crescute ale LH-ului poate imbunatatii frecventa menstruatiilor si restaura ovulatia.

Citește și:

Tratamentul chirurgical consta in drillingul ovarian pe cale laparoscopica la pacientele cu simptomatologie severa. Drillingul ovarian duce la scaderea secretiei de androgeni si la scaderea simptomatologiei. Dupa drilling creste efectul tratamentelor de inducere a ovulatiei si scade riscul de hiperstimuare ovariana.

Foto prima pagina: Emily Frost, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.