Setari Cookie-uri

Advertorial Criticul literar Nicolae Manolescu, invitat în luna mai la Scena Gâdirii de la ONB

Pe 16 mai, începând cu ora 18:30, invitatul Conferințelor Operei Naționale București – SCENA GÂNDIRII va fi criticul literar Nicolae Manolescu, care va susține prelegerea „La ce mai e bună literatura?”.

Care este menirea principală a literaturii? Critica nedreptăților sociale, emanciparea politică sau producerea unei încântări estetice? Și care e primul criteriu după care ar trebui evaluat un text: conformitatea cu o ideologie „corectă” sau, mai degrabă, valoarea sa literară? Putem oare izola o operă de prejudecățile și angajamentele, uneori discutabile, ale autorului și de contextul în care a fost scrisă? Sau ar trebui să practicăm suspiciunea, vigilența morală și demascarea? Are sens să spunem că un text literar este sexist, rasist, imperialist? Sau ar trebui să ne rezumăm la judecăți despre meritele sale artistice? Cum ar trebui stabilite ierarhiile literare și cum ar trebui acordate premiile: în funcție de aspecte ideologice sau în funcție de criterii estetice? Mai are sens azi ideea de canon?

La toate aceste întrebări, precum și la multe altele pe lângă acestea, va răspunde invitatul lunii mai, istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu.

Alocuțiunea domnului Manolescu va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și conversația vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București. Evenimentul va fi transmis în direct, începând cu ora 18:00, de către TVR Cultural, când, până la începerea conferinței, telespectatorii pot urmări un interviu în direct cu muzicologul Mihai Cosma, acordat Claudiei Robu în foaierul Operei.

Bilete disponibile pe https://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete


Kudika
25 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.