Setari Cookie-uri

Totul despre deviația de sept: ce este, cum se recunoaște și cum se tratează

Află ce este deviația de sept, prin ce simptome se recunoaște și cum se poate trata. ===▷▷▷

Deviația de sept reprezintă o afecțiune extrem de comun întâlnită, ce influențează în mod variabil persoane de toate categoriile de vârstă. După cum îi sugerează și numele, patologia se caracterizează printr-o deviere a septului nazal, peretele osos ce separă cele două fose nazale.

Această boală din sfera otorinolaringologiei poate atrage după sine o simptomatologie de la ușor-moderată până la severă, în funcție de gradul de deviere. Astfel, tratamentul chirurgical (septoplastie cu sau fără rinoplastie) poate fi sau nu necesar.

În majoritatea situațiilor, deviația nu este suficient de mare încât să obtureze complet fluxul de aer. Atunci când, însă, începe să afecteze calitatea respirației, somnului și, implicit, a vieții, se recomandă corectarea defectului.

Citește și:

Cauze și factori de risc

Deviația de sept poate avea două cauze principale de apariție:

  1. Deviație congenitală - în multe cazuri, deviația de sept este prezentă încă de la naștere și apare ca urmare a unei dezvoltări intrauterine defectuoase;

  2. Traumatism la nivel nazal - loviturile puternice la nivel nazal (intenționale sau nu) sau pur și simplu accidente ce implică septul nazal pot produce o deformare ce persistă și necesită tratamentul chirurgical.

Deși deviația congenitală nu poate fi prevenită prin măsuri obișnuite profilactice, traumatismele de la nivel nazal pot fi prevenite prin evitarea sporturilor de contact și alegerea unor activități sportive ce nu implică un risc mare de accidentare.

Simptome comune

Tabloul clinic din deviația de sept este sugestiv și orientează procesul diagnostic cu o mare probabilitate (confirmată ulterior prin investigațiile imagistice). Printre semnele și simptomele comune acestei afecțiuni se numără:

Citește și:
  1. Congestie nazală - probabil cel mai comun simptom al deviaței de sept (și cel care adesea aduce pacientul la medic) este congestia nazală; un nas congestionat va împiedica trecerea normală a fluxului de aer, fapt ce declanșează o serie de manifestări asociate, precum dificultățile de respirație, somnul ineficient și episoade frecvente de sinuzită;

  2. Dificultăți de respirație - în funcție de gradul de severitate, deviația de sept poate să obtureze, mai mult sau mai puțin, calea prin care trece fluxul de aer; prin urmare, respirația va fi ineficientă;

  3. Episoade frecvente de sinuzită - un nas congestionat cronic va împiedica drenajul fiziologic al sinusurilor (cavități intraosoase poziționate în jurul structurilor componente ale nasului) și, astfel, va predispune la apariția sinuzitelor acute și cronice;

    Citește și:
  4. Sforăit - congestia nazală și fluxul de aer ineficient atrag după sine o respirație ineficientă pe timpul nopții, fenomen ce se traduce prin clasicul sforăit; sforăitul reprezintă vibrațiile emise în timpul trecerii fluxului de aer pe lângă țesuturile relaxate și/sau prin structuri anatomice modificate (ex: un sept deviat).

Diagnostic și opțiuni de tratament

Din fericire, deviația de sept este o afecțiune simplu de diagnosticat și, totodată, beneficiază de opțiuni terapeutice atât suportive, cât și curative.

Ca primă etapă, medicul otorinolaringolog va identifica severitatea deviației și va evalua necesitatea unei intervenții chirurgicale. În cazul persoanelor cu deviații ușoare sau moderate, ce nu suferă de un impact major al defectului, se poate institui tratamentul conservator (al congestiei nazale), ce constă în:

Citește și:
  • Sprayuri nazale cu corticosteroizi - nu dau dependență;

  • Decongestionante - generează dependență, astfel că nu trebuie încurajată folosirea pe termen îndelungat;

  • Dispozitive de respirație nazală.

În cazul pacienților cu deviație majoră de sept, se poate opta pentru una sau ambele proceduri chirurgicale:

  • Septoplastie - implică o corectare directă a deviației de sept, prin redresarea și ajustarea acestei structuri, cu permiterea pătrunderii normale a fluxului de aer;

  • Rinoplastie - presupune remodelarea și corectarea formei și aspectului nasului; poate fi sau nu efectuată în aceeași procedură cu septoplastia (în funcție de preferințe și/sau necesitate).

Astfel, deviația de sept este o afecțiune comună, ce se poate regăsi atât la persoanele tinere, cât și cele vârstnice, și poate fi prezentă încă de la naștere sau dobândită pe parcursul vieții. Deși nu toată lumea va avea nevoie de tratament chirurgical, acesta este extrem de eficient și poate readuce la normal structura nasului și, implicit, calitatea bună a respirației și a somnului.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.