Setari Cookie-uri

Cum ne hranim corect in post

Postul Pastelui, cel mai lung si totodata cel mai strict post de peste an este, pentru unii dintre noi, un bun prilej pentru detoxifierea organismului.

Diferenta dintre cele doua situatii o face alimentatia echilibrata. Fiindca, intr-adevar putem avea o dieta echilibrata, chiar si in perioada postului. De fapt, indiferent ca este post sau nu, indiferent de anotimp, organismul fiecaruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi.

Sfaturi de retinut

"Cei mai multi dintre cei care postesc cad in capcana carbohidratilor. Adica, fac exces de paine, paste fainoase si cartofi care, desi sunt alimente necesare organismului, trebuie consumate cu moderatie", ne sfatuieste Dr. Corina Zugravu - medic primar nutritie si igiena alimentara.

In plus, pe langa carbohidrati este important sa includem in alimentatie fructe (preferabil in stare cruda), legume (cele mai sanatoase sunt cele crude sau cele gatite in aburi) si grasimi. Mai ales in perioada postului trebuie sa fim atenti sa suplinim lipsa grasimilor animale cu grasimi vegetale, tinand cont de faptul ca putem consuma carne de peste numai arareori.

Ca alternativa pentru preparatele din carne, putem consuma leguminoase precum fasolea, soia, mazarea si lintea. In afara de acestea, salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de masline, de rapita) sunt preparate sanatoase, cu un aport insemnat de nutrienti si in plus respecta rigorile alimentatiei de post.

Reguli de respectat

De asemenea, este important sa retinem ca nu avem voie sa trecem peste micul dejun. Un sandwich sanatos din paine neagra, margarina, salata verde si rosie este o buna obtiune pentru a incepe ziua in forta.

In plus, ar trebui sa avem grija ca gustarile dintre mese sa nu lipseasca. Acestea ne ajuta sa ne pastram energia si alunga senzatia de foame. Spre exemplu, in timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere.

O alta varianta ar mai fi si fructele oleaginoase sau semintele care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre si grasimi bune. Nucile, migdalele, fisticul, semintele de dovleac sau floarea soarelui sunt doar cateva exemple de gustari potrivite perioadei postului.

Vitala este si hidratarea
. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si nu in ultimul rand apa nu au voie sa lipseasca din nutritia zilnica, mai ales in perioada postului.

Asadar, chiar si in perioada postului, ne putem hrani echilibrat, depinde doar ca fiecare dintre noi sa fie atent cu nevoile propriului organism.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.