Setari Cookie-uri

Sexy in drag: top 10 travestiti in filme

Travestitul, ca personaj, nu este o noutate pe ecrane, iar practica in sine in niciun caz nu este noua sub soare, desi cei sau cele care poarta hainele sexului opus au de-a face cu intoleranta lumii “normale” si eticheta de paria. Sa ne rezumam insa la filme, pana nu se descatuseaza de tot in mine spiritul combativ de partea minoritatilor de orice fel: dupa anii ’60, cand strictetea cainilor de paza a moralitatii in cinematografie s-a evaporat, Hollywood-ul a inceput incet-incet sa inteleaga ca un trai petrecut in travesti este mai degraba un subiect realist si deseori dramatic, decat o sursa a comediei bufe. Ca atare, astazi avem parte de filme realizate in deplina cunostinta de cauza, filme care, facand dintr-un tabu al societatii un subiect cunoscut, comentat, ecranizat, reusesc sa tempereze furia ignorantilor fata de ceea ce ei considera a fi o “ciudatenie a naturii”.

Chiar si unele celebritati masculine se simt mai in siguranta sa isi etaleze preferintele pentru vestimentatia sexului frumos, in speranta ca mintile fan-club-ului lor si ale lumii intregi vor catadicsi astfel sa se destupe. Eddie Izzard, comedianul britanic care in utlimii ani si-a initiat “campania” de cucerire a Americii, nu numai ca apare in travesti la unele show-uri, ci si integreaza in actul sau de stand-up explicatia look-ului efeminat: "Sunt un travestit heterosexual, sau un lesbi masculin. Daca ar fi sa descriu cum ma percep eu pe mine in propria-mi minte, as spune ca sunt un baiat intreg plus o jumatate de fata.” Eddie, sau mai bine zis documentarul “Believe: The Eddie Izzard Story” lansat in America luna trecuta, mi-a dat ideea acestui top, al celor mai credibili travestiti gravati pe celuloid in ultimii ani.

Realizat de Ioanina

5. “Stage Beauty” (2004) – Am mai comentat aici despre vechiul teatru englez, si anume cum, reprezentantii sexului masculin fiind singurii admisi pe scena, se recurgea la travestiul barbatilor pentru redarea femeilor din piese. Filmul lui Richard Eyre este povestea adevarata a ultimului mare actor specializat in interpretarea rolurilor feminine, Ned Kynaston, jucat de Billy Crudup. Drama vietii lui Ned a fost declansata de costumiera Maria (Claire Danes, vadit impatimita a filmelor de epoca, dupa cum o arata filmografia sa) care, gratie performantei sale ca Desdemona in “Othello”, devenea prima actrita sanctionata prin lege – o lege noua data de Regele Charles II, care le interzicea astfel barbatilor sa mai joace roluri de femei. Problema care se punea pe tapet in acel moment istoric era cum vor fi afectati actorii ca Ned – dupa cum Crudup ne demonstreaza gratios, genul de joc care tocmai fusese interzis compunea o “poezie a miscarilor” (Eyre) de care travestitul doar cu greu se putea debarasa.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.