Setari Cookie-uri

Sarcina cu fibrom uterin – cum ții sub control durerea

Fibromul uterin este o afecțiune foarte frecventă în rândul femeilor, aproape 80% confruntându-se cu această problemă până la vârsta de 50 de ani.

De aceea nu este deloc o situație rară existența unui fibrom în timpul sarcinii. Statisticile arătă că până la 10% dintre femei descoperă că au fibrom uterin abia când rămân însărcinate, probabil ca urmare a controalelor mai amănunțite efectuate la ginecolog în această perioadă a vieții.

Ce simptome poate să aibă o gravidă cu fibroame

Cele mai frecvente manifestări ale fibroamelor uterine în timpul sarcinii, în funcție de dimensiunea și localizarea lor, sunt:

Pentru că intervenția chirurgicală pentru eliminarea fibroamelor este contraindicată în sarcină (din cauza riscului de hemoragie sau infecție), dar și pentru că există un număr limitat de medicamente pe care gravida are voie să le ia fără să pună în pericol dezvoltarea bebelușului, gestionarea simptomelor trebuie făcută cu maximă atenție și întotdeauna cu sfatul prealabil al medicului curant.

Analgezicele (ex: paracetamol) sau supozitoarele cu indometacin (doar în primul trimestru de sarcină și numai pe termen scurt, 48 de ore) recomandate de medicul obstetrician, odihna la pat, folosirea unei perne cu apă caldă pe zona dureroasă, exercițiile fizice ușoare și alimentația bogată în fibre sunt metode care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Citește și:

Cele mai indicate alimente sunt legumele proaspete la abur sau la cuptor, verdețurile (salata verde, spanacul), fructele proaspete, roșiile, fasolea, lintea, năutul, carnea de pui sau curcan, pește bine gătit (somon, macrou, scrumbie, doradă, păstrăv), ouăle, cartofii, avocado, cerealele integrale (ovăz, hrișcă, orz, orez brun, quinoa, bulgur).

Pe de altă parte, sunt contraindicate alimentele foarte procesate, cum ar fi mezelurile, cârnații, carnea roșie (porc, vită), dulciurile, murăturile sau conservele cu multă sare, produsele tip fast-food.

Sunt periculoase fibroamele în sarcină?

Fibroamele sunt tumori benigne – deci nu înseamnă cancer! – care se dezvoltă în musculatura netedă a uterului. Acestea pot avea dimensiuni similare unui bob de mazăre sau, în unele cazuri, pot atinge mărimea unei portocale.

Citește și:

În funcție de localizarea, numărul și dimensiunea lor, crește sau scade riscul de simptome și complicații.

Majoritatea gravidelor cu fibroame nu au probleme în sarcină și pot naște natural fără nicio problemă. Există însă și cazuri când fibroamele mari localizate în cavitatea uterină pot cauza simptome neplăcute gravidei și cresc riscul anumitor complicații în sarcină, uneori fiind necesară operația cezariană planificată pentru nașterea copilului.

Printre complicațiile care pot surveni în timpul sarcinii din cauza fibroamelor uterine mari (peste 5 cm) se numără:

  • avortul spontan (mai ales în primul trimestru)

  • abrupția placentară (desprinderea parțială sau completă a placentei de peretele interior al uterului)

  • placenta previa (poziționarea anormală a placentei – acoperă parțial sau total colul uterin)

    Citește și:
  • restricții de creștere fetală

  • hemoragia subcorionică

  • ruptura prematură a membranelor

  • prezentația pelviană (bebelușul este poziționat cu fesele sau cu picioarele către canalul de naștere)

  • dilatare cervicală incompletă sau contracții uterine slabe (care impun necesitatea cezarienei)

  • nașterea înainte de termen

  • hemoragie postpartum

După naștere se recomandă cel puțin 6 luni de așteptare înainte de a urma tratamentul chirurgical (miomectomie) sau alte intervenții pentru îndepărtarea fibromului uterin (embolizare, ablație cu radiofrecvență, histerectomie). Asta, deoarece în majoritatea cazurilor fibroamele se micșorează cu cel puțin 50% în acest interval, ca urmare a scăderii drastice a nivelului de estrogen, hormonul care „alimentează” aceste tumori. Și odată ce fibroamele își reduc dimensiunea, este foarte probabil ca și simptomele să nu mai existe sau să fie foarte ușoare și ușor de gestionat cu diverse medicamente care nu mai prezintă aceleași riscuri ca în timpul sarcinii.

Citește și:

Image by Marjon Besteman from Pixabay

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.